Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Näistä hetkistä Diego Maradona muistetaan: Jalkapallohistorian puhutuin maali, hulvaton lämmittelyvideo ja traagiset dopingkäryt

Yle Urheilu listasi Diego Maradonan pelaaja- ja valmentajauran ikimuistoisimpia hetkiä.

Diego Maradona

1

Diego Maradona Jumalan käsi
Tästä maalista puhutaan edelleen. Diego Maradona (vas.) ohjasi pallon kädellään Englannin maaliin.AOP/imago sport

Vuoden 1986 MM-kisat: Puhdasta dominointia ja jalkapallohistorian puhutuin maali

Diego Maradona kuoli keskiviikkona sydänkohtaukseen. Yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista oli kuollessaan 60-vuotias. Maradonan jalkapalloura muistetaan etenkin vuoden 1986 MM-kisojen tapahtumista. Puolivälierässä Englantia vastaan Maradona teki yhden koko jalkapallon historian tunnetuimmasta maaleista.

Ottelussa oli muutenkin iso panos, mutta vastakkainasettelua kasvatti maiden välinen Falklandin sota, joka oli käyty neljä vuotta aiemmin.

Peli alkoi tasaisesti ja ensimmäinen puoliaika päättyi maalittomana. Toisella puoliajalla alkoi kuitenkin tapahtua.

Argentiinalaistaituri Maradona onnistui tekemään maalin, josta puhutaan yhä vieläkin. Tilanne alkoi, kun Maradona purjehti englantilaispuolustuksen keskelle pallon kanssa. Siitä hän jakoi pallon laidalle Jorge Valdanolle ja jatkoi juoksuaan kohti maalia. Valdanon jalasta pallo pomppasi kuitenkin Englannin Steve Hodgeen, josta pallo lensi takaisin Maradonalle. Englannin maalivahti Peter Shilton näki tilanteen ja yritti ehtiä nyrkkeilemään pallon pois vaarallisesta tilanteesta. Maradona oli kuitenkin vikkelämpi.

Hän oli ensimmäisenä pallossa ja törkkäsi pallon sisään kädellään. Englantilaiset protestoivat osumaa villisti, mutta mikään ei auttanut. Argentiina siirtyi 1–0-johtoon. Maradona viimeisteli ottelussa vielä toisen maalin todella tyylikkäällä yksilösuorituksellaan. Englannin Gary Linekerin kavennus enää auttanut.

Argentiinan joukkue MM-finaalissa 1986.
Katso Urheiluruudun Diego Maradona -spesiaali ja legendaarinen Jumalan käsi -maali Pentti Salmen selostuksella

Maradona johdatti kyseenalaisella tavalla Argentiinan välieriin maalein 2–1. Ottelun jälkipyykki oli kovaa ja Argentiinan supertähti lietsoi sitä entisestään. Maradona kuvaili maaliaan Jumalan kädeksi. Termi on jäänyt elämään ja elää yhä edelleen argentiinalaislegendan kuoleman jälkeen.

Välierässä Belgia oli Maradonan tähdittämälle Argentiinalle pelkkä suupala. 25-vuotias maestro taiteli itse joukkueensa molemmat maalit 2–0-voitossa. Finaalissa vastaan asettui Länsi-Saksa. Joukkueesta löytyi Lothar Matthäusin kaltainen puolustajatähti. Valmentaja Franz Beckenbauer asettikin Matthäusin Maradonan päällystakiksi.

Vaikka Maradona jäi finaalissa ilman tehoja, hän pystyi silti vaikuttamaan ratkaisevasti pelin kulkuun. Argentiina voitti finaalin maalein 3–2 ja Maradona oli rakentamassa Argentiinan kahden maalin karkumatkaa ottelun alussa. Maradona hankki joukkueelleen vapaapotkun, joka johti ensimmäiseen maaliin. Toista maalia hän oli itse luomassa. Länsi-Saksa nousi vielä tasoihin, mutta Maradonalla oli jälleen viimeinen sana sanottavaaan.

Hän syötti kuusi minuuttia ennen loppua Jorge Burruchagan läpi maalintekoon. Argentiina pääsi juhlimaan toista maailmanmestaruuttaan kahdeksan vuoden sisällä. Turnausta dominoinut Maradona valittiin itseoikeutetusti kyseisen turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Muokattu 26.11.2020 kello 10.05: Korjattu, että Maradona hankki joukkueelleen finaalissa ratkaisevan vapaapotkun, eikä rangaistuspotkua.

Muokattu 26.11.2020 kello 13.05: Korjattu, että Argentiina ei voittanut toista mestaruutta peräkkäin, vaan toisen kahdeksaan vuoteen.

2

Diego Maradona Napoli
AOP/imago sport

Maradona otti Napolin haltuun

Seurajoukkuepuolella Diego Maradona muistetaan etenkin Napolin paidasta Italian kentillä. Jo vuonna 1982 Maradona oli siirtynyt FC Barcelonan paitaan maailmanennätyssummalla. Kataloniassa Maradona ei kuitenkaan loistanut, vaan kärsi myös loukkaantumisista.

Napolista Maradona löysi kuitenkin oman paikkansa. Seitsemän vuoden aikana Maradona johdatti lähes yksinään seuran ensimmäiseen Serie A -titteliin vuonna 1987. Lisäksi Maradona pääsi johdattamaan joukkueen Italian Cupin voittoon, Uefa Cupin voittoon ja vielä kertaalleen Serie A:n mestaruuteen vuonna 1990.

Napolissa Maradona nousi nopeasti Jumalan asemaan. Napolin pelivuosista Maradonalta muistetaan etenkin Uefa cupin mestaruutta edeltäneet tapahtumat keväällä 1989. Kun stadionilla alkoi ennen Bayern München -välierää soida tuon ajan hittibiisi ja myös aikaa säilynyt Opuksen Live is life, Maradona järjesti melkoisen näytöksen. Hän alkoi taiteilla ja tanssia pallon tahtiin. Vieläpä nappulakenkien nauhat auki.

Temppu oli kuvaava esitys Maradonan luonteesta, mutta myös taidoista.

3

Diego Maradonaa vietiin dopingtestiin vuonna 1994
Diego Maradonaa vietiin dopingtestiin vuonna 1994AOP/imago sport

Maradonan dopingkäryt

Vaikka Diego Maradona muistetaan myös huimana jalkapalloilijana, ei hänen elämäänsä voi käydä läpi puhumatta myös synkemmistä hetkistä.

Menestysvuosina Napolissa Maradona tykkäsi myös juhlia ja hän ystävystyi mafian kanssa. Juhlava aika päättyikin lopulta tylysti: vuonna 1991 Maradona sai 15 kuukauden pelikiellon kokaiinikärystä.

Maajoukkueessakin ura päättyi dopingkäryyn. Se tapahtui vuoden 1994 MM-kisoissa. Maradona kärähti efedriinin käytöstä. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa tiedotti tuolloin, että Maradonalla olisi ollut käytössä jopa efedriinicocktail. Fifan mukaan näytteestä löytyi viittä eri efedriiniä. Maradonan oli kansainvälisen jalkapalloliiton mukaan siis sekoittanut eri aineita. Tarkoituksena oli ollut suorituskyvyn parantaminen ja painon pudottaminen.

Maradona kiisti tuoreeltaan dopingin käytön.

– He katkoivat jalkani, eivätkä antaneet minun puolustaa itsenäni. En käyttänyt aineita. En tiedä, mitä tapahtui. Vannon, että minua ei ollut doupattu. Mutta nähtävästi he eivät välitä, Maradona saneli.

Maradona on ollut kuitenkin otsikoissa myöhemminkin elämässä huumeiden käytöstään.

– Aluksi huumeet tekevät olon euforiseksi. On kuin voittaisi mestaruuden. Ajattelee, että kuka välittää huomisesta? Minähän voitin mestaruuden tänään.

Kommenttien lähde: Reuters. (siirryt toiseen palveluun)

4

Diego Maradona MM 2010
Getty Images

Kohusta toiseen Argentiinan päävalmentajana 2008–2010

Peliuransa jälkeen Maradona toimi myös valmentajana. Maradona oli ajoittain valmentanut pienempiä seuroja, mutta vuonna 2008 jysähti yllätys. Hänet valittiin Argentiinan maajoukkueen päävalmentajaksi.

MM-kisoihin 2010 asti kestänyt pesti sisälsi runsaasti draamaa ja erilaisia kohuja. Ensimmäisistä kolmesta pelistä Argentiina nappasi Maradonan johdolla voitot, mutta lopulta joukkue oli lähellä jopa pudota MM-turnauksesta. Argentiina hävisi esimerkiksi Bolivialle rumasti 1–6.

Argentiina selvisi MM-kisoihin voittamalla karsintojen kaksi viimeistä ottelua. Maradona juhli kisapaikkaa villisti. Pelaajalegenda liukui pelikentällä. Median hän lyttäsi alatyylisin ilmauksin. Kansainvälinen jalkapalloliitto lätkäisi Maradonalle kommenteista jopa kahden kuukauden toimintakiellon.

Argentiina jyräsi alkulohkossa voitosta voittoon kaataen selvästi Nigerian, Etelä-Korean ja Kreikan. Puolivälierissä jyrän alle jäi Meksiko. Turnaus päättyi puolivälieriin, kun Saksa oli vahvempi maalein 4–0.

Vaikka tulokset olivat hyviä, Maradonan sekavia taktiikoita myös kritisoitiin. Jalkapallolegenda ei jäänyt itsekään sanattomaksi. Kisojen jälkeen Maradona haukkui esimerkiksi Argentiinan jalkapalloliiton johdon. Liitto oli tarjonnut Maradonalle jatkopestiä, mutta hän ei siihen suostunut. Myöhemmin Maradona muutti mieltään. Liitto ei kuitenkaan enää halunnut tarjota räväkälle tähdelle jatkosopimusta.

Argentiinan maajoukkuepestin jälkeen Maradona valmensi vielä seurajoukkueita Arabiemiraateissa, Meksikossa ja myös kotimaassaan. Maradonan viimeiseksi valmennuspestiksi jäi lyhyt kahden ja puolen kuukauden pätkä Argentiinan pääsarjaseura Gimnasia de La Platassa.

Lue myös:

Pentti Salmi selosti MM-kisat Meksikossa vuonna 1986 – Maradonan yksi maali nousee muistoissa ylitse muiden: "Ei voi kuin ihailla näin vuosikymmenienkin jälkeen"

Suuren innoittajan kuolema sai Erkka V. Lehtolan tolaltaan – avaa Maradonan merkitystä jalkapallolle ja Argentiinalle: "Toista hänen kaltaistaan ei tule"

Näin jalkapalloväki muistelee Maradonaa - Pelé: "Jonain päivänä potkimme yhdessä palloa taivaassa"

Jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut

Diego Maradona -dokumentti kertaa jalkapallojumalan tarinan

Diego Maradonan rukous katkaisi täydellisen hiljaisuuden juuri ennen MM-finaalia – "Se oli hänen tapansa sanoa muille, että minäkin pelkään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme