Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Viedäänkö SM-tason huippujoukkueilta harjoittelupaikat alta? Helsingin, Espoon ja Vantaan uusilla koronalinjauksilla olisi rajut vaikutukset urheiluun: "Lamaannuttaa toiminnan"

Uudet koronarajoitukset sulkevat myös kaupunkien hallinnoimat urheiluhallit.

koronavirus
Seagulls Kisis
Helsinki Seagullsin toiminta pysähtyisi kokonaan, jos Kisahalli suljetaan myös huippu-urheilulta. Matti Raivio / AOP

Pääkaupunkiseudulle kaavaillut uudet koronarajoitukset iskevät rankasti huippu-urheiluseuroihin ja vaikuttavat merkittävästi tavallisten liikkujien arkeen.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi tiistaina uusista koronarajoituksista Helsingin kaupungin sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:in yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Vapaavuoden mukaan Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat sulkea kaupunkien julkiset tilat ja palvelut lähes kokonaan. Samalla sulkeutuvat urheiluhallit ja liikuntatilat.

Lopulliset päätökset uusista koronarajoituksista tehdään torstaina. Jos esitykset toteutuvat sellaisenaan, se on raju isku urheilulle ja liikunnalle.

– Päätös tietysti lamaannuuttaa toiminnan, Vantaa Ducks -seuran puheenjohtaja Ari Koskenoja kertoo.

Ducks pelasi maanantaina kotiottelunsa Vantaan kaupungin omistamassa Lumo -areenassa seitsemän maksaneen katsojan edessä. Seura siirsi kaksi seuraavaa kotiotteluaan ensi vuoteen.

Hallin sulkeminen estäisi kuitenkin myös edustusjoukkueen harjoittelun.

– Jos näin tapahtuu, tietysti se lopettaa toiminnan ja eriarvoistaa meidät muiden seurojen kanssa, jotka ovat maakunnissa, Koskenoja jatkaa.

Ducks on ainoa Mestaruusliigassa pelaava joukkue, joka tulee pääkaupunkiseudulta. Mestaruusliigaa pelataan täydellä teholla muualla Suomessa, jossa koronatilanne on lievempi kuin pääkaupunkiseudulla.

Samanlaisessa tilanteessa on miesten Korisliigassa pelaava Helsinki Seagulls, joka pelaa ja harjoittelee Töölön Kisahallissa.

– Jos myös SM-tason kilpaurheilu kielletään, sillä on iso vaikutus. Esittäisin vetoomuksen, että pääsisimme edes harjoittelemaan. Ymmärrän, että jos pelejä ei voi järjestää, mutta meidän täytyisi päästä harjoittelemaan, jotta voisimme pelata edes vieraspelejä. Jos emme pääse edes harjoittelemaan, silloin toimintamme loppuu tai keskeytyy, seuran toimitusjohtaja Aku Perho sanoo.

Naisten Korisliigassa pelaavan Tapiolan Hongan toiminnanjohtaja Anne Eklund kertoo, että ainakin kotipelit siirtyisivät todennäköisesti toiseen ajankohtaan.

– Jos päätös tulee, todennäköisesti kotipelimme siirretään muuhun ajankohtaan. Odotamme Koripalloliitolta päätöstä, että pelaammeko edelleen vieraspelejä, Eklund kertoo.

Honka pelaa kotiottelunsa kaupungin omistamassa Tapiolan liikuntahallissa. Periaatteessa harjoitustoimintaa voisi jatkaa hallin vieressä sijaitsevassa seuran omistamassa Honkahallissa.

– Olemme noudattaneet kaikin puolin samoja linjauksia kuin mitä kaupunkien hallien ja salien suhteen. Laitoimme keväälläkin toimintamme kiinni ja toimimme samalla tavalla kuin tämä olisi kaupungin halli. Se on asia, mitä täytyy miettiä sen jälkeen, kun tiedämme, että jatkuvatko sarjat meidän osalta vai jäävätkö kaikki pääkaupungin seurat tauolle. Todennäköisesti kuitenkin keskeyttäisimme myös täällä toiminnan, Eklund sanoo.

Osa pääkaupunkiseudun SM-tason joukkueista pelaa ja harjoittelee yksityisomisteisissa halleissa. Vielä ei tiedetä, miten yksityiset toimijat rajoituksiin reagoivat.

Iso vaikutus myös liikkujien arkeen

Päätös ei vaikuta pelkästään SM-tason kilpaurheiluun, vaan myös tavallisiin liikkujiin. Esimerkiksi Töölön Kisahallissa käy normaalisti noin 2 000 kävijää päivässä, mutta korona-aikana kävijämäärä on pudonnut kolmanneksella.

Kisahallin tiimiesimies Kristian Kosonen kertoo Yle Urheilulle, että päätöksiä rajoitusten vaikutuksista hallin toimintaan tehdään torstaina.

Rajoitustoimet ulottuvat myös kaupungin konserniin kuuluviin yhteisöihin. Helsingin kaupunki omistaa Mäkelänrinteen Uintikeskuksesta kaksi kolmasosaa, mutta rajoitustoimenpiteet sulkevat myös Suomen suosituimman uimahallin.

– Päätös koskee kaikkia Helsingin kaupungin konserniin kuuluvia yhteisöjä, niin Mäkelänrinnettä kuin Urheiluhallien organisaatioon kuuluvaa seitsemää muuta hallia. Kaikki liikuntapalvelut suljetaan määräajaksi. Ennen torstaita ei ole tietoa, kuinka pitkäksi ajaksi, Urheiluhallit oy:n toimitusjohtaja Pekka Laitinen kertoo.

Mäkelänrinteen uintikeskuksessa vieraili esimerkiksi maanantaina 1 700 kävijää. Viikossa kävijöitä on Laitisen arvion mukaan noin 10 000. Tänä vuonna kävijöitä on ollut noin 30 prosenttia vähemmän koronapandemian takia.

– Toiminnan luonne paikoissamme on sen kaltaista, että sitä harjoitetaan yksilöinä. Tartuttavuudessa ei ole juurikaan ollut ongelmia. Ymmärrän varsin hyvin kaupungin pakkotilateon, mikä on tehtävä.

Lisätietoa torstaina

Yle Urheilu tavoitti tiistaina myös Espoon, Helsingin ja Vantaan liikuntatoimien johtajat. Kaikissa kolmessa kaupungissa viesti oli sama: päätös koskee merkittävää osaa pääkaupunkiseudulla asuvista liikkujista.

– Käytännössä se keskeyttää vantaalaisen liikunnan toistaiseksi. Vain hyvin rajattuja toimintoja enää marraskuun loppupuolella meillä on ulkotiloissa, Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti sanoo.

Kallislahden mukaan pelkästään seuratoiminnassa on mukana 50 000 vantaalaista lasta, nuorta ja aikuista.

Konkreettisia ohjeita valmistellaan Kallislahden arvion mukaan keskiviikkona.

– Tänään ministerit ja kaupunginjohtajat ovat tavanneet toisensa ja kaupunginjohtajat palaavat sieltä viestin kanssa. Sen jälkeen tulee kaupunkien johtoryhmät, joissa tehdään linjaukset ja sieltä viesti tulee meille. Sanoisin, että huominen on aika tiivistä asian valmistelua. Tänään emme vielä ole valmisteluohjeita saaneet, mutta huomisen aikana uskoisin, että niitä tulee, Kallislahti arvioi.

Myös Espoon liikuntapalvelupäällikkö Markku Sistonen kertoo kaupungin odottavan lisäohjeita. Kaupunki on kuitenkin varautunut jo tiukkoihin rajoitustoimenpiteisiin.

– Mikäli rajoite on niin tiukka kuten nyt hyvin vahvasti näyttää, tietysti joudumme sulkemaan laitokset kolmen viikon ajaksi.

Kielto koskisi Sistosen mukaan myös esimerkiksi yksityisomistuksessa olevan Metro Areenan kaupungin ostamia vuoroja, jotka kaupunki on jakanut eteenpäin seuroille. Sistonen kannustaakin espoolaisia liikkumaan ulos.

– Siirsimme kaikki senioreiden liikuntaryhmät ulos ja toiminta on saanut suosiota. Lisäksi alkaa näyttää siltä, että saamme ensi viikolla tekojääradoille jäät, että siinä mielessä ulkoliikuntaa ei tulla keskeyttämään, Sistonen sanoo.

Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen kertoo Helsingin liikuntapalveluiden alkaneen vasta valmistella ehdotuksia ohjeista. Sisätilojen sulkeminen vaikuttaa jopa satoihin tuhansiin pääkaupunkiseudulla asuviin.

– Kun kaikki kaupungin liikkujat lasketaan, meillä on kymmenen miljoonaa kävijäkertaa vuodessa. Tänä vuonna käyntimäärät ovat olleet noin 30-40 prosenttia pienempiä, Loikkanen kertoo.

Juttua täydennetty 18.43: Lisätty kappale päätöksen mahdollisista vaikutuksista tavallisiin liikkujiin.

Lue myös:

Vantaa Ducksin kaksi kotipeliä siirtyy lentopallon Mestaruusliigassa – rajoitukset vaikuttavat myös HIFK:n käsipalloon

Helsinki, Espoo ja Vantaa aikovat kieltää kaikki yleisötilaisuudet, siirtää toisen asteen etäopetukseen sekä sulkea kaupunkien palvelutilat, kuten uimahallit ja kirjastot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat