Hyppää sisältöön

Suomessa asuvan Javier Cuevasin seinää koristaa ainoastaan Maradonan juliste – legendan merkitys säilyy ikuisesti: "Hän kerää silti näin paljon ihmisiä yhteen"

Argentiinalainen Javier Cuevas uskoo, että Diego Maradona muistetaan kaikista huolimatta parhaiten hänen jalkapallotaidoistaan.

Javier Cuevasin seinällä on juliste Maradonasta. Kuva: Ghadi Boustani

– Kun sain tiedon ystävältäni, ensimmäinen reaktioni oli tarkistaa asia Internetistä, sillä se on jotain, mitä et todellakaan halua uskoa ennen kuin olet tarkistanut asian, 45-vuotias Javier Cuevas sanoo Yle Urheilulle.

Jalkapallolegenda Diego Maradonan kuolinuutinen oli kova isku Suomessa pääosin jo vuodesta 2004 lähtien asuneelle futsalvalmentajalle. Maradonan merkitystä Cuevasille kuvastanee se, että hänen kotinsa seinällä komeilee ainoastaan juliste argentiinalaisesta jalkapallolegendasta. Muilla tauluilla tai julisteilla ei ole ollut seinälle asiaa.

– Hän on ollut minulle jalkapallofanina tärkeä henkilö ja uskon, että niin hän tulee aina olemaan, Cuevas sanoo.

Maradonan kuolema vei argentiinalaisen välittömästi vuoden 1986 MM-kisoihin Meksikossa. Tuolloin noin 10-vuotias Cuevas katsoi kisoja aina koulupäivän jälkeen. Hän nautti myös itse jalkapallon pelaamisesta, mutta Maradonan temput olivat liian vaikeita nuorukaiselle.

– Halusin tehdä kaikkia asioita, joita hän teki kentällä. Yritin tehdä hänen temppujaan itse, mutta epäonnistuin aina, sillä ainoastaan hän voi onnistua niissä, Cuevas hymyilee.

Maradonan kuolema on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa. Cuevas kertoo seuranneensa tarkalla silmällä keskiviikkona Maradonan kuolemasta aiheutunutta viestitulvaa sosiaalisen median kanavissa. Hän tiesi Maradonan suosiosta myös muualla maailmassa, mutta hän oli yllättynyt, että myös häntä nuorempi sukupolvi on muistellut Maradonan suorituksia.

Jopa miljoona jättää hyvästit

Kenties vahvimmin Maradonan merkitys on näkynyt Argentiinassa. Kansalaiset ovat vierailleet varhain torstaiaamusta lähtien Buenos Airesissa sijaitsevassa presidentinlinnassa, jossa surijat ovat voineet antaa viimeiset hyvästinsä sankarilleen. Maradonan ruumisarkku on linnassa torstaista lauantaihin eli Argentiinaan julistetun kansallisen suruajan verran.

Kuva: JUAN IGNACIO RONCORONI / AOP

Reutersin mukaan on arvioitu, että Maradonan ruumisarkun tulee näkemään jopa miljoona ihmistä koronarajoituksista huolimatta.

– Argentiina on Maradona ja Maradona on Argentiina. Kaikessa hyvässä ja pahassa, ruusu kädessä vuoroaan odottanut 52-vuotias Marcelo Gades sanoi Reutersille.

– Sinun täytyy olla täällä. Jollakin tapaa tämä on myös Maradonan tapaista, sääntöjen rikkomista, Gades sanoo.

"Muistan aina hänen maalinsa"

Javier Cuevas toimii Suomessa muun muassa latinalaisamerikkailaisten maahanmuuttajien integraatiota ja kulttuurin tunnettavuutta edistävässä Agencia Latina -yhdistyksessä. Hän sanoo, että nykyisillä koronarajoituksilla Suomessa asuvilla argentiinalaisilla olisi vaikeaa kokoontua juhlimaan Maradonan elämää, mutta he keskustelevat ehdottomasti uutisesta.

– Jokainen, jonka tiedän, on antanut tukensa Maradonalle ympäri maailmaa, myös Helsingissä ja Suomessa. On ollut niin monia ihmisiä, jotka ovat antaneet niin paljon rakkautta. Arvelen, että tämä tekee Maradonasta entistä suuremman ihmisenä ja symboolina. Hän kerää silti näin paljon ihmisiä yhteen.

Maradonaa koko elämänsä seuranneen Cuevasin parhain muisto jalkapallolegendasta liittyy juurikin vuoden 1986 MM-kisoihin Meksikossa.

– Muistan aina hänen maalinsa, jonka hän täki Englantia vastaan. Se maali muistetaan aina, eikä sitä muistoa pyyhi mikään, Cuevas sanoo.

Vaikutti laajasti

Cuevas puhuu toistuvasti haastattelun aikana siitä, millainen vaikutus Maradonalla oli koko maailman ihmisiin, ja jalkapallosarjoihin.

– Hän näytti jo ensimmäisinä vuosinaan olevansa jalkapallonero. Kun hän lähti Argentiinasta, hän teki paljon asioita myös eurooppalaiselle jalkapallolle. Hän valloitti napolilaisten sydämet ja hänestä tuli jalkapallon kuningas. Hän teki jalkapallossa kaiken ja voitti maailmanmestaruuden.

Maradona oli kentällä kuningas, mutta viheriöiden ulkopuolella jalkapallolegenda ei pärjännyt yhtä hyvin. Maradonan vauhdikas elämäntyyli piti sisällään myös huumeita, ja jalkapallolegenda kärsi lukuisista terveysongelmista.

Myös Cuevas nostaa Maradonan toisen puolen esille sivulauseessa. Hän kuitenkin näkee, että Maradona muistetaan silti parhaiten jalkapallotaidoistaan.

– Hän tulee aina olemaan pelaaja, joka juoksi pallon takana. Ei ole väliä, mitä tapahtui. Meillä on aina muistoja, joita voimme jakaa Maradonasta. Häntä tullaan muistamaan aina hyvällä tavalla.

Lue myös:

.
.