Suora

 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (p)
 • Urheilustudio 28.11.
 • Ampumahiihdon MC, miesten normaalimatka, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, miesten normaalimatka
 • Yhdistetyn maailmancup, mäkiosuus HS 142
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (p)
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Ampumahiihdon MC, naisten normaalimatka, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten normaalimatka
 • Rytmisen EM, joukkueiden välinefinaalit
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142 kilpailu
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 28.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheilustudio 28.11.
 • Veljekset Oskar ja Robert Kirmes ovat toistensa pahimmat vastustajat olympiapaikan metsästyksessä: "Jos yritämme antaa toisillemme neuvoja, alamme vain riidellä"
 • Urheiluruutu
 • Joukkuefinaalit

Krista Pärmäkoskelle harvinaisen raju tappio, Kerttu Niskaselta kova tunteenpurkaus – asiantuntija kertoo, mitä tapahtui: "Kansainvälisesti erittäin kovaa vauhtia"

Taivalkosken Suomen cupissa nähtiin mielenkiintoinen vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kilpailu.

hiihto
Kerttu Niskanen kukisti Krista Pärmäkosken ja tuuletti villisti
Kerttu Niskanen kukisti Krista Pärmäkosken ja tuuletti villisti

Hiihdon Suomen cupissa nähtiin harvinainen tilanne, kun Krista Pärmäkoski jätettiin kolmanneksi vapaan hiihtotavan kymmenen kilometrin kilpailussa.

Pärmäkoski hävisi kilpailun voittajalle Kerttu Niskaselle 26,3 sekuntia. Pärmäkoski on hyvin harvoin hävinnyt normaalimatkan kilpailuja Suomessa ja vieläpä näin suurella erolla. Pärmäkoski oli 5,7 kilometrin kohdalla jo 17,3 sekuntia Niskasta perässä.

Pärmäkoskella on ollut vaikeuksia kauteen valmistautumisessa. Lauantaina Pärmäkoski paljasti Yle Urheilun haastattelussa, että oli ollut kolme viikkoa lepopotilaana. Hän oli ennen Taivalkosken kauden avauskisaansa ehtinyt harjoitella normaalisti vain viikon.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila näki 5,7 kilometrin kohdalla jo, miten Pärmäkosken hiihtäminen ei ollut parhaimmilla tasolla.

– Jalat eivät toimi luistellessa niin hyvin kuin normaalisti pystyisi. Asento jää hieman pystyyn ja myös lantio taakse, Lassila analysoi.

– Kilpailut ovat alkukaudesta myös kovia harjoituksia. Pärmäkosken osalta on varmasti laskettu, että kova harjoitus tekee hyvää kunnolle ja vie kautta eteenpäin haluttuun suuntaan. Maajoukkuetason urheilijat pitävät yleensä kotimaisissa kilpailuissa tavoitteen kansainvälisissä kilpailuissa. Jos kilpailu kotimaassa ei palvele kokonaistavoitetta, he jättäytyvät pois.

Pärmäkoskelta nähtiin kuitenkin positiivisia merkkejä, kun hän teki tavaramerkikseen muodostuneen hurjan loppukirinsä. Pärmäkoski sai lopussa kiinni kuusi sekuntia kiinni toiseksi sijoittunutta Riitta-Liisa Roposta. Eroksi jäi 2,8 sekuntia.

– Totuttu loppukiri irtosi, vaikka kokonaisuus ei ollut samanlainen kuin normaalitilanteessa, Lassila muistutti.

Pärmäkoski oli hyvin uupuneen oloinen maalissa. Pärmäkoski ei ole vielä lainkaan varma osallistumisestaan viikon kuluttua Rukalla hiihdettäviin maailmancupin avaustaistoihin.

– Ei ollut missään nimessä sellaista rentoa hiihtoa kuin minulla on ollut aiemmin kauden avauskisoissani. Pitää miettiä, mitä teen Rukan suhteen. Toisaalta tilanne voi muuttua viikossa nopeastikin, Pärmäkoski sanoi ja kertoi päättävänsä lähdöstään Rukalle viimeistään maanantaina.

Lisää aiheesta:

Kerttu Niskanen jätti muut kauas taakseen – Krista Pärmäkoski taipui jopa puolella minuutilla ja on yhä epävarma lähdöstään Rukalle

Kerttu Niskaselle suitsutusta

Päivän ylivoimainen ykkösnimi oli Kerttu Niskanen. Niskanen tuuletti villisti voittoaan. Hän totesi kilpailun jälkeen, että Pärmäkosken voittaminen kotimaan kilpailuissa on hyvin harvinaista. Siksi piti myös tuulettaa.

– Kerttu Niskaselta erittäin hienoa hiihtämistä. Haastavalla alustalla tekniikka toimi hyvin. Vaikka heiluntaa ylävartalossa on, hän pääsee liu'un ja suksen päälle hyvin. Hiihtäminen vie häntä hyvin eteenpäin. Tasaisilla osilla Niskanen oli kilpailijoitaan parempi, Lassila totesi.

Maastohiihdon maailmancup alkaa ensi viikonloppuna Rukalla. Siihenkin nähden Kerttu Niskanen osoitti ilahduttavia merkkejä kunnostaan. Niskanen voitti kakkosen sijoittuneen Riitta-Liisa Roposen 26,3 sekunnilla.

– Kun katsoo tähän rataan ja tälle matkalle voittomarginaalia, se kertoo Kerttu Niskasen hiihtävän kansainvälisellä mittapuulla erittäin kovaa vauhtia, Lassila sanoi.

Alkukaudesta suomalaishiihtäjien suorituskyky on vaihdellut paljon. Kauden ensimmäisissä kisoissa Anne Kyllönen oli iskussa pari viikkoa sitten, mutta nyt Kyllönen oli kymmenes. Hän jäi puolitoista minuuttia Kerttu Niskasesta. Johanna Matintalon kauden ensimmäinen kisa Kainuun Talvikisoissa oli puolestaan vaisuhko. Nyt häneltä nähtiin tänä viikonloppuna parempaa. Perinteisen hiihtotavan sprinttiä Matintalo johti eilen ennen kaatumistaan. Sunnuntaina Matintalo oli neljäs vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Kalle Lassilan mukaan suhdanteiden vaihteluun vaikutti Taivalkosken radan alusta.

– Urheilijoilla meni helposti paljon energiaa siihen, että pysyivät pystyssä ja tekniikan kasassa. Se tekee näitä suuria eroja, Lassila toteaa.

Katso, yllä olevaa kuvaa klikkaamalla, miltä Pärmäkosken ja Niskasen hiihtäminen näyttivät.

Naisten 10 km (v)

1. Kerttu Niskanen 20.58,1

2. Riitta-Liisa Roponen + 26,3

3. Krista Pärmäkoski + 29,1

4. Johanna Matintalo + 46,

5 5. Laura Mononen + 47,7

6. Susanna Saapunki + 1.02,0

7. Eveliina Piippo + 1.06,0

8. Katri Lylynperä + 1.06,2

9. Emmi Lämsä + 1.30,5

10. Anne Kyllönen + 1.31,4

Lue lisää:

Katso tallenne: Maailmancupin mäkikilpailu päätti talvilajien vilkkaan päivän

Ylen asiantuntijat eivät ole huolissaan selkäongelmista kärsineestä Iivo Niskasesta – Krista Pärmäkoski poikkeuksellisen tiukassa paikassa Suomessa

Sami Jauhojärvi ja Janne Ahonen ryöpyttävät kansainvälistä hiihtoliittoa – asiantuntijakaksikolta kovaa tekstiä: "Mitään ei ole tehty"

Krista Pärmäkoski paljastaa terveysongelmat – Rukan maailmancupissa kisaaminen ei ole varmaa: "Kunto on aika lailla kysymysmerkki"

Iivo Niskasen kauden avaus venyy Rukan maailmancupiin – Suomen hiihtotähdellä selkäongelmia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat