Hyppää sisältöön

Kommentti: Diego Maradonan merkityksen ymmärtää, kun juttelee surevien napolilaisten kanssa – legendaarinen seuraikoni muutti jalkapallon ja kaupunkilaisten elämän

Napolilaiset surevat Diego Maradonaa, mutta kokevat hänen yhä elävän, kirjoittaa Italiassa asuva toimittaja Mitri Pakkanen.

Diego Maradona on poissa, mutta muistot elävät. Kuva: Getty Images

Diego Maradona. Kaksi painavaa sanaa, jotka eivät ole ainoastaan etu- ja sukunimi. Ne ovat käsite. Ne ovat mielentila. Ne ovat useille napolilaisille lähestulkoon kaikki kaikessa.

– Olimme vielä nuoria, kun Maradona pelasi rakkaan kotikaupunkimme seurassa. Ennen häntä joukkue ei ollut juuri mitään, napolilanen toimittaja Simone Savoia sanoi Ylelle keskiviikkona.

– Hän muutti jalkapallon ja samalla maailmamme.

Jalkapallon ja maailmamme. Ilman Maradonaa ne olisivat ikuisesti erilaisia kuin nykyään ovat. Argentiinalaisen merkitys niin kotimaalleen, Napolille, Italialle kuin koko futikselle on ollut massiivinen.

– Hän oli ja on meille kuin perheenjäsen, Savoia jatkaa.

Italiassa on vuosien varrella ollut antoisaa keskustella Luigi Spinosan kanssa. Hänen isänsä Angelo toimi Napolin Stadio San Paolon kentänhoitajana, kun Maradona pelasi seurassa. Nuori ”Gigi” oli usein isänsä kanssa töissä ja tutustui keskiviikkona menehtyneeseen jalkapallolegendaan.

– Ne vuodet olivat aivan erityisiä. Maradona oli stadionilla ja joukkueen pukukopissa erittäin pidetty henkilö, Gigi Spinosa, 46, sanoi Ylelle myöhään keskiviikkoiltana.

– Silloin oli päivänselvää, etteivät asiat vuoda kopin ulkopuolelle. Maradona oli joukkueen sisällä niin lojaali, että on jäänyt ikuisesti meidän napolilaisten sydämiin.

Niin Spinosan kuin Mediasetillä työskentelevän Savoian sanat kertovat Diego Maradonasta ja pelaajalegendan merkityksestä paljon oleellista. Argentiinalainen oli hyvin keskeisesti muutakin kuin mitä hänen yleinen julkisuuskuvansa saattaisi antaa ymmärtää.

Kun Italiassa keskustelee Maradonan joukkueessa ja häntä vastaan pelanneiden ex-ammattilaisten kanssa, käytännössä kaikki sanovat ensiksi saman asian: ”hän oli äärimmäisen rehti ja urheiluhenkinen pelaaja”.

– Toisin kuin jotkut luulevat, Maradona ei filmannut juuri koskaan. Hän ansaitsi niin omiensa kuin vastustajien luottamuksen juuri tätä kautta, entinen pääsarjaerotuomari Angelo Bonfrisco on sanonut.

Maradonan kanssa ja häntä vastaan Italiassa pelanneet sekä hänen pelaamissaan otteluissa erotuomareina toimineet henkilöt kuulostavat aina argentiinalaisesta puhuttaessa jotenkin varautuneilta. Diego on IL NUMERO UNO ja IL NUMERO 10, jonka auraa ei sovi turhaan sorkkia.

Maradonan kuolema otettiin Napolissa ja koko Italiassa vastaan hyvin epäuskoisesti, mutta samalla inhimillisesti. Kyseessähän on joka tapauksessa supersankari, joka ei kuole koskaan. Tähtipelaajan asemaa perinteisesti vähävaraisessa Napolissa ovat olleet omiaan vahvistamaan juuri hänen omat köyhät taustansa.

Vaikka Maradona kuoli, hänen muistonsa ja sielunsa jäävät elämään niin Napolin kuin argentiinalaisen Boca Juniorsin ikuiseen seurakulttuuriin. Maailmassa on paljon muuttuvaa, mutta myös paljon pysyvää – jotakin, johon koronakriisinkin keskellä elävä napolilainen voi yhä luottaa.

Nähdä Napoli ja kuolla? Ei, vaan nähdä Diego Maradona ja elää.

Kirjoittaja on Italiassa asuva toimittaja.

Lue myös:

.
.