Hyppää sisältöön

Maajoukkueen huippulibero Roosa Koskelolle Stuttgartin menestysvalmentajan eroaminen oli kolaus: "Ottaa koville"

Tappio Saksan cupissa johti MTV Stuttgartin päävalmentaja Giannis Athanasopoulosin yllättävään eroamiseen.

Roosa Koskelon ja Giannis Athanasopoulosin menestyksekäs yhteistyö Stuttgartissa on päättynyt. Kuva: imago sport / AOP

Maajoukkuelibero Roosa Koskelon ura Saksassa sai yllätyskäänteen, kun täydellisen alkukauden lentopallon Bundesliigassa pelanneen MTV Stuttgartin päävalmentaja Giannis Athanasopoulos erosi joukkueen päävalmentajan paikalta "yhteisellä päätöksellä". Saksan cupin välierässä Potsdamille kärsitty katkera 1-3-tappio sysäsi liikkeelle keskustelut, jotka päättivät krekkalaisluotsin ja saksalaisseuran seitsemän vuotta kestäneen yhteistyön.

MTV Stuttgart kertoi tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), ettei seuran johto ollut tyytyväinen joukkueen esitykseen välieräottelussa. Seura kuitenkin korosti, että kyse ei ollut vain yhdestä tappiosta, vaan useammista otteluista.

– On ollut sellaisia kuoleman pelejä, joissa joukkueesta ei ole ehkä saatu irti sitä potentiaalia mikä sillä on. Se oli ilmeisesti päällimmäisenä syynä, Roosa Koskelo selittää.

Athanasopoulosille ehdotettiin seuran mukaan muutoksia, joihin päävalmentaja ei suostunut. Sen sijaan hän tarjoutui eroamaan välittömästi, mikä yllätti johtoportaan. Hetken harkinnan jälkeen ensi kevääseen ulottunut sopimus päätettiin purkaa.

Koskelolle Athanasopoulosin ero oli suuri kolaus. Koskelo kuvailee kreikkalaista valmentajaksi, joka heräsi vaikka kolmelta aamuyöstä auttaakseen pelaajiaan.

– Aika harvassa ovat ne valmentajat, jotka välittävät yhtä paljon pelaajistaan kuin hän. Hän on ehdottomasti se valmentaja, joka on tehnyt minusta sen pelaajan, joka tällä hetkellä olen, Koskelo sanoo.

– Henkilökohtaisella tasolla ottaa koville hänen lähtönsä. Tiedän, että moni muu pelaaja tuntee samoin.

Joukkuetta luotsaa väliaikaisesti Athanasopoulosin kakkosvalmentaja Erik Reitsma. Uutta päävalmentajaa etsitään.

Roosa Koskelo viihtyy Stuttgartissa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Hyvä alkukausi vaikeuksista huolimatta

Athanasopoulos hankki Koskelon Stuttgartiin kesällä 2018 Sloveniasta. Koskelon ja kreikkalaisluotsin yhteistyö johti seuraavana keväänä MTV Stuttgartin seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteen. Kultajuhlia edelsi Stuttgartissa neljä hopeista pettymyksen kevättä. Koskelo itse oli juhlinut edeltävinä vuosina kahta mestaruutta niin Suomessa kuin Sloveniassakin.

Suomalaislibero on noussut Saksassa Euroopan huippuliberoiden joukkoon. Hän johtaa takakenttää paitsi puolustuksellaan ja vastaanotoillaan myös henkisesti. Koskelo on ollut peleissä ex-päävalmentaja Athanasopoulosin linkki valmennuksen ja joukkueen välillä.

– Tuntuu, että iso palanen puuttuu. Meillä ei kuitenkaan ole tällä hetkellä aikaa jäädä sitä murehtimaan, Koskelo sanoo.

Viime kaudella koronapandemia keskeytti pelit Stuttgartin ollessa runkosarjassa toisena. Pääosin suljetuille katsomoille pelattu syyskausi on alkanut viidellä vakuuttavalla voitolla. MTV Stuttgart on hävinnyt Bundesliigassa vain yhden erän.

– Peli on kulkenut ylivoimaisen hyvin, vaikka lokakuussa oli vain yksi peli ja sitten tuli karanteeni ja muut hässäkät, Koskelo sanoo.

Koskelo sairasti itsekin koronan, ja joukkue oli karanteenissa kaksi viikkoa. Ulos sai mennä hakemaan vai ruokalähetyksiä tai viemään roskat. Videopuhelujen välityksellä harjoiteltiin yhdessä oven taakse kuljetetuilla käsipainoilla. Kahden viikon eristyksestä huolimatta viime kaudesta huomattavasti uudistunut joukkue on ollut hurjassa vireessä.

Saksassa suuressa arvossa olevasta cupista putoaminen oli pettymys, mutta Stuttgart metsästää pokaaleja Bundesliigassa ja Mestarien liigassa. Stuttgartin pelit Mestarien liigan lohkovaiheessa käynnistyvät joulukuussa Istanbulin kuplassa, jossa Stuttgartin kanssa pelaavat turkkilainen Eczacibasi ja venäläiset Dynamo Moskova ja Kaliningrad.

Lue lisää:

.
.