Suora

 • Monza, EK 8 - live
 • Monza, EK 8 - live
 • Kuinka yhdistää urheilu ja opiskelu? Maajoukkueuimari Fanny Teijonsalo valitsi USA:n ja koki autoritäärisen valmennuskulttuurin, mutta myös vahvan joukkuehengen
 • "Polte sisälläni ei ole sammunut": Mari Eder on lopettanut mielessään monta kertaa, mutta joka kerta noussut takaisin jaloilleen
 • Alppihiihdon MC: Santa Caterina, miesten suurpujottelun 1. lasku
 • Santa Caterina, miesten suurpujottelu, 1. lasku
 • Armoton itseruoskinta musersi Ilkka Herolan - elämänarvojen täyskäännös palautti ilon urheiluun
 • Urheilustudio 5.12.
 • Ampumahiihdon MC, miesten takaa-ajokilpailu, Kontiolahti
 • Alppihiihdon MC: Santa Caterina, miesten suurpujottelun 2. lasku
 • Santa Caterina, miesten suurpujottelu, 2. lasku

Kommentti: Olympiakomitean hallitus uudistui rajusti, saako Jan Vapaavuori hajanaisen kansanliikkeen kulkemaan samaan suuntaan?

Suomen olympiakomitean uusi puheenjohtaja Jan Vapaavuori lähtee johtamaan suomalaisen liikunnan ja urheilun kattojärjestöä suuria muutoksia kokeneen hallituksen kanssa.

urheilu
Jan Vapaavuori Susanna Rahkamo
Etäyhteydellä kokoukseen osallistunut Jan Vapaavuori valittiin olympiakomitean syyskokouksessa järjestön johtoon. Varapuheenjohtajaksi valittiin Susanna Rahkamo (oik.).Lehtikuva

Jan Vapaavuori valittiin lauantaina olympiakomitean syyskokouksessa järjestön uudeksi puheenjohtajaksi seuraavalle nelivuotiskaudelle. Keväällä Helsingin pormestarin tehtävät jättävä kokoomuspoliittikko painotti valintansa jälkeen urheilun ja liikunnan yhteiskunnallisen aseman nostamista sekä rahoituksen turvaamista valtiontukien kutistumisuhkan ja koronakriisin ristitulessa.

Olympiakomitean 16:s puheenjohtaja moitti vaalikampanjassaan olympiakomitean profiilia liian kapeaksi ja identiteettiä sekavaksi. Neljän ehdokkaan puheenjohtajakisa toi liikunnan ja urheilun kattojärjestölle paljon näkyvyyttä, mutta laajasta julkisesta keskustelusta huolimatta tavalliselle suomalaiselle olympiakomitean rooli lienee yhä varsin epäselvä. Urheilun yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi Vapaavuori tarjoaa lisää julkista keskustelua.

Valtion liikuntaneuvoston entinen puheenjohtaja korosti puheenjohtajakisassa kansalaisten liikkumisen tärkeyttä. Urheiluyhteisöä maan suurimmaksi kansanliikkeeksi toistuvasti kuvaillut Vapaavuori näkee liikkumattomuuden suurimpana liikuntapolittisena ongelmana. Suomen suurimman kaupungin johtajana Vapaavuori tietää, että olympiakomitea ei ongelmaa pysty yksin ratkaisemaan.

Vapaavuori on kiistänyt lanaavansa urheilun ykköspomon roolillaan tietä maan presidentiksi. Haittaa olympiakomitean puheenjohtajuudesta mahdollista presidenttipeliä ajatellen tuskin ainakaan on. Pääkaupungin pormestarina Vapaavuori on profiloitunut Helsingin puolustajana ja koronatoimien aktiivisena kommentoijana, mutta ollut myös julkisissa kiistoissa (siirryt toiseen palveluun) apulaispormestarien kanssa.

Hallituksessa suuri vaihtuvuus

Seuraavan neljän vuoden aikana Vapaavuori pääsee tekemään töitä varsin samanmielisten puheenjohtajien kanssa. Toinen varapuheenjohtaja Sari Multala on Vapaavuoren tapaan kokoomuslainen, ja poliittisesti sitoutumaton varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo tulee kokoomustaustaisesta perheestä. Poliittiset näkemykset toki painavat vähän, kun tavoitteena on saada huippu-urheilijat menestymään, kansalaiset liikkumaan ja seurat kukoistamaan. Puheenjohtajakampanjoinnissa kolmikon välillä ei mainittavia eroja näkemyksissä syntynyt.

Suureksi haasteeksi voi muodostua se, että käytännössä koko olympiakomitean hallitus meni vaihtoon Rahkamoa ja Multalaa sekä Kansainvälisen olympiakomitean suomalaisjäseniä Sari Essayahia ja Emma Terhoa lukuun ottamatta. Rahkamo kertoi Yle Urheilulle, että edellisellä hallituksella meni kaksi vuotta päästäkseen sisälle siihen, mitä se on tekemässä. Taustalla oli toki suuri rakenneuudistus liikuntajärjestö Valon yhdistyttyä olympiakomiteaan, mutta suuria muutoksen tuulia on käynnissä myös nyt.

Ehdollepanotoimikunnan esitykset jyrättiin syyskokouksessa. Toimikunta ei rohjennut asettua yhdenkään puheenjohtajaehdokkaan taakse, ja toiseksi varapuheenjohtajaksi ehdotettu Tapio Korjus joutui tyytymään hallituksen rivijäsenen rooliin. Hallitukseen ehdollepanotoimikunnan esityksestä nousi vain puolet: Palloliiton Marco Casagrande, Hiihtoliiton Markku Haapasalmi sekä riippumaton Katja Mjösund. Jäsenjärjestöt äänestivät hallitukseen myös Golfliiton Hanna Hartikaisen ja Judoliiton Esa Niemen.

Osa olympiakomitean uudesta hallituksesta poseerasi syyskokouksen jälkeen Vantaalla.
Osa olympiakomitean uudesta hallituksesta poseerasi syyskokouksen jälkeen Vantaalla.Yle

Mika Anttosta puheenjohtajaksi ajanut Jääkiekkoliitto kärsi hallitusvaalissa tylyn tappion. Ehdollepanotoimikunnan hallitukseen esittämä, edellisessä hallituksessa mukana ollut Matti Nurminen jäi ulos leikistä. Pois hallituksesta putosi myös olympiakomitean roolia syksyn mittaan kovilla kyynärpäillään ravistellut Koripalloliiton Antti Zitting. Varajäseniksi äänestettiin Suomen valmentajat ryn asettama ehdokas Erkka Westerlund ja Voimisteluliiton Kaisa Vikkula. Urheilijajäsenet ovat painonnostaja Anni Vuohijoki ja ex-pikaluistelija Mika Poutala.

Jäsenjärjestöjen äänestystulosta on kunnioitettava. Suuria massoja liikuttavat palloilulajit saivat puheenjohtajaksi toivomansa Vapaavuoren, mutta muuten palloiluedustus hallituksessa on edelleen kapea. Keihäänheiton olympiavoittaja Tapio Korjuksen takana seisoi ehdokasasettelussa yleisurheilun sijaan fitnessurheiluliitto. Hallituksen lajikattaus on ex-taitoluistelija Rahkamon ja ex-purjehtija Multalan myötä monipuolinen, mutta lajien harrastajamäärien edustavuus vaihtelevaa.

"Paljon jäi tehtävää tuleville hallituksille"

Suomalaista urheilua on vuosikymmeniä johdettu varsin tiiviin porukan johdolla. Hyvä hallintotapa edellyttää sekä jatkuvuutta että muutosta. Vaikka vaihtuvuus oli nyt suurta, ovat hallitukseen valitut kokoneita urheiluvaikuttajia. Rajusti vaihtuneen kokoonpanon sisäänajossa ja perehdyttämisessä riittää silti myös Vapaavuoren rivakalla johtamistyylillä työnsarkaa.

Väistynyt puheenjohtaja Timo Ritakallio myönsi syyskokouksen alkajaisiksi, että hänen johtamansa hallitus olisi voinut saada aikaan enemmänkin. OP-ryhmän johtaja sanoi olympiakomitean vetämisen olevan verkostojohtamista vaativimmillaan. Tuleva menestys riippuu Ritakallion mukaan siitä, miten puheenjohtaja ja hallitus puhaltavat yhteen hiileen.

Syyskokouksessa täsmennettiin myös olympiakomitean strategiaa. Tavoitteeksi vahvistettiin muun muassa Suomen nousu maailman 20 parhaan maan joukkoon kansainvälisessä vertailussa. Viime vuoden lopussa sijoitus oli 37:s. Olympialaisissa kisataan mahdollisesti seuraavan neljän vuoden aikana peräti kolmesti. Niistä tavoitteena on kymmenen mitalia ja 20 pistesijaa.

Lajiliitot toivoivat, että keskustelu olympiakomitean roolista jatkuu. Rahoja toivotaan tehokkaammin lajeille ja olympiakomiteaa kevyemmäksi, jäsenjärjestöjen palveluita unohtamatta. Urheilussa perustyö tehdään edelleen seuroissa urheilijoiden ja valmentajien kesken.

Suomalaisen urheilun ja liikunnan kentällä on valtavasti osaamista ja intohimoa. Tulevan hallituksen pitäsi Vapaavuoren johdolla pystyä auttamaan hajanaista kenttää paremmin. Toistaiseksi olympiakomitea ei ole onnistunut yhdistämään pirstaleista toimialaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Lue myös:

Olympiakomitean puheenjohtajakolmikkoa kehuttiin lajiliitoissa – toivomuksia tuli heti: "Rahat lajeille ja Olympiakomitea mahdollisimman kevyeksi"

Jan Vapaavuori Olympiakomitean puheenjohtajaksi

"Se on todellinen uhka" – Tokion olympialaisten järjestäminen näyttää vaikealta rokotteesta huolimatta, sanoo Suomen olympiakomitean jättävä Timo Ritakallio

Selvitys paljastaa: Suomen urheilijoiden apurahajärjestelmä on kilpailukykyinen länsinaapureihin verrattuna – KIHU ehdottaa, että mallia tulisi ottaa Hollannista

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat