Hyppää sisältöön

Selkävaivoista kärsinyt Iivo Niskanen suhtautuu tilanteeseensa leppoisasti – kilpailukalenterissa riittää pohdittavaa: "On aina omanlainen riski lähteä"

Iivo Niskanen haluaa samanlaisen tykkialun maailmancup-kauteensa kuin viime vuonna. Kilpailukauden jatko Rukan jälkeen on vielä kysymysmerkki.

Iivo Niskanen ei vielä tiedä, mikä hänen oma tasonsa on muihin mieshiihtäjiin verrattuna. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Iivo Niskanen jätti viime viikonlopun Taivalkosken Suomen cupin kilpailut väliin selkävaivojen takia, mikä ehti jo pelästyttää Rukan maailmancupista menestystä odottavan hiihtokansan. Niskanen itse ei moisesta hätkähtänyt, vaan suhtautuu tilanteeseensa leppoisasti.

– Ihan ok-tilanne. Näillä mennään ja ihan hyvä, että saadaan vielä lihakset rennoksi. Siitäpä se sitten lähtee. Ei isompaa valittamista, Niskanen kertoi torstain harjoituksen jälkeen Yle Urheilulle.

Niskanen ei ehtinyt Rukan laduilla liiemmin muiden maiden menijöitä vilkuilla, mutta aikaisemmin hän ehti nähdä monia ulkomaisia maajoukkuehiihtäjiä Oloksen leirillään.

– Siinä oli omanlainen fiilis, kun puolen vuoden jälkeen näki muitakin kuin suomalaisia.

Niskanen avasi kilpailukautensa Oloksen Tykkikisoissa kymmenen päivää sitten ja osoitti heti olevansa iskussa. Hän voitti muun muassa Venäjän Aleksandr Bolshunovin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa 41 sekunnilla ja toiseksi tulleen Venäjän Aleksei Tshervotkinin 38 sekunnilla.

Silti yksi ainoa kilpailu ei kerro vielä paljoa Niskasellekaan.

– Tässä on pientä jännitystä, kun ei ole kilpailuja hiihtänyt, että mihin se oma taso riittää. Uskon kuitenkin, että pystyn suorittamaan tämän viikonlopun ihan kohtuullisen hyvällä tasolla. Ennen kaikkea lauantai ja sunnuntai ovat itselleni ne mieluisammat matkat, Niskanen totesi.

– Toivotaan, että saisin samanlaisen kauden aloituksen kuin mitä se viime vuoden koko viikonlopun veto oli. Se olisi tavoite.

Viime vuonna Niskanen voitti Rukalla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun, teki vapaan takaa-ajokisan 4:nneksi nopeimman ajan ja oli perinteisen sprintissä 14:s. Hän oli Rukan triplan kokonaistuloksissa 3:s.

Kilpailukauden jatkossa pohdinnan paikka

Uutiset Norjan hiihtojoukkueen valmentajan Eirik Myhr Nossumin koronatartunnasta ja koko joukkueen karanteenista tavoitti Niskasen harjoituksen jälkeen, kun hän saapui Suomen huoltorekalle. Hänen mielestään olisi ollut harmillista, jos koko Norjan joukkue olisi suljettu kisoista.

– Se latistaa kilpailua aika lailla. Tuollaiset riskit ovat kuitenkin aina olemassa, Niskanen sanoi ennen kuin tiedettiin, että Nossumin toinen testitulos on negatiivinen ja Norjan joukkueen karanteeni purettiin.

Hiihdon maailmancup jatkuu Rukan jälkeen Keski-Euroopassa ja vuodenvaihteessa ohjelmassa on muun muassa Tour de Ski. Niskanen ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä, miten aikoo maailmancupissa kiertää, vaikka onkin tilannetta pohtinut.

– On aina omanlainen riski lähteä, kun meillä täällä Suomessa on hyvä tilanne verrattuna esimerkiksi Sveitsiin tai Italiaan, eli juuri niihin maihin pitäisi lähteä hiihtämään ennen uuttavuotta, hän totesi.

– Siinä on pohdinnan paikka. Katsotaan tämän viikonlopun jälkeen, ehkä kaikki ovat sitten viisaampia sen suhteen.

Maastohiihdon maailmancupin kausi alkaa perjantaina sprinteillä. Rukalla kisataan myös mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupeissa. Kisoja voi jännittää Ylen kanavien välityksellä.

Lue myös:

Kova uutinen Rukalta: Norjan koko hiihtojoukkue karanteeniin – valmentajan ensimmäinen koronatestitulos positiivinen

Norjalaisyllättäjä Gunnulfsen sairastui eikä pääse Rukan maailmancup-avaukseen

Ruotsi lähtee Rukalle karsitulla joukkueella – Koronavirukseen sairastunut Kalla ei ole vielä kilpailukunnossa

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen nimettiin Rukan maailmancupiin, mutta lopullinen joukkue selviää lähempänä kilpailua: "Kaikkea voi tapahtua"

Pystyykö Iivo Niskanen hiihtämään edes Rukan maailmancupissa? Näin Suomen ykköstähti kommentoi: “Kaikki toimet tehdään”