Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ampumahiihdon maailmancupin kilpailijat tiukkaan koronasyyniin Kontiolahdella – tapahtumajohtaja: "Osallistujien tulisi pysyä karanteenissa"

Osallistujia saapuu 32 maasta. Näillä näkymin yleisö pääsee kisoihin, mutta pahentunut koronatilanne voi muuttaa asiaa.

ampumahiihto
Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin tapahtuman johtaja Sami Leinonen ampumahiihtostadionilla.
Tapahtuman johtaja Sami Leinonen on luottavainen, että turvallisuusohjeita noudetetaan.Heikki Haapalainen / Yle

Koronavirus on estänyt toistaiseksi vain kiinalaisten kilpailijoiden osallistumisen ensi viikonloppuna pidettäviin maailmancupin avauskisoihin Kontiolahdella. Joukkue ei saanut maastapoistumislupaa. Pohjois-Karjalaan saapuu noin 350 urheilijaa 32 maasta.

Kilpailijat tulevat Suomeen poikkeusluvalla, ja heillä pitää olla tuore negatiivinen koronatestitulos. Maahan saapumisen jälkeen tehdään vielä toinen testi, ja joka tapauksessa joukkueet jäävät karanteeneihin.

Joukkueet majoittuvat pääasiassa naapurikaupunki Joensuussa hotelli Kimmelissä. Testaus jatkuu tiuhana vielä kisojen ajan, kertoo tapahtuman johtaja Sami Leinonen.

– Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU testaa urheilijat, joukkueiden muun väen ja keskeiset järjestäjät muutaman päivän välein, Leinonen kertoo.

Hän kiittää vuolaasti IBUa ohjeista ja käytännöistä koronan leviämisen estämiseksi. Urheilualan edelläkävijäksi asiassa IBUa kehuu myös Kaisa Mäkäräinen.

Kilpailusuorituksiin korona ei vaikuta. Koko kisojen ajan joukkueet kuitenkin pysyvät omissa oloissaan.

– Kisoihin osallistuvien tulisi pysyä karanteenissa ja liikkua vain välttämättömissä asioissa. Tämä on paljolti joukkueiden ja jokaisen omalla vastuulla, Leinonen jatkaa.

Yleisöä vähemmän stadionilla, mutta valtavasti ruutujen takana

Yleisötapahtumaluvassa on määrätty, että paikalle pääsee päivittäin enintään 4 500 katsojaa, eli noin 1 500 – 2 000 vähemmän kuin normaalioloissa.

Korona pitää ampumahiihtoväen jännityksessä, sillä Joensuussa tartuntoja on ilmennyt niin paljon, että kaupungin virustilanne on kiihtymisvaiheessa. Kisoja varjostaa pelko, että yleisörajoitukset tiukkenevat vielä ennen kisoja.

Joka tapauksessa katsojamäärän on pienempi kuin yleensä, mikä tekee ison loven saataviin tuloihin.

– Lipputuloilla olisi merkittävä rooli. Ampumahiihtoliitto käy keskusteluja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa mahdollisesta talousavusta, Leinonen sanoo.

Lisäksi korona vie kassasta rahaa erilaisten velvotteiden toteuttamiseen, kuten aitauksiin ja puhdistusvälineisiin. Leinonen on kuitenkin tyytyväinen siitä, että nyt tilanne tiedettiin ennakkoon eikä se tullut äkillisenä yllätyksenä, kuten kävi maaliskuun kisoissa.

Katsomot on jaettu lohkoihin, joihin on omat sisäänkäynnit. Eri lohkoilla on myös omat wc:t ja myyntipisteet. Ladun varressa on myös maastokatsomoita, joissa on tilaa olla väljemmin. Bussikyydityksiä kaupungista stadionille ei järjestetä koronan takia.

Maailmancupin avaus vie Kontiolahden ladut ja Höytiäisen järvimaiseman maailmalle miljooniin koteihin. Laji on hyvin seurattu erityisesti Keski-Euroopassa, Venäjällä ja Norjassa.

– Viime vuonna kauden avaus tavoitti television kautta yli 20 miljoonaa katsojaa, Sami Leinonen kertoo.

Tv- ja radiolähetyksiä saapuu tekemään valtava joukko ihmisiä. Pelkästään IBUn radio- ja tv-väkeä tulee satoja. Yleisradion lisäksi paikalle tulee yhtiöitä ainakin Venäjältä, Ruotsista, Norjasta, Saksasta, Tšekistä ja Virosta.

Lähetyksiä tehdään koronan takia pienemmällä henkilöstöllä. Esimerkiksi Saksasta ei saavu paikalle juontajia ja selostajia, vaan ne työt tehdään Saksassa. Myös lehtitoimittajia on ampumahiihtokeskuksessa aiempaa vähemmän.

– Kirjoittavia toimittajia ja kuvaajia pääsee alueelle vain 15, mikä on alle puolet tavanomaisesta, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Heikki Hamunen.

Ilmakuva Kontiolahden ampumahiihtokeskuksesta, jossa tehdään latuja kisoja varten.
Traktorit ja kuormaajat siirtävät varastoitua lunta latupohjille yötä päivää.Heikki Haapalainen / Yle

Lämmin marraskuu, mutta lunta riittää

Marraskuun lämpötilat ovat olleet epätavallisen korkeita. Hiihtoladut on tehty viime talvena säilötyistä lumista, joita on vielä vähän jäljellä.

– Helpommallakin olisi säiden puolesta voinut päästä! Mutta ladut ovat hyvässä kunnossa ja pakkasilla pääsimme tykittämään lisää lunta, kertoo kilpailunjohtaja Kimmo Turunen.

Latuja on ampumahiihtokeskuksessa neljä kilometriä.

Maailmancupin avaus kilpaillaan 28.–29. marraskuuta ja seuraavat kilpailut ovat 3. ja 5.–6. joulukuuta. Jälkimmäiset kisat siirtyivät Pohjois-Karjalaan Ruotsista, jossa koronatilanne esti tapahtuman järjestämisen.

Kontiolahden kisojen jälkeen joukkueet siirtyvät tilauslennoilla suoraan seuraavalle kisapaikalle Hochfilzeniin Itävaltaan.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat