Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

17-vuotiaan Rosa Pohjolaisen huippuveto säväytti suomalaisia talviurheilulegendoja – Kalle Palanderin kanssa tyly ensikohtaaminen, Janne Ahonen teki upean vertauksen

Janne Ahonen, Tanja Poutiainen-Rinne ja Kalle Palander ylistivät suomalaisen superlupauksen suorituksia alppihiihdon maailmancupin pujottelussa Levillä.

alppihiihto
Rosa Pohjolainen
Rosa PohjolainenTomi Hänninen

17-vuotias Rosa Pohjolainen sykähdytti suomalaista urheilukansaa viikonloppuna. Jo lauantaina Pohjolainen oli päästä toiselle kierrokselle ja piti alussa jopa kärkipään vauhtia Levin jäisellä rinteellä. Mutta Pohjolainen kaatui aivan viime hetkillä.

Sunnuntaina Pohjolainen säväytti jälleen kerran avauskierroksella ja veti toiselle kierrokselle. Pohjolainen oli uransa kolmannessa maailmancup-kilpailussa ensimmäisen kierroksen jälkeen peräti 14:s. Toisella kierroksella Pohjolainen oli väsynyt, eikä nähty enää niin hurjaa suoritusta kuin ensimmäisellä kierroksella. Pohjolainen oli lopputuloksissa 27.s ja nappasi uransa ensimmäiset neljä maailmancupin pistettä.

Pohjolaisen suorituksia suitsuttivat tuoreeltaan suomalaiset urheilulegendat. Laji-ikoneista Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander ei ollut tavannut Pohjolaista ennen eilistä, eikä oikein tuntenut häntä etukäteen. Ensikohtaaminen superlupauksen kanssa jäi ainakin mieleen.

– Aika räväkän oloinen tyyppi. Tykkään. Siinä tapahtui kaikenlaisia asioita kisan jälkeen. Oli epäonnistunut suoritus, vaikka meni aika hyvin. Tuli aika viiltäviä kommentteja saman tien. Jopa minulle, Palander naureskeli sunnuntaina aamulla.

Suuri merkitys avauspisteillä

Sunnuntain avauskierroksen jälkeen Palander ei ollut pysyä housuissaan. Hän esimerkiksi itki selostuskopissa upeasta vedosta avauskierroksen jälkeen.

– Oli mahtava aloitus. Olemme oikeassa suunnassa. Oli tärkeää Rosalle itselleen ja suomalaiselle alpille, Palander kuvaili.

Katso Kalle Palanderin ja Nina Vanhatalon reaktiot Rosa Pohjolaisen huimaan avauslaskuun

Palanderin mukaan ensimmäiset kerrat pisteillä maailmancupissa ovat nuorille isoja tapahtumia. Hän itsekin muistaa ikuisesti, kuinka nousi ensimmäisen kerran maailmancupin pisteille. Se tuli Naganon olympialaisten yhdeksännen sijan jälkeen Etelä-Koreassa Yongpyongissa.

– Pääsin vetämään lähtönumerolla 44 ja olin ensimmäisen kierroksen jälkeen 16.s. Taisin olla lopputuloksissa myös 16:s. Fiilis oli ihan mieletön. Minulla oli niin monta starttiakin ennen sitä. Laskin muistaakseni 18 maailmancupin osakilpailua ennen kuin laskin pisteille. Olin aika keskeneräinen, Palander sanoi.

– Aloin hahmottamaan 15-16-vuotiaana sen, että on mahdollista nousta Torniosta ja tehdä kovia tuloksia. Ei ollut rinteitä, eikä mitään.

Palander havainnollisti myös Pohjolaisen ykkösaikaa ensimmäiselle väliaikapisteellä avauskierroksella.

– Se oli ihan käsittämätön. Hän johti 46 sekunnin sadasosaa noin 12 sekunnissa. Käännöksessä tulee Rosalta niin paljon voimaa, Palander sanoo ja haluaa olla liikaa innostumatta, mutta heittää silti kovan povauksen.

– Tiedetään, että Levi on yksi jyrkimmistä rinteistä naisten kisaan maailmancupissa. Seuraavat tulevat maailmancupit, kuten tammikuussa Flachau, sopivat Pohjolaiselle niin hyvin. Tästä voi tulla vaikka mitä, mutta ei innostuta liikaa, Palander sanoo.

"Nyt pitää puskea"

Palander ymmärsi hyvin, miksi Pohjolaisen toisen lasku ei ollut enää niin onnistunut. Alussa Pohjolainen teki virheen, joka rokotti aikaa.

– Se on niin ärsyttävä paikka. Jokainen laskija käy näin läpi. Mutta arvostan kypsyyttä erittäin paljon, että sai jollain tavalla laskun hanskaan. Olisi voinut lähteä yliyrittämään, Palander kuvaili.

Rosa Pohjolainen

– Ensimmäinen lasku painoi vielä, koska jalat olivat niin hitaan näköiset. Silloin mentiin käännöksestä käännökseen. Mutta voi olla tyytyväinen. Pisteet kotiin. Se on siinä. Ei tarvitse enää kuunnella meidän antamaa painetta.

Viime vuonna Nella Korpio oli Levillä maailmancupin avauspujottelussa 28:s, mutta on kärsinyt myös terveysmurheista. Hän ei ollut mukana tänä vuonna Levillä.

– Valmentajat sanovat aina, että vedetään rauhallisesti. On aikaa. Mutta huipulle nouseminen on paljon helpompaa kuin siellä pysyminen. Nyt pitää paukuttaa. Eivät nuoret ajattele niin paljoa. Nyt pitää puskea, kun kaveri on kunnossa, Palander muistutti Pohjolaisen tilanteesta.

Rosa Pohjolainen

Toinen alppihiihtolegenda Tanja Poutiainen-Rinne hymyili myös leveästi Pohjolaisen avauslaskun jälkeen.

– Se oli aivan huikea suoritus. Hän laski vielä kovempaa kuin eilen. Se kertoo kyllä melkoisesta kilpailijan asenteesta, Poutiainen sanoo.

Poutiainen-Rinne sanoo, että Pohjolaisen pitää nyt mennä vain askel kerrallaan.

– Tämä tekee hyvää koko joukkueelle. Muut saavat Rosasta intoa ja uskoa tekemiseen. Riikka Honkasen (36:s) laskeminen oli esimerkiksi askeleen parempaa kuin eilen, Poutiainen-Rinne sanoi.

Janne Ahoselta upea vertaus

Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntija ja todellinen talviurheilulegenda Janne Ahonen ihasteli Urheilustudiossa myös Pohjolaisen suoritusta avauskierroksella ja kovin iloista esiintymistä haastatteluissa tänä viikonloppuna. Ahonen teki myös paljonpuhuvan vertauksen mäkihyppyyn.

– Ihan huikea suoritus ja ihan huikea persoona. On kiva katsella iloisia ilmeitä ja juttuja koko ajan. Jos lähtisi mäkipuolelle vertaamaan, niin tosi kova juttu. Olisi sama asia, jos joku muu kuin Antti Aalto tai Niko Kytösaho olisivat kolmen parhaan joukossa avauskierroksen jälkeen, Ahonen kuvaili.

rosapohjolainen_kuvakaappaus
Katso Rosa Pohjolaisen haastattelu 1. kierroksen jälkeen

Aalto ja Kytösaho ovat nykyisen mäkimaajoukkueen kärkinimiä. Ahonen voitti uransa ensimmäisen maailmancupin kilpailun 16-vuotiaana vuonna 1993 Engelbergissä Sveitsissä. Voitto tuli ura kolmannessatoista maailmancupin kilpailussa.

Ahonen muistutti, että nuoren urheilijan kohdalla pitää vain lähteä vetämään täysillä miettimättä sen enempiä.

– Jos lähtee varmistelemaan, ei ole oma itsensä. Sieltä tulee sitten, mitä tulee. Tänään tuli paljon ensimmäisellä kierroksella. Kisa jää positiivisen puolelle joka tapauksessa, Ahonen totesi ennen toista kierrosta.

Alppihiihdon maailmancupissa seuraava pujottelukilpailu kisataan Senmeringissä Itävallassa joulukuun lopussa. Suomen naisten päävalmentaja Nicolas Burtin vahvisti Yle Urheilulle, että aikoo lähettää Pohjolaisen Senmeringin kilpailuun.

Lue lisää:

Kalle Palander itki suomalaisesta alppihiihtosensaatiosta ja sai myös maailmanmestarilta viestin: "Mitä h****ttiä?" 17-vuotias teini-ihme itsekin ihmeissään

Rosa Pohjolaisen huikea viikonloppu huipentui maailmancupin pisteille – "Onhan se nyt aivan mahtavaa"

Kalle Palander herkistyi 17-vuotiaasta suomalaisesta kärkivauhdissa alppihiihdon maailmancupissa – sättii matkijoitaan ja soimasi myös itseään lajin romahduksesta Suomessa

Uskomatonta! Suomen teinilupaus oli kärkitaistelussa Levin maailmancupissa – Kalle Palander karjui selostamossa: "Mitä täällä tapahtuu?"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat