Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Marcus Grönholm hämmästyi, kun Italiasta soitettiin – ei odota ihmeitä Niclas-poikansa MM-rallidebyytistä

Niclas Grönholm aikoo jatkossakin keskittyä rallicrossiin, vaikka debytoikin rallin MM-sarjassa joulukuun alussa.

ralliautoilu
Niklas Grönholm rallicross.
Niclas Grönholm arkistokuvassa.Markku Rantala / Yle

Rallilegenda Marcus Grönholmin ensimmäinen ajatus oli vastata kieltävästi, kun hänelle ehdotettiin, että hänen rallicrossia ajava poikansa Niclas Grönholm osallistuisi ensimmäistä kertaa urallaan rallin MM-sarjan kilpailuun Italian Monzassa.

– Ensiksi, kun Italian tiimistä soitettiin, niin ihmettelin sitä asiaa. Ei Niclaksella ole kokemusta ajaa tuollaisia normierikoiskokeita, varsinkaan nuotista, ja tehdä niitä nuotteja. Se on se vaikein asia, Grönholm kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

– Nyt Niclas menee vaan nautiskelemaan, saa kilometrejä ja harjoitusta varsinaista lajiaan varten. Kukaan meistä ei odota mitään ihmeitä.

Rallin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu käydään 3.–6. joulukuuta Monzassa, sekä legendaarisella F1-radalla että radan ulkopuolella yleisillä teillä.

Marcus Grönholm Jyväskylässä 2019.
Marcus Grönholm kuvattuna Jyväskylän MM-rallissa 2019. Hän voitti urallaan Jyväskylän rallin peräti seitsemän kertaa.Tomi Hänninen

Monza on Niclas Grönholmille, 24, jokseenkin tuttu viime vuoden Monza Rally Show -tapahtumasta. Silloin näytöskilpailu järjestettiin kokonaan radalla, eikä taso ollut likimainkaan yhtä kova kuin se tulee olemaan joulukuussa MM-osakilpailussa.

Grönholm arvelee, että kokemattomuus rallista tuottanee hänelle vaikeuksia Italiassa. Hän on osallistunut pari kertaa Rovaniemellä lumiseen tunturiralliin, joten sulalla maalla ajaminen on hyppäys tuntemattomaan.

– On ihan uusi tuttavuus minulle se, että ajetaan yleisellä tiellä asfaltilla. Rallialoittelijalle on hankalinta nuotitus, ja että siihen osaa luottaa ja pystyy ajamaan ihan täysillä sillä. Rallissa on monta juttua, jotka eroavat rallicrossista. Lähdetään pitämään hauskaa ilman sen kummempia paineita, vaikka onkin MM-ralli, Niclas Grönholm pohtii.

Isä neuvoo rauhallisuuteen

Marcus Grönholm arvioi, että Monzan radalla ajetut erikoiskokeet voivat olla Niclas-pojalle paljon helpompia kuin teillä ajetut erikoiskokeet. Rallin kaksinkertainen maailmanmestari tietää, ettei rallikuskiksi kasveta puolessatoista viikossa.

– Tämä tuli niin äkkiä, ei tässä muuta voi kuin pitää yrittää käydä nyt tekemässä omia nuotteja, että pystyy kuvailemaan niitä erikoiskokeita. Ei tässä oikein muuta neuvoa voi antaa. Rauhallisesti vaan.

Monzan kilpailu jää Niclas Grönholmin kauden viimeiseksi, sillä rallicrossin MM-sarjan viimeinen kilpailu peruttiin maanantaina. Grönholm oli toista kertaa peräkkäin neljäs, vaikka tavoitteli nousua palkintokorokkeelle. Sarjan voiton vei jo kolmannen kerran Johan Kristofersson.

Sekä isä että poika ovat sitä mieltä, että MM-debyytistä huolimatta ralli pysyy jatkossakin sivulajina ja hyvänä harjoitusmuotona päälajin tueksi.

– Rallissa ajetaan yhdessä kisassa varmasti puolet siitä, mitä ajamme rallicrossissa koko kauden aikana. Rallicross-kilpailuissa on treenit, mutta rallissa vain mennään pätkälle ja heti ajetaan sata lasissa. Varmasti auttaa minua rallicrossissa, että pitää heti olla nopea, Niclas Grönholm kertoo.

Niclas Grönholm
Niclas Grönholm sijoittui tänä vuonna rallicrossin MM-sarjassa neljänneksi.Getty Images

Mitalitta jääneelle suomalaiselle jäi nälkää tavoitella kärkisijoja jälleen ensi kaudella.

– Uskon, että rallicross on se, mitä Niclas haluaa ajaa. Ralli on tietysti ihan eri laji, paljon vaikeampi. Kestää monta vuotta ja hän tarvitsee kokemusta tullakseen siinä hyväksi, joten ei meillä ole mielestäni mitään aikomusta sinne siirtyä, Marcus Grönholm sanoo.

Koronapandemia rokotti rallicrossia tänä vuonna rankasti. Tyngäksi jääneen kauden päätteeksi sarjan promoottori IMG jättää sarjan pyörittämisen.

– Siellä on kaksi-kolme promoottoria, jotka keskustelevat FIA:n kanssa. Toivon, että löytyy joku hyvä, kenties sama, joka tekee MM-sarjaa. Mielestäni lajilla on paljon potentiaalia, se on hyvä tv-laji. Jos ensi kausi alkaa vasta toukokuussa, niin silloin toivon mukaan tämä korona-aika on jo ohitettu. Toivottavasti saadaan hyvä kausi aikaiseksi, sarjassa ajavan GRX-tallin päällikkö Marcus Grönholm toteaa.

Lue myös:

Rallicrossin MM-sarjan viimeinenkin kilpailu peruttiin – Niclas Grönholm jälleen neljänneksi

Rallicrosstaituri Niclas Grönholm osallistuu rallin MM-sarjan päätöskilpailuun

Marcus Grönholm palaa Tomin nuoteissa -ohjelmassa vuoden 1981 kohtalokkaaseen iltaan: "Onneksi en siihen kyytiin päässyt"

MM-rallicrossin mullistus siirtyi, kun tehdastiimit vetäytyivät – Marcus Grönholm syttyi sähköauton testaamisesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat