Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Koronasta kärsivä Kouvot lomauttaa kaksi jenkkipelaajaansa – Kouvottarien pelaajia ei lomauteta: ''Miehet ja naiset painivat täysin eri budjeteilla''

Koronatilanne on koetellut koripallojoukkueiden taloutta.

koripallo
Koripallo, kuvituskuva
Naisten Korisliigasta putoaa kuluvan kauden päätteeksi yksi joukkue. Sen sijaan miesten liigassa kaikki joukkueet säilyttävät paikkansa.Tomi Hänninen

Kouvolalainen koripallojoukkue Kouvot lomauttaa kaksi amerikkalaispelaajaansa.

Koronatilanne on ajanut seuran talousvaikeuksiin, joita Kouvot pyrkii paikkaamaan lomauttamalla amerikkalaispelaajiaan loppukaudeksi. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kolmannen amerikkalaispelaajansa Jacoby Armstrongin seura haluaisi pitää riveissään. Armstrong on ollut henkilökohtaisista syistä sivussa joukkueen viimeisimmistä otteluista. Hänen pelilupansa jatkosta odotetaan lisää tietoa tällä viikolla.

Vielä marraskuun alussa seuran tulevaisuus oli vaakalaudalla. Puheenjohtaja Sami Laaksonen sanoi Ylen haastattelussa, ettei seuraa tämän kauden jälkeen välttämättä enää ole.

Lue lisää: Korona kurittaa koripalloseura Kouvoja – puheenjohtaja: ''Saattaa olla, ettei seuraa tämän kauden jälkeen enää ole''

Nyt tilanne näyttää jo paremmalta.

– Olen luottavaisin mielin sen suhteen, että kun toimenpiteitä on tehty ja tullaan tekemään, olemme ensi kaudella entistä vahvempia. Emme me ole tästä mihinkään häviämässä. Kulujen leikkaaminen ei sinällään tuo kassaan enempää rahaa, mutta se näkyy siinä, kuinka paljon meiltä virtaa rahaa ulos kuukausittain. Leikkauksilla on iso merkitys, ja sen takia niitä tehdään, Laaksonen sanoo Ylelle.

Naisia ei olla lomauttamassa

Sami Laaksosen mukaan naisten joukkueen Kouvottarien osalta vastaavia lomautuksia kuin Kouvoissa ei ainakaan tällä hetkellä ole suunnitelmissa.

– Mietimme sopeuttamistoimenpiteitä koko seuran näkökulmasta. Vielä ei ole ihan tarkkaa kuvaa, miten tämä Kouvottariin heijastuu. Heidän kohdallaan mietitään ehkä enemmän tulopuolen lisäämistä kuin pelaajien lomauttamisia tai muita toimenpiteitä. Haemme ongelmaan ratkaisua ehkä vähän eri kulmasta, Laaksonen sanoo.

Laaksosen mukaan Kouvottarien tuloja voitaisiin lisätä esimerkiksi yhteistyökumppanuuksien avulla. Tärkeää olisi myös saada koronan tyhjentämiin katsomoihin katsojia.

– Olisi äärettömän tärkeää saada ihmisiä paikan päälle katsomaan pelejä. Katsojamäärät ovat vähentyneet koronan takia suhteessa yhtä paljon kuin miesten otteluissa. Kouvottarien tulot koostuvat pienistä puroista.

Sami Laaksosen mukaan toimenpiteitä tulojen kasvattamiseksi on tarkoitus pohtia muutaman seuraavan viikon aikana.

– Kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä. Isommat linjaukset tehtiin jo, ja nyt katsotaan seuraavat toimenpiteet. En vielä lähtisi sanomaan, onko täysin samanlaisia leikkauksia tulossa Kouvottarille. Niitä päätöksiä ei ole tehty, eikä eri skenaarioita ole mietitty niin tarkkaan

Kouvottarien amerikkalaispelaajien lomauttamisesta ei Laaksosen mukaan saataisi yhtä isoa taloudellista hyötyä kuin amerikkalaismiesten lomautuksista.

– Tässä puhutaan käytännössä kahdesta eri liiketoiminnasta. Miehet ja naiset painivat kuitenkin vielä täysin eri budjeteilla. Jos olisimme lomauttaneet naisten jenkkipelaajat, se ei olisi paikannut tilannetta riittävästi.

Naisten Korisliigasta putoaa huonoin joukkue, miesten liigasta ei

Seuran on Laaksosen mukaan ajateltava myös sitä, että naisten Korisliigasta putoaa näillä näkymin yksi joukkue normaaliin tapaan urheilullisen menestyksen perusteella. Miesten Korisliigasta sen sijaan ei tänä vuonna putoa yhtään joukkuetta. Koripalloliitto päätti asiasta marraskuun alussa seurakokouksen esityksen pohjalta.

Sami Laaksonen kertoo esittäneensä Koripalloliitolle samaa päätöstä myös naisten liigan osalta. Liitto ei kuitenkaan ole lämmennyt idealle.

– Liiton näkökulma on, että naisten liigassa ja divisioona A:ssa, jossa Korikouvot pelaa, ottelutuotot eivät ole yhtä merkittävässä roolissa kuin miesten liigassa. Olen yrittänyt avata sitä, että ainakin meidän osaltamme ottelutapahtumien tuotot ovat yhtä isossa roolissa myöskin naisten puolella. Ne pitää suhteuttaa koko budjettiin. Liitossa ei nähdä sitä asiaa, Laaksonen sanoo.

Naapurikaupungissa ei suunnitella lomautuksia

Myös esimerkisi Kotkan KTP-Basket kärsii koronatilanteen aiheuttamista talousvaikeuksista, mutta pelaajien lomauttaminen ei ole suunnitelmissa.

– Meillä ei toistaiseksi ole sen suuntaisia suunnitelmia. Se on ihan viimeinen keino, jota pyritään välttämään kaikin tavoin. Pikemminkin tarkoituksena olisi yrittää kerätä toisesta päästä lisää paukkuja, että saisimme vietyä kauden kunnialla läpi, KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström sanoo.

Koronatilanne on vienyt katsojat myös KTP:n katsomoista. Seuran tuloihin on aiheutunut koronasta kymmenien tuhansien eurojen lovi. Tavallisesti seuran varainhankinta pohjautuu pitkälti otteluisännyyksiin, jotka ovat korona-aikana vähentyneet paljon.

Seura on onnistunut paikkaamaan taloustilannettaan esimerkiksi uusilla kannatuslipuilla, joita peliä kotoa käsin seuraavat fanit voivat ostaa. Kannatuslipuilla ei ole kiinteää hintaa, vaan fanit saavat maksaa niistä haluamansa summan.

– Olemme myyneet kannatuslippuja yhtä paljon tai jopa enemmänkin, kuin mitä otteluihin on myyty. Myös otteluisännyyksien puolelle on saatu valoa, ja yksi ilmaisottelu on saatu järjestettyä. Toinenkin on todennäköisesti tulossa, Lindström sanoo.

Seura on myös järjestänyt paitahuutokaupan ja kehittänyt myyntiin uusia tuotteita.

– Haemme jatkuvasti uusia keinoja, joilla saataisiin lisää rahaa kasaan, Lindström sanoo.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat