Suora

  • Alppihiihdon MC: Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku
  • Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku

Rosa Pohjolaisen suoritukset keräsivät alppihiihtoväeltä ylistystä – urheilujohtaja riemuitsee maapaikasta, mutta muistuttaa kauden päätavoitteesta: "Pidetään pää kylmänä"

Rosa Pohjolaisen onnistuminen lisäsi myös muiden suomalaislaskijoiden itseluottamusta.

alppihiihto
Rosa Pohjolainen
Rosa Pohjolainen säväytti viikonloppuna Levillä.Tomi Hänninen

Suomen ykkösnimi Levin alppihiihdon maailmancupin pujottelukilpailuissa oli Rosa Pohjolainen. 17-vuotiaan suomalaisen viikonlopun onnistumiset antoivat uskoa koko naisten joukkueelle ja osoitti, että Suomen alppihiihdossa on viime vuosina askeleita oikeaan suuntaan.

– Tuo Rosan tekeminen antaa uskoa kaikille muille. Ensimmäistä kertaan pitkään aikaan suomalaisessa alppihiihdossa oli tekemisen meininkiä, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Palander hehkutti.

Jo lauantaina väläytellyt Pohjolainen oli sunnuntain pujottelun avauslaskun 14:s, mutta toisella kierroksella väsymys iski ja Pohjolainen putosi 27. sijalle. Pohjolaisen huippuvedolla oli myös konkreettinen hyöty ja seuraus loppukaudelle, sillä Suomi saa yhden maapaikan lisää pujottelun maailmancupiin.

– On erittäin tärkeää suomalaiselle alppihiihdolle, että saimme yhden maapaikan lisää. Rosa sai pujotteluun oman paikan. Nella Korpiolla on jo oma paikka ja sitten on vielä maakiintiöpaikka. Tämä on todella mahtavaa, Palander summasi.

"Rosa näytti meille kaikille, että se on mahdollista"

Pohjolaisen onnistuminen lisäsi myös muiden suomalaislaskijoiden itseluottamusta.

– Oikeaan suuntaan ollaan menossa. Rosan onnistuminen on maailman hienoin juttu. On hienoa huomata, että vauhtia löytyy, sunnuntaina 56. sijalle laskenut Kia-Emilia Hakala hehkutti.

Myös Julia Toiviaiselle Pohjolaisen suoritus osoitti, että asioita on tehty oikein.

Julia Toiviainen tasapainottelee rinteessä.
Julia Toiviainen sai itseluottamusta joukkuetoverin menestyksestä. Tomi Hänninen

– Rosa näytti meille kaikille, että se on mahdollista. Olen todella onnellinen Rosan puolesta, 51. sijalle pujotellut Toiviainen iloitsi.

Suomen naisten joukkue on vielä kovin nuori. Kokeneimmat ovat vasta hieman yli 20-vuotiaita. Kaikki kovimmat toivot eivät ole edes kisaamassa Levillä. Korpio on kamppaillut terveysongelmien kanssa ja Erika Pykäläiseltä murtui lokakuussa nilkka. Levillä Suomea edustivat maailmancupin pisteille urallaan aiemmin päässeistä vain Riikka Honkanen, joka oli sunnuntaina 36:s.

Naisten alppihiihtomaajoukkueen päävalmentaja Nicolas Burt oli luonnillisesti todella onnellinen Pohjolaisen sunnuntain suorituksesta, mutta kehui koko joukkueen suoritusta.

– Meillä on vahva joukkue. Meillä oli tietysti ikävä Nellaa ja Erikaa, mutta meillä oli neljä vahvaa tyttöä, Burt totesi.

"Näimme, että vauhti riittää ihan konkreettisesti myös kisoissa"

Yksi suomalaista alppihiihtoa viime vuosina kehittäneistä on Ski Sport Finlandin alppihiihdon urheilujohtaja Tommi Viirret. Hänet valittiin tehtäväänsä reilut kaksi vuotta sitten.

– Viikonloppu oli aika positiivinen. Tämä tekee urheilijoille hyvää. Olemme nähneet treeneissä, että vauhti riittää, mutta nyt näimme, että vauhti riittää ihan konkreettisesti myös kisoissa. Onnistuminen lisää aina uskoa omaan tekemiseen. Koko joukkueen ilme oli todella positiivinen, Viirret iloitsi.

Pohjolaisen menestys ei tullut yllätyksenä urheilujohtajalle, sillä Pohjolainen otti hopeaa nuorten olympialaisissa suurpujottelussa ja kultaa sekajoukkuekilpailusta yhdessä Jaakko Tapanaisen kanssa.

– Ei Rosan kaltaisia lahjakkuuksia ihan puissa kasva, mutta ei tämä ihan tavatonta ole, sillä Erika Pykäläinen on ollut todella hyvä ja meillä on muitakin junnuja, jotka ovat pärjänneet junnukisoissa todella hyvin. Meillä on hyvät juniorit ja hyvä systeemi, joka kasvattaa ja mahdollistaa nousun huipulle. Siellä ei ole vain yhtä tai kahta hyvää, sillä siellä on useita urheilijoita. Pääasia on, että pystytään näyttämään, että huipulle voi päästä, Viirret alleviivasi.

Viirretin painottaa, että pistesuorituksia pitää tulla tasaisesti, mikäli halutaan terävimmälle huipulle. Nyt Pohjolainen toi Suomelle yhden maapaikan lisää maailmancupiin.

Levi
Levillä kilpailtiin tänä vuonna kaksi maailmancupin naisten pujottelukilpailua. Kuva viime vuoden tapahtumasta.Tomi Hänninen

– Huipulle ei voi nousta, jos ei suoriteta tasaisesti. Se kertoo jotain, että meillä on nyt kolme maapaikkaa maailmancupiin. Tämä on erittäin positiivista.

Joukkueen päätavoite on kuitenkin vielä kakkostason kilpailuissa, joissa menestymällä voi saada paremmat lähtönumerot maailmancupin kilpailuihin.

– Vaikka tässä on tullut hyviä suorituksia, niin pidetään pää kylmänä. Meidän päätavoite on vielä kuitenkin siellä kakkostason kilpailuissa, kunnes koko joukkue pääsee kilpailemaan maailmancupin pisteistä. Parannamme kakkostason kilpailuissa lähtönumeroita maailmancupiin, Viirret valotti.

Alppihiihdon ja freestylehiihdon lajiyhdistyksen Ski Sport Finlandin toimitusjohtaja Iiro Kaukoniemi totesi jo toukokuussa, että maajoukkueen päätähtäimenä ovat vasta vuoden 2026 olympialaiset Milanossa. (siirryt toiseen palveluun)Nyt alkava kolmen vuoden arvokisaputki on Kaukoniemen mukaan vain alkusoittoa, vaikkakin toki menestystä myös haetaan.

Pujottelun maailmancup jatkuu vasta joulukuun lopussa Senmeringissä, mutta sitä ennen on vuorossa suurpujottelukilpailut Ranskassa 12.–13. joulukuuta.

Lue myös:

"Onko meillä nyt uusi Kalle Palander?" – Rosa Pohjolaisen aitous ja iloisuus tekivät vaikutuksen urheiluasiantuntijoihin

Millainen teini-ihme sai Kalle Palanderin itkemään onnesta? Isä avaa Rosa Pohjolaisen supersuorituksen taustat: "Nyt painetaan kaasua ja lähdetään tavoittelemaan maailmanhuippua"

17-vuotiaan Rosa Pohjolaisen huippuveto säväytti suomalaisia talviurheilulegendoja – Kalle Palanderin kanssa tyly ensikohtaaminen, Janne Ahonen teki upean vertauksen

Rosa Pohjolaisen huikea viikonloppu huipentui maailmancupin pisteille – "Onhan se nyt aivan mahtavaa"

Kalle Palander itki suomalaisesta alppihiihtosensaatiosta ja sai myös maailmanmestarilta viestin: "Mitä h****ttiä?" 17-vuotias teini-ihme itsekin ihmeissään

Uskomatonta! Suomen teinilupaus oli kärkitaistelussa Levin maailmancupissa – Kalle Palander karjui selostamossa: "Mitä täällä tapahtuu?"

Kalle Palander herkistyi 17-vuotiaasta suomalaisesta kärkivauhdissa alppihiihdon maailmancupissa – sättii matkijoitaan ja soimasi myös itseään lajin romahduksesta Suomessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat