Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Suomen ampumahiihtäjien pettymys purkautui turhautumisena valmennukseen – ongelmat herättivät halun kehittää harjoittelua: "Olemme aika tuskallisen tietoisia siitä"

Mari Eder on palannut ammunnan perusteisiin, Tero Seppälä ja Olli Hiidensalo ovat jatkaneet hyväksi koetulla linjalla.

urheilu
Jonne Kähkönen ja Mari Eder
Mari Eder ja Jonne Kähkönen käyvät läpi ammuntaa Oloksen leirillä.Mikko Ahmajärvi / Yle

Suomalaiset lähtevät ampumahiihdon maailmancupkauteen uudessa tilanteessa, kun joukkueen kirkkain tähti Kaisa Mäkäräinen lopetti uransa viime kauteen. Nyt muiden on aika nousta parrasvaloihin ja halua siihen joukkueesta löytyy.

Alla on poikkeuksellisen pitkä harjoituskausi ja tavanomaista pidempi tauko myös maajoukkuetoiminnasta, kun koronavirus keskeytti kisakauden.

Töitä on riittänyt. Edellisten MM-kisojen parhaat suomalaissijoitukset olivat sekaviestin 9. sija ja Kaisa Mäkäräisen 14. sija yhteislähtökisassa. Nyt joukkueen kokeneimman urheilijan viittaa kantava Mari Eder sanoo, että joukkueella on ollut selkeä halu kehittyä.

– Me emme ole tyytyväisiä sijoilla 40–60, kuten huippu-urheilijan ei tietenkään kuulukaan olla.

MM-kisojen pettymysten jälkeen Suomen joukkueessa on etsitty keinoja erityisesti ampumapaikkatyöskentelyn parantamiseksi. Pettymykset purkautuivat muun muassa turhautumisena valmennukseen, mutta valmennusta ei kuitenkaan haluttu vaihtaa.

– Mehän emme ole halunneet vaihtaa mitään muuta kuin tuloksia. Se on urheilussa kuitenkin se, mikä loppupeleissä ratkaisee. Toki pettymyksen hetkellä katse kohdistuu niin urheilijaan kuin valmentajaan. Siinä tilanteessa tietenkin tuntuu, että koko maajoukkuetta ei voi vaihtaa, Eder pohtii viime talven tilannetta.

Erityisesti MM-kilpailujen ongelmat herättivät kuitenkin halun kehittää harjoittelua. Ederin mukaan aikaa on käytetty sen pohtimiseen, miten harjoittelua pitää muuttaa, jotta se tuottaa toivottuja tuloksia.

Tero Seppälä ampuu.
Tero Seppälällä on allaan ehjä ja onnistunut harjoituskausi, vaikka suunnitellut ulkomaanleirit onkin ollut pakko unohtaa.Mikko Ahmajärvi / Yle

– Olemme aika tuskallisen tietoisia siitä, että tekemisen pitää harjoitusolosuhteessa muuttua, jotta tulos muuttuu. Tiesimme, ettei se muutu sillä, että yksi henkilö vaihtuu. Mutta emme tienneet, millä se vaihtuu. Sen kanssa olemme painineet.

Keskittyminen perustekemisessä

Toki viime kauteen mahtui mukaan onnistumisiakin. Sekä Tero Seppälä että Mari Eder napsivat kauden aikana pisteitä maailmancupista kymmenkunta kertaa. Kumpikin onnistui parhaiten Nove Meston sprinteissä. Eder oli neljäs ja Seppälä seitsemäs, mikä on hänen toistaiseksi paras sijoituksensa maailmancupissa.

– Emme ole hirveästi muuttaneet harjoittelua, se on niin sanotusti ollut aivan kunnossa. Kyllähän viime vuoden tuloksetkin sen osoittivat, että eteenpäin mentiin. Olemme jatkaneet sitä perustekemistä. Koko ajan kun Jonneenkin (päävalmentaja Kähkönen) tutustuu paremmin, keskustelu on helpompaa, Seppälä kertoo.

Myöskään miesten kokenein maajoukkueurheilija, Olli Hiidensalo, ei ole nähnyt suurta tarvetta harjoittelun muuttamiseen. Treeneissä huomiota on kiinnitetty aiempaa tarkemmin siihen, että perusasiat tehdään hyvin.

– Ei ole lähdetty pyörää uudestaan keksimään, vaan yritetty saada niistä perusasioista enemmän koppia.

Eder on keskittynyt ampumapaikkatyöskentelyyn

Mari Eder kertoo, että hänelle selkeä tavoite oli osumaprosentin nostaminen ja ampumanopeuden kasvattaminen. Niissä hän tietää olleensa kanssakilpailijoista jäljessä. Syitä sille, mistä se johtuu, ei Eder tiennyt.

– Jos se vastaus olisi ollut helppo löytää, niin se olisi varmaan kaivettu jo aiemmin.

Nyt Eder uskoo, että vastauksia kysymyksiin on löytynyt. Kokeneelle urheilijalle on ollut helpotus löytää ongelmakohtia. Kun ongelmat ovat tiedossa, niihin on helpompi puuttua.

– Tietysti on ollut aika helpottavaa huomata, että siellä on sellaisia taitoalueen puutteita. Silloin se ei ole vain mentaalista tai jännittämistä, vaan sitä pystyy lähestymään monesta näkökulmasta. Vaikka on kokenut urheilija, niin on ollut hyvä huomata, että niitä puutteita on.

Mari Eder ampuu.
Mari Eder on palannut harjoittelussa tekniikan perusteisiin.Mikko Ahmajärvi / Yle

Jos varsinaista ongelmakohtaa ei olisi löytynyt, olisi Ederin kenties ollut vaikea löytää motivaatiota uran jatkamiselle.

– Vastauksia on etsitty siihen, mikä ammunnassa teknisesti muuttuu, koska jokuhan siinä muuttuu, kun tulos muuttuu. Koen, että olen myös löytänyt vastauksia juuri siihen, miten pystyn kovassa rasituksessa hallitsemaan samaa tekniikkaa, minkä koen hallitsevani normaalissa tilanteessa tai perusammunnassa.

Ederillä on ollut ampumavalmentaja apunaan myös harjoituksissa Itävallassa, se on ollut tärkeä osa valmistautumisessa uuteen kauteen. Harjoittelussa on palattu perusasioiden äärelle.

– Minun kohdallani tarkoittaa, että olemme vielä kerran palanneet ammunnan perusteisiin ja tekniikkaan.

Ederin mukaan se, onko harjoitus tuottanut tulosta, paljastuu vasta kovissa kilpailuissa.

Maailmancupiin luottavaisin mielin

Ederin tavoin myös Olli Hiidensalo tietää, että vasta maailmancupin kisoissa selviää, onko harjoituskausi sujunut hyvin ja onko kehitys ollut odotusten mukaista. Pieniä mutkia Hiidensalon mukaan valmistautumisessa on kesän aikana ollut.

– Heinäkuussa intoudun treenaamaan vähän liikaa ja elokuu piti sitten vähän vedellä naruista, mutta muuten ihan hyvin on mennyt.

Tero Seppälän kesä on kulunut Vuokatin ja Joensuun välillä. Treenejä on kertynyt mukavasti, vaikka valtaosan harjoituskaudesta Seppälä on puurtanut yksin.

– Ainakin olen saanut olla terveenä, se on ollut tärkeä asia. Olen välttänyt koronan ja muut taudit. Olen tyytyväinen, että harjoitusmäärissä olemme vähän edellä viime vuotta ja olen saanut harjoitella laadukkaasti.

Seppälä ei allekirjoittanut maajoukkuesopimusta samaan aikaan muiden urheilijoiden kanssa. Hänellä oli tarkoituksena suunnata ulkomaille, mutta koronaviruksen vuoksi harjoittelu keskittyi kotimaahan.

– Oli ehkä tarkoitus käydä katsomassa, miten muut maat harjoittelevat, mutta se siirtyi ensi vuoteen.

Kun suunnitelmat muuttuivat, liittyi Seppälä maajoukkueen mukaan ja on ollut tyytyväinen sen toimintaan. Hän uskoo, että tulokset kohenevat jälleen viime kaudesta.

– Uskon, että kehitystä on tullut sekä hiihdossa että ammunnassa. Mutta sittenhän se vasta mitataan kisoissa talvella, Seppäläkin pohtii.

Maajoukkueen päävalmentajana jo kahden edellisenkin kauden aikana työskennellyt Jonne Kähkönen luottaa siihen, että joukkueelta nähdään onnistumisia myös tulevalla kaudella.

Erika Jänkä
Suomen maajoukkue leireili lokakuun lopussa, hyvissä olosuhteissa Oloksella.Mikko Ahmajärvi / Yle

Koronaviruksen vuoksi leirityksiä on jouduttu miettimään uusiksi. Kähkösen mukaan harjoituskausi on kuitenkin kokonaisuutena ollut onnistunut.

– Me olemme saaneet hyvin joukkueena asioita eteenpäin. Ja niin kuin aina joukkueessa, osalla menee hyvin, osalla menee ok ja osalla on haasteita. Mutta pääsääntöisesti ne asiat, mitä olemme halunneet viedä eteenpäin, niihin olemme päässeet pureutumaan.

Ampumahiihdon maailmancup alkaa Kontiolahdella lauantaina normaalimatkan kilpailuilla. Lähetykset TV2:ssa kello 11.55, naisten kisasta ja kello 15.15 miesten kauden avauksesta.

Lue myös:

Kristallipallojahti alkaa taas – poimi tästä maailmancupin kalenterit talteen!

Ampumahiihdon maailmancupin kilpailijat tiukkaan koronasyyniin Kontiolahdella – tapahtumajohtaja: "Osallistujien tulisi pysyä karanteenissa"

Mari Ederillä riitti vielä intohimoa ja uteliaisuutta jatkaa uraansa: “Muuttuvatko tulokset, jos kerrankin pystyisi rakentamaan ehjän kauden?”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat