Hyppää sisältöön

Henrik Dettmann näkee Susijengi-fanien puuttumisen valtavana menetyksenä: "Se vie kotikenttäedun, piste"

Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann olisi alun perin halunnut siirtää Susijengin EM-karsintaottelut myöhempään ajankohtaan.

Susijengi kohtaa viikon päästä Georgian ja Serbian ilman uskollista kannattajakuntaansa uusien koronarajoitusten takia. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen miesten koripallomaajoukkue pelaa viikon päästä kaksi EM-karsintaotteluaan Espoossa tyhjien katsomoiden edessä. Päävalmentaja Henrik Dettmann pitää uskollisten Susijengi-kannattajien puuttumista valtavana menetyksenä joukkueelle.

– Tämä on realiteetti, jonka me joudumme nyt hyväksymään. Tietysti se on todella iso menetys, yleisö on aina ollut meille puoli voittoa tai joskus jopa koko voitto, Dettmann kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Koripalloliitto päätti asiasta perjantaina pian sen jälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto oli koronaviruksen leviämistä kitkeäkseen kieltänyt kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Rajoitus on voimassa maanantaista alkaen kolmen viikon ajan.

Vaikka Espoon areena on joukkueen kotiluola, ei tyhjä halli itsessään sytytä tunnetta kotiottelusta, sillä vuorovaikutus yleisön kanssa puuttuu.

– Kyllähän se vie kotikenttäedun, piste. Pitkässä juoksussa urheilu ilman katsojia on kuollutta urheilua, mutta elämme nyt poikkeusaikoja, joten kyllä me nämä hetket pärjätään, toteaa Dettmann.

Susijengin pelaajista muiden muassa Petteri Koposella on kokemusta tyhjille katsomoille pelaamisesta Saksan Bundesliigan mestaruusturnauksesta kesäkuulta. Tilanne on pelaajien kannalta harmillinen, mutta Dettmann muistuttaa, etteivät asiat parane nurisemalla.

– Eihän tässä kukaan hurraahuutoa ja sadetanssia rupea aloittamaan. Mutta otetaan mieluummin siltä kannalta, että meillä on ihmiset terveinä ja saamme pelata koripalloa ensi viikonloppuna. Se on älyttömän hieno juttu, Dettmann sanoo.

Susijengi kohtaa karsintakuplassa lauantaina 28.11. Georgian ja maanantaina 30.11. Serbian. Suomen karsintapelejä voi jännittää TV2:sta ja Areenasta suorana.

Henrik Dettmann pitää katsojien puuttumista isona menetyksenä Susijengin EM-karsintapeleissä 28.–30.11. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Dettmann kertoo, että marraskuun loppua pidettiin virustilanteen vuoksi alun perinkin epäsopivana ajankohtana EM-karsintaotteluille.

Kun yleisörajoitus määrättiin perjantaina, olivat valmistelut edenneet jo niin pitkälle, ettei tapahtuman siirtäminen Uudenmaan ulkopuolelle tai myöhempään ajankohtaan ollut mahdollista nykyresurssien puitteissa.

– Kun tällainen riskielementti tuli, että voidaan päätyä tilanteeseen, jossa pelit pelataan ilman katsojia, niin kyllä siirtäminen olisi ollut kaikin puolin järkevämpää sekä urheilijoiden terveyden näkökulmasta että kokonaisuuden kannalta. Tällä on myös taloudellista merkitystä, mitä ei voi vähätellä, koska siitä resurssit tähän toimintaan syntyvät.

Koronavirusasiantuntijoihin ja heidän ratkaisuihinsa luottava Dettmann pitää uusia rajoituksia yleisesti ottaen järkevinä, koska niissä otettiin huomioon liikuntaharrastusten merkitys lasten ja nuorten terveydelle.

– On mielestäni hieno asia, että uusimmissa rajoituksissa muun muassa huolehditaan siitä, että lasten ja nuorten liikuntaa voidaan ylläpitää ja harrastustoimintaa jatkaa. Meidän pitää kaikin tavoin yrittää suojella lasten ja nuorten arkea, ja sitä, että he pysyvät liikkeessä, Dettmann päättää.

Lue myös:

Susijengi pelaa EM-karsintapelit Espoossa tyhjille katsomoille – "On ihan selvää, että menetämme tässä tilanteessa rahaa"

Petteri Koponen valmistautuu EM-karsintapeleihin huippujunioreiden kanssa – "Siinä huomaa konkreettisesti, että alkaa olla aika papparainen"

Henrik Dettmannin kolumni: Nyt katse peiliin, suomalainen urheiluväki! Siellä näkyy jotain todella hienoa

Dettmann vierittää syyn Markkasen poisjäännistä kansainväliselle liitolle: "Meillä on kattojärjestö, jonka tehtävä on auttaa meitä, mutta he eivät ole siihen pystyneet"

Susijengille ikäviä uutisia: Lauri Markkanen ei pelaa EM-karsintapeleissä marraskuun lopussa