Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Iivo Niskasen kisakunto, mäkijoukkueen järisyttävän pitkä kilpailutauko, yhdistetyn joukkueen akilleen kantapää – tässä Yle Urheilun asiantuntijoiden tärpit Rukan viikonlopulle!

Rukan maailmancup pyörähtää käyntiin perjantaina ja tarjoaa tukun huippusuorituksia niin maastohiihdosta, mäkihypystä kuin yhdistetystäkin.

hiihto

1

Iivo Niskanen
Tomi Hänninen

Mikä on Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken kunto?

Iivo Niskanen jätti Taivalkosken Suomen cupin osakilpailut väliin selkävaivojen takia. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ei kuitenkaan olisi huolissaan Niskasen takia, sillä puolitoista viikkoa sitten Niskanen paukutteli Oloksen kisoissa sen verran kovaa vauhtia, että Venäjän kivikova Aleksandr Bolshunovkin jäi hänestä 41 sekuntia.

– Huhut kertovat, että Iivo on ennätyskunnossa. Oliko Taivalkosken väliin jättäminen vain varotoimenpide? Ainakin sen verran hän kuittaili viestiini, että uskon näin, Niskasen kanssa Sotshin olympialaisissa pariviestin kultaa napannut Jauhojärvi vinkkasi.

– Iivon tilanne ei ole katastrofaalinen. Oloksen veto oli sen verran loistava, että sellainen hiihto toisi tulosta Rukallakin. Uskon, että Iivo taistelee palkintosijasta.

Sen sijaan Krista Pärmäkoski oli Taivalkoskella naisten normaalimatkalla vasta kolmas häviten voittaja Kerttu Niskaselle liki puoli minuuttia. Pärmäkoski myönsi, ettei ollut viime viikonloppuna parhaassa mahdollisessa vireessä sairastelujen takia eikä ollut varma Rukalla starttaamisesta.

– Kristan tilanne ei ole optimaalinen. Keli ja sukset pelastivat viime viikonloppuna paljon, mutta samaa ei ole odotettavissa nyt, kun maailman parhaat ovat mukana, Jauhojärvi totesi, mutta muistutti, että viikon aikana voi tapahtua paljon.

– Hän on onneksi saanut nostettua virettään ja sai myös tärkeän kilpailun alle ennen Rukaa. Mutta kyllä tuollainen tilanne aiheuttaa henkisestä epävarmuutta.

2

Joni Mäki
Tomi Hänninen

"Jos eivät kärky välieräpaikkoja, viimeistelyssä on mennyt jotain pieleen"

Taivalkosken Suomen cupin sprintissä Joni Mäki ja Lauri Vuorinen ihastuttivat vauhdillaan. Kumpikin onnistui erähiihdossa irtautumaan muilta kevyesti, mutta molemmat myös kaatuivat kisassa omia aikojaan. Sami Jauhojärven mielestä kummankin irtiotot kertoivat iskukyvystä.

– Kaatumiset löivät molemmille laktaatit niin koviksi, ettei hiihtämisestä enää tullut mitään. Sen perusteella molempien olisi hyvä päästä Rukalla ensimmäiseen välierään, jotta saisi sen viiden, kuuden minuutin ylimääräisen palautusajan erien väliin, Jauhojärvi totesi

– Jos nämä kaverit eivät ilman haavereita kärky välieräpaikkoja, on viimeistelyssä on mennyt jotain pieleen.

Jauhojärveä kiinnostaa paljon myös nähdä, mihin Johanna Matintalo yltää lauantain perinteisen normaalikisassa.

– Rata suosii häntä hyvin. Siinä on paljon vuorohiihtoa ja mäkijuoksua sekä vain vähän tasatyöntöä. Myös se on mielennkiintoista nähdä, mikä on Taivalkoskella hyvin hiihtäneen Kerttu Niskasen vastaus? Mihin hänen kuntonsa riittää kansainvälisissä kisoissa? Kymppisakkiin vai jopa kuuden parhaan joukkoon?

3

Frida Karlsson
Tomi Hänninen

Ruotsista annettu myrskyvaroitus Therese Johaugille

Parin viime vuoden ajan naisten normaalimatkojen hiihtoa on hallinnut yksi nainen: Norjan Therese Johaug. Toissa kaudella hän voitti yhdeksän maailmancupin osakilpailua ja viime kaudella peräti seitsemäntoista. Sami Jauhojärvi uskoo kuitenkin, että Johaugin dominointi on hiipumassa.

– Ruotsista on saatu myrskyvaroitus, Jauhojärvi totesi.

Ebba Andersson ja Frida Karlsson antoivat viime viikonloppuna selkeän signaalin, että ovat maailmanluokan vauhdissa.

Ruotsin hiihtokauden avaus kisattiin Bruksvallarnassa ja kaksikko Andersson–Karlsson hallitsivat molempia naisten normaalimatkoja ja jättivät muut naiset statistien rooleihin. Samaan aikaan norjalaishiihtäjien kisoissa Beitostölenissa Johaug piti muut norjalaisnaiset takanaan.

Jauhojärvi uskoo, että tulevana talvena kisojen voitot jaetaan normaalikisoissa enimmäkseen näiden hiihtäjien kesken.

– Tämä kolmikko erottuu muista selvästi.

4

Ebba Andersson
Tomi Hänninen

Ruotsin hiihtojoukkue vajaalla kokoonpanolla liikenteessä

Ruotsin hiihtomaajoukkue osallistuu Rukan maailmancupiin tavallista pienemmällä kokoonpanolla. Ruotsilla olisi ollut mahdollisuus osallistua 20 hiihtäjän voimin, mutta maailmancupin avaukseen valittiin vain 13 hiihtäjää. Esimerkiksi Charalotte Kalla jättäytyi pois alkukauden kisoista koronatartunnan takia. Calle Halfvarssonilla ja Jens Burmanilla on ollut terveysongelmia.

– Näiden kolmen puuttuminen aiheuttaa heti vajauksen joukkueeseen, totesi Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi ja pohti, vaikuttaako asiaan myös maan huono koronatilanne.

– Haluavatko ruotsalaiset edes lähteä omasta kuplastaan, jos tulokset eivät ole tarpeeksi hyviä?

Norja sen sijaan kisaa Rukalla täydellä joukkueella. Jauhojärven mielestä se on ymmärrettävää ja Norjan kaltaisessa hiihdon suurmaassa lähestulkoon välttämätöntäkin.

– Olisi suorastaan noloa, jos Norja ei lähettäisi isoa joukkuetta. Se olisi vähän sama kuin Suomi ei lähettäisi joukkuetta jääkiekkokisoihin, hän vertasi.

5

Natalia Neprjajeva ja Aleksandr Bolshunov
Tomi Hänninen

Mikä on venäläishiihtäjien kunto?

Aleksandr Bolshunovia on pidetty yhtenä Iivo Niskasen kovimpana kilpakumppanina. Vajaat pari viikkoa sitten Niskanen osoitti Bolshunoville kaapin paikan Oloksella ja on pariin otteeseen ollut ykkönen juuri Rukan perinteisellä normaalimatkalla. Miten vaakakuppi asettuu tällä kertaa? Sami Jauhojärvi pitää venäläishiihtäjää vahvana ehdokkaana palkinnoille.

– Venäläismiehet ovat aina mielenkiintoisia ja Bolshunov on tehnyt tasaisia suorituksia. Hän on onnistunut heidän omissa testeissään ja ollut niissä hyvä. Hänen perustasonsa on varsin vahva, hän muistutti.

Venäläisnaiset taasen ovat Jauhojärven mielestä kysymysmerkki. Esimerkiksi Natalia Neprjajeva, 25, ei ole vielä vakuuttanut Jauhojärveä. Oloksen kisoissa Neprjajeva voitti viiden kilometrin perinteisen kisassa Kerttu Niskasen sekunnilla.

– Vaikka Neprjajeva on nuori hiihtäjä, on hän myös kokenut. Jaksaako sitä innostua tai tsempata harjoituskisoihin? Vai onko huolto kokeillut jotain uutta? Tai onko hänellä ollut uudet sukset alla? Jauhojärvi pohti.

– Voi olla, että hän innostuu vasta isoista kisoista, mutta paljon kysymysmerkkejä on ilmassa, jos vertaa tilannetta esimerkiksi Norjaan. Siellä on pakko olla kunnossa jo tässä vaiheessa, jos haluaa kisoihin mukaan.

6

Andreas Alamommo
Tomi Hänninen

Mäkimiehillä todella pitkä tauko kansainvälisistä kisoista

Suomen mäkimaajoukkue jätti maailmancupin avausviikonlopun Wislassa väliin ja keskittyi Rukan maailmancupiin. Yle Urheilun asiantuntijan Tommi Nikusen mielestä Wislan väliin jättäminen toi soppaan vain pikkaisen lisämaustetta. Enemmän häntä huolettaa varsin pitkäksi venynyt kisatauko.

– Suomi ei ollut mukana kesä-GP:ssäkään, joten suomalaiset ovat hypänneet kansainvälisissä kisoissa viimeksi yhdeksän kuukautta sitten maaliskuussa, Nikunen muistutti.

Nikusen mukaan Wislan viikonloppu olisi voinut tuoda joukkueelle paljon hyvää, mutta yhtä lailla huonoakin.

– Tämä tauko tuo ylimääräistä yrittämistä väkisinkin. Lisäksi kaikki muut hyppääjät on nyt viime viikonlopulla testattu ja mitattu pukujen osalta, joten Suomella on se ruljanssi edessä Rukalla. Se tietää kiirettä ainakin ompeluosastolle.

7

Janne Väätäinen
Lehtikuva / Matias Honkamaa

"Jos ollaan valovuoden perässä muita..."

Suomen mäkimaajoukkue sai viime keväänä päävalmentajakseen uusvanhan valmentajan. Janne Väätäinen toimi mäkimaajoukkueen päävalmentajana jo vuosina 2008–2010 ja oli kakkosvalmentajana samaan aikaan kun Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen oli päävalmentajana.

– On mielenkiintoista nähdä, miten lähdetään liikkelle, sillä ratkaisee paljon. Jos ollaan valovuoden perässä muita, taas kerran, niin se latistaa varmasti tunnelmaa, Nikunen sanoi.

– Jos taas kausi saa ok-alun eli yhdestä kahteen hyppääjää pääsee pisteille, niin se voi tuoda lisää buustia.

Nikusen mielestä joukkueen toiminta kesällä näytti jälleen kerran siltä, että eteenpäin on menty, joten sikäli voidaan olla luottavaisia.

– Mutta sen eteenpäin menon pitää näkyä nyt myös tuloksissa, Nikunen muistutti.

8

Gregor Schlierenzauer
Tomi Hänninen

Itävallan mäkijoukkueen koronatartunnat

Itävallan hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, että se osallistuu Rukalle B-joukkueella, koska mäkimaajoukkueen päävalmentaja Andreas Widhölzl sekä hyppääjät Gregor Schlierenzauer ja Philipp Aschenwald ovat antaneet positiivisen koronanäytteen.

Tommi Nikusta huolestuttaa Itävallan joukkueen positiiviset koronatestitulokset, etenkin jos ne tulivat Puolan-matkalta. Se heittää varjon koko alkukauden kisoihin ja kauden läpivientiin. Myös tuloksellisesti Itävallan uudella joukkueella on vaikutusta kisaan, vaikka maassa kova taso onkin.

– Itävallalla oli hieno startti avausviikonloppuun, Nikunen sanoi ja viittasi Itävallan joukkuemäen voittoon sekä henkilökohtaisessa kisassa Daniel Huberin kolmanteen sijaan.

– Tämä vaikuttaa selkeästi tulostasoon, sillä kakkosmiehistöllä kilpaileminen tuo väkisinkin itävaltalaisia tuloslistoilla alaspäin.

Lue myös:

Rukan mäkikisoille uusi takaisku: Venäjän joukkue sivuun, joukkueessa koronavirustartunta

9

Eero Hirvonen
Tomi Hänninen

Hirvosen ja Herolan hurja hiihtokunto

Eero Hirvonen ja Ilkka Herola osoittivat viime viikonloppuna Rovaniemellä käydyssä leirikisassa olevansa hurjassa hiihtokunnossa. Kaksikko kellotti ylipitkällä matkalla kovia aikoja ja jätti taakseen muun muassa Japanin ja Tshekin maajoukkuehiihtäjiä.

Yle Urheilun asiantuntijan Jari Mantilan mielestä Hirvosen ja Herolan kehitys hiihdossa on ollut jatkuvaa.

– Ihmettelen, jos ilman haavereita tuolla hiihtokunnolla ei olla kolmen parhaan joukossa. Perushiihdoilla sen pitäisi onnistua, hän totesi.

Myös kaksikon mäkikunto on Mantilan mukaan ollut koko kesän ajan tasaisen hyvä. Vaikka hyppymäärät ovat olleet vähäiset, taso on ollut parempi.

– Etenkin Eerolla rutiinitaso on noussut. Kisasuoritus on aina eri asia, mutta jos rutiini parantuu, se tuo yleensä parempia tuloksiakin.

Mantilan mukaan yhdistetyn itävaltalainen mäkivalmentaja Falko Krismayr tuli joukkueeseen sopivaan aikaan. Esimerkiksi Hirvosen hyppy oli viime kaudella pahasti umpisolmussa.

– Falko on onnistunut vetämään oikeista naruista, Mantila sanoi.

10

Yhdistetty, mäkihyppääjä
Tomi Hänninen

Luokattomat hypyt vaihtuneet maajoukkuetason hyppäämiseen

Suomen yhdistetyn maajoukkueen akilleen kantapää on viime vuosina ollut takuuvarmasti tiedossa. Ladulla kyllä vauhtia löytyy, mutta taistelu kirkkaimmista sijoista on hävitty jo mäkiosuudella. Viime kaudella joukkueen mukaan hyppäsi itävaltalainen Falko Krismayr, joka on Jari Mantilan mukaan saanut suomalaishyppääjät löytämään oman tasonsa.

– Meillä on ollut uskomattomia, jopa luokattomia hyppyjä kahden, kolmen vuoden aikana lähes joka kilpailussa. Taso on nyt noussut. Nyt se vastaa maajoukkuetason hyppäämistä ja näyttää mäkihypyltä, Mantila kehui.

Suurin koetinkivi on kuitenkin vasta edessä, sillä paine joukkueen sisällä kasvaa, kun siirrytään kilpailemaan. Mantilan mukaan Krismayr on osoittanut olevansa mies paikallaan.

– Hän on pystynyt tuomaan joukkueeseen luottamusta ja vakautta. Hän saa pojista enemmän irti ja on realisti tavoitteiden kanssa. Kun mäkeen saadaan tasaisuutta, sillä saadaan myös paras tulos irti ja sitä kautta hommaa jalostettua entisestään.

11

Jarl Magnus Riiber
Tomi Hänninen

Onko shakkimestari Riiber ajettu kiinni?

Norjan Jarl Magnus Riiber on ollut yhdistetyn maailmancupin herra ja hidalgo parin viime kauden ajan. Toissa kaudella hän sivusi Hannu Mannisen yhden kauden voittoennätystä 12 voitollaan ja rikkoi sen viime kaudella. Riiber voitti 17 osakilpailusta 14.

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila uskoo kuitenkin, että "shakkimestari"-Riiberin etumatka on kurottu kiinni.

– Se, mihin viime kausi päättyi, osoitti, että Riiber on lyötävissä. Ja etenkin, että siinä voivat suomalaiset onnistua, Mantila sanoi ja viittasi Ilkka Herolan viime kauden hiihtoihin, joilla Herola kolkutteli jo Riiberin kantapäitä.

Riiberin mäkikunto ei kesän kilpailujen perusteella ole ollut aivan yhtä hyvää kuin aikaisemmin. Mantila uskookin näiden osoittavan Riiberin haavoittuvuuden.

– Sanoisin, että Riiberin etumatka on saavutettu ja että Ilkka voittaa hänet tämän kauden aikana parikin kertaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme