Pentti Salmi selosti MM-kisat Meksikossa vuonna 1986 – Maradonan yksi maali nousee muistoissa ylitse muiden: "Ei voi kuin ihailla näin vuosikymmenienkin jälkeen"

Jalkapallolegenda Diego Maradona kuoli keskiviikkona 60-vuotiaana.

jalkapallo
Diego Maradona potkaisee palloa vuoden 1986 MM-kisoissa.
Diego Maradona johdatti Argentiinan MM-välierään vuonna 1986.Bongarts/Getty Images

Argentiinalainen jalkapallolegenda Diego Maradona, 60, kuoli keskiviikkona kotonaan sydänkohtaukseen.

Maradonaa pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Kenties mieleenpainuvin hetki Maradonan uran varrelta on Meksikossa järjestetyt MM-kisat vuodelta 1986. Maradona ratkaisi Argentiinan 2–1-voiton Englantia vastaan puolivälierässä mykistävällä tavalla.

Pentti Salmi, 92, selosti kisat Meksikossa Ylelle. Hän mainitsee kyseisen puolivälierän yhtenä säväyttävimpänä hetkenä Maradonan uralta.

– Kyllähän se matsi on kuin eilinen. Sen ja ne Diegon kaikki temput, joita hän siinä teki, muistaa niin hyvin, Salmi kertoo puhelimitse.

Ottelusta suurimmaksi puheenaiheeksi nousi niin sanottu Jumalan käsi -maali, eli maali, jonka Maradona teki kädellään.

– Senaikainen televisiotekniikka hidastuksineen ei pystynyt todistamaan hidastuksistakaan, että hän teki maalin kädellään. Se oli aika kummallinen tilanne.

Vaikka kyseisestä maalista on puhuttu vuosikymmeniä ottelun jälkeen, Salmen mielestä ottelun hienoin hetki koitti kuitenkin vasta hetkeä myöhemmin, kun Maradona teki toisen maalin Englannin verkkoon.

– Hän otti pallon omalla kenttäpuoliskollaan ja kuljetti sen koko Englannin puolustuksen, huijasi äijän toisensa jälkeen ja pisti pallon pömpeliin. Tunnelma sen maalin jälkeen stadionilla oli aivan riehakas. Tietysti argentiinalaiset fanit, jotka olivat paikalla, repivät paitansa lähes jokainen.

Jos hetki oli eufoorinen paikalla olleille kannattajille, on se jäänyt lähtemättömästi myös selostajan mieleen. Salmelle tuo maali oli hänen selostajan uralleen sattuneista osumista upein.

– En ole koskaan nähnyt selostajan urallani sellaista maalia kuin se Diegon maali oli. Se oli niin taidokas ja niin hieno kokonaisuudessaan, ettei voi kuin ihailla näin vuosikymmenienkin jälkeen.

MM-kisojen päätteeksi Argentiina juhli maailmanmestaruutta.

Ylipäätään Salmi pitää Maradonan merkitystä jalkapallolle suurena. Hänen mukaansa jokaisessa lajissa huippuyksilöt, kuten jalkapallossa Maradona ja Pelé, nostavat lajiensa arvoa.

Argentiinan jalkapallomaajoukkuetta seuratessaan Salmi totesi usein, kuinka maajoukkueen identiteettiin kuuluu taktinen kovuus ja jopa pahantahtoinen puolustuspeli. Maradona edusti kuitenkin maajoukkueessa aivan toista laitaa.

– Maradonahan näytti sitä toista puolta argentiinalaisesta futiksesta. Siellä on myös taitavia, hyviä pelaajia, eivätkä kaikki ole rappaajia.

Dokumentti Diego Maradonasta nähdään TV2:ssa sunnuntaina kello 21. Dokumentti on jo nyt katsottavissa Areenassa.

Lue myös:

Jalkapallolegenda Diego Maradona on kuollut

Näin jalkapalloväki muistelee Maradonaa - Pelé: "Jonain päivänä potkimme yhdessä palloa taivaassa"

Diego Maradona -dokumentti kertaa jalkapallojumalan tarinan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat