Suora

  • Monte Carlo, live EK 1
  • Naisten normaalimatka, Anterselva

Kerttu Niskasen vauhti kiihtyy jälleen, joten Rukalta odotetaan kovia kisoja – "Hiihdetään sprintti pois alta ja ruvetaan sitten hiihtämään paremmista sijoista"

Kerttu Niskasen Rukan tripla käynnistyy toden teolla vasta lauantaina.

hiihto
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen on valmis kiertämään maailmancupia, jos ne pystytään järjestämään turvallisesti.Tomi Hänninen

Kerttu Niskanen pääsi haistelemaan maailmancup-kauden tunnelmaa jo torstaina hiihtojoukkueen ensimmäisissä harjoituksissa Rukalla. Pöpperöinen latu aiheutti omat kommervenkkinsä, mutta muuten fiilis oli kutkuttavan odottava.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun oli kunnon lumikeli ja purkkivoitelu suksessa. Siinä joutui jopa miettimään, millä tavalla potkaisee, Niskanen naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

Niskanen keskittyi omaan tekemiseensä niin tehokkaasti, ettei edes huomannut norjalaishiihtäjien puuttumista ladulta. Norjan joukkue joutui hetkeksi karanteenin, koska valmentaja Eirik Myhr Nossum oli antanut positiivisen koronanäytteen. Nossumin toinen testi oli negatiivinen, joten joukkueen karanteeni purettiin.

– Ei siellä sen kummemmin kuulumisia ehtinyt vaihtamaan, kun kaikki keskittyivät suksitesteihin ja treeneihin, Niskanen hymähti ja ehti kommentoida ajatusta, ettei norjalaisia nähtäisi lainkaan Rukan laduilla.

– Se vaikuttaisi kisoihin ja tuloslistaan radikaalisti. He ovat niin tärkeä ja iso osa tätä kiertuetta, että olisi tympeää, jos he eivät kilpailisi.

Sprintti pois alta ja sitten parempia sijoja

Niskanen on ollut viimeisen kolmen kauden aikana ajoittain syvässä montussa, mutta viime kaudella hän osoitti jo piristymisen merkkejä sijoittumalla esimerkiksi Davosin 10 kilometrin vapaan kisassa kuudenneksi.

Niskanen on ollut aviomiehensä Juho Mikkosen valmennuksessa nyt reilun vuoden verran ja yhteistyö näyttäisi tuottavan hedelmää. Hän kertoikin Hiihtoliiton mediatilaisuudessa pitävänsä aviomies-valmentaja-kämppis-yhdistelmää varsin toimivana pakettina.

Niskanen oli viime viikonlopun Taivalkosken Suomen cupin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa varsin vahva ja otti ylivoimaisen voiton ennen Riitta-Liisa Roposta ja Krista Pärmäkoskea.

Vahva veto antoi odotuksia myös Rukan triplaan, jossa perjantain sprintin jälkeen hiihdetään perinteisellä 10 kilometriä ja vapaalla sama matka takaa-ajona. Etenkin lauantai on Niskasen kaltaiselle perinteisen osaajalle odotuksia herättävä päivä.

– Mielenkiinnolla odotan, eiköhän siitä hyvä ja kova kisa saada aikaiseksi. Ainakin on luvattu, että lumisade loppuu, mutta pakkasella pysyy, joten varmasti on todella hyvä olosuhde, hän arvioi.

Niskanen kertoi katsovansa viikonloppua kokonaisuutena, mutta myönsi perjantain sprintin olevan lähinnä pakkopullaa.

– Hiihdetään sprintti pois alta ja ruvetaan sitten toivon mukaan hiihtämään paremmista sijoista, hän totesi Hiihtoliiton mediainfossa.

Valmis kiertämään maailmancupia

Koronatilanne on vaikuttanut vahvasti myös hiihtomaailmaan, sillä esimerkiksi Rukan jälkeinen Lillehammerin maailmancup-viikonloppu jouduttiin perumaan. Kansainvälinen hiihtoliitto (FIS) on kertonut pyrkivänsä etsimään kisoille uuden päivämäärän, mutta ainakaan vielä tällaista ei ole löytynyt.

Rukalla eletään vahvasti koronakuplassa, mutta miten maailmancup jatkuu sen jälkeen, on vielä kysymysmerkki. Davosin maailmancupille FIS on näyttänyt vihreää valoa ja myös Dresdenissä todennäköisesti kilpaillaan. Sen sijaan Sveitsin ja Italian koronatilannetta seurataan nyt tarkasti Tour de Skin takia.

Kerttu Niskanen on valmis kiertämään maailmancupia ohjelman mukaan, jos järjestelyt vain toimivat.

– Varmasti tämä Rukan viikonloppu näyttää aika paljon, mihin suuntaan mennään. Jos kaikki näyttää turvalliselta, niin olen ehdottomasti mukana, Niskanen vakuutti.

– Ennen kaikkea sen Davosin haluaisin hiihtää. Se on minulle mieluinen paikka, joten toivon kovasti, että kisat ne ovat ohjelmassa.

Maastohiihdon maailmancupin kausi alkaa perjantaina sprinteillä. Rukalla kisataan myös mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupeissa. Kisoja voi jännittää Ylen kanavien välityksellä.

Lue myös:

Iivo Niskasen kisakunto, mäkijoukkueen järisyttävän pitkä kilpailutauko, yhdistetyn joukkueen akilleen kantapää – tässä Yle Urheilun asiantuntijoiden tärpit Rukan viikonlopulle!

Sairasteluista toipuneen Krista Pärmäkosken cup-kauden avaus on yhä täynnä kysymysmerkkejä – "Toivotaan, että hemmetin kovaa, niin pääsen sunnuntainakin viivalle!"

Selkävaivoista kärsinyt Iivo Niskanen suhtautuu tilanteeseensa leppoisasti – kilpailukalenterissa riittää pohdittavaa: "On aina omanlainen riski lähteä"

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen nimettiin Rukan maailmancupiin, mutta lopullinen joukkue selviää lähempänä kilpailua: "Kaikkea voi tapahtua"

Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken takanakin erikoinen tilanne – Ylen asiantuntija ei osaa sanoa mitään Suomen joukkueen iskukyvystä

Kerttu Niskanen jätti muut kauas taakseen – Krista Pärmäkoski taipui jopa puolella minuutilla ja on yhä epävarma lähdöstään Rukalle

Moni suomalaishiihtäjä olisi pitänyt järkevänä ampumahiihdon mallia maailmancupissa – Kerttu Niskanen paljasti päinvastaisen sisäpiiritiedon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat