Hyppää sisältöön

Jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut

Maradona oli kuollessaan 60-vuotias.

Diego Maradona juhli MM-kultaa Meksikossa 1986. Kuva: AOP

Argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut. Argentiinalaismedioiden mukaan hän menehtyi sydänkohtaukseen kotonaan Tigressä.

Maradona oli kuollessaan 60-vuotias.

Maradonaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Hän juhli Argentiinan kanssa MM-kultaa Meksikossa 1986, ja hänet valittiin myös kisojen parhaaksi pelaajaksi.

Maradona muistetaan samoista kisoista myös kiistanalaisesta maalistaan, jonka hän teki kädellään Englantia vastaan puolivälierässä. Argentiina voitti ottelun 2–1.

– Jos voisin palata pahoitella ja mennä ajassa taaksepäin ja muuttaa historiaa, tekisin sen. Mutta maali on silti maali. Argentiinasta tuli maailmanmestari ja minä olin maailman paras pelaaja, Maradona lausui.

Diego Maradona johdatti Argentiinan MM-kultaan Meksikossa 1986. Kuva: AOP

Maradona ponnisti vaatimattomista oloista Villa Fioriton lähiöstä pääkaupunki Buenos Airesin lähettyviltä. Jalkapallosta tulikin hänen pelastuksensa.

– Jalkapallon näkeminen ja sen perässä juokseminen tekee minusta maailman onnellisimman miehen, Maradona kuvaili.

Peliuransa hän aloitti Argentiinan pääkaupungin seuran Argentinos Juniorsin joukkueessa, mistä hän siirtyi maan suurseura Boca Juniorsiin.

Vuonna 1982 Maradona siirtyi Barcelonaan silloisella maailmanennätyssummalla. Kahta vuotta myöhemmin hän vaihtoi Napoliin, jossa hän pelasi 186 ottelua vuosina 1984–1991. Napolin kanssa Maradona juhli kahta Italian mestaruutta ja Uefa cupin voittoa.

Maradonan maajoukkueura päättyi Yhdysvaltain 1994 MM-kisoihin, missä hän jäi kiinni toistamiseen urallaan dopingtestissä. Ammattiuransa hän päätti lokakuussa 1997 argentiinalaisessa Boca Juniors -seurassa.

Maradona aloitti valmennusuransa jo pelatessaan. Valmentajana hän ei saavuttanut samanlaista menestystä kuin pelatessaan, mutta luotsasi esimerkiksi vuosina 2008–2010 Argentiinan maajoukkuetta. Viimeiseksi valmennuspestiksi jäi Argentiinan liigan Gimnasia, jossa Maradona valmensi syksyllä 2019.

Argentiinan joukkue MM-finaalissa 1986.
Katso Urheiluruudun Diego Maradona -spesiaali ja legendaarinen Jumalan käsi -maali Pentti Salmen selostuksella

Maradonan vauhdikas elämäntyyli aiheutti jalkapallolegendalle lukuisia terveysongelmia.

Argentiinalaislegenda oli kiireellisessä aivoleikkauksessa marraskuun alussa, mutta toipui ja pääsi kotihoitoon.

Argentiinaan julistettiin Maradonan kuoleman takia kolmen päivän suruaika, joka alkoi keskiviikkona.

Dokumentti Diego Maradonasta nähdään TV2:ssa sunnuntaina kello 21. Dokumentti on jo nyt katsottavissa Areenassa.

Lue myös: