Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ruka toimii miessprinttereille mittarina jo ensi keväälle – Joni Mäki korostaa kisan tärkeyttä: Se näyttää, miten hyvin olemme valmiita MM-sprinttiin

Joni Mäki ja Lauri Vuorinen janoavat menestystä Rukan sprintissä. Ristomatti Hakola ei osaa sanoa, mihin hänen kuntonsa riittää.

urheilu
Joni Mäki
Joni Mäki on ottanut Suomen ykkössprintterin tittelin haltuunsa alkukaudesta. Tomi Hänninen

Rukan maailmancupin avausmatkalla, perinteisen hiihtotavan sprintissä, suomalaisten katseet kohdistuvat kahteen mieheen: Joni Mäkeen ja Lauri Vuoriseen. Mäki on ollut alkukaudesta varsinainen komeetta, ja molemmat onnistuivat antamaan Taivalkosken Suomen cupissa sen verran vahvoja näyttöjä, että heiltä odotetaan perjantaina myös kansainvälistä vauhtia.

– Huomenna on ehdoton pääpäivä, kolme vuotta sitten Rukalla samaisella matkalla seitsemänneksi sijoittunut Vuorinen kommentoi Yle Urheilulle torstain harjoituksen jälkeen.

– Sprintissä on hyvät ja kovat tavoitteet. Viime viikonloppuna oli hyväntuntuista hiihtoa, joten uskon, että jos samaan malliin jatkan, niin se riittää korkealle.

Samoilla linjoilla on myös Mäki, joka seuraili ensimmäisessä harjoituksessa lähinnä venäläisten ja ruotsalaisten vauhteja.

– Sähäkkää menoa oli. Näyttää siltä, että tulee hyvät skabat. Kovaa vauhtia pojat painoivat, yritetään laittaa kampoihin, Mäki totesi.

Rukalta kokemusta Oberstdorfiin

Vuorinen, Mäki, Verneri Suhonen ja Ristomatti Hakola hakivat torstain harjoituksessa tuntumaa sprinttiin tekemällä yhdessä vetoja. Vuorisen ja Mäen mukaan myös tällä porukalla riitti vauhtia.

– Se oli sellainen harjoitus, mitä haettiinkin. Jäi hyvä fiilis viimeiseen nousuun tulemisesta, Mäki vakuutti.

Miesten joukkue on harjoitellut paljon jo tulevia Oberstdorfin MM-kisoja ajatellen ja Rukan viimeisessä jyrkässä nousussa on paljon samoja piirteitä, mitä löytyy kevään MM-laduiltakin. Mäen mukaan tästä harjoittelusta on ollut hyötyä.

– Tuntuu, että suksilla juokseminen luonnistuu jo vähän helpommin ja nopeammin kuin aikaisemmin. Ruka on meille tärkeä kisa, sillä se on hyvä mittari siihenkin, miten hyvin olemme valmiita helmikuun MM-sprinttiin.

Hakolan kunto täydellinen arvoitus

Ristomatti Hakola on totuttu näkemään Suomen ykkössprintterinä, mutta tällä kaudella titteli on kuulunut Joni Mäelle. Hakola myöntää, että hänen fyysinen tilanteensa on tällä hetkellä hänelle itselleenkin täydellinen arvoitus, sillä viime aikoina hänellä on ollut pientä vaivaa.

– Selän kanssa on ollut vähän ongelmia. Tuli pieni lepopäivä ja tein ruokaa, Hakola selvitti, mutta jätti loukkaantumisensa yksityiskohdat paljastamatta.

– Täytyy sanoa, että ruoanlaitto ei ilmeisesti sovi minulle.

Torstain sprinttivedon ja yhteisharjoituksen hän pystyi kuitenkin tekemään onnistuneesti, mutta odotukset viikonloppuun eivät silti ole suuret.

– Realiteetti on se, että en ole kolmeen viikkoon oikeastaan edes hiihtänyt – muuten kuin Taivalkoskella kolme minuuttia, hän sanoi viitaten Suomen cupin karsintaan.

– Se voi olla, että kroppa toimiikin hyvin tai sitten se ei toimi. Tästä nyt lähdetään parempaan päin menemään koko ajan. Olen itseäni lohduttanut, että huhtikuuhun asti on aikaa.

Maastohiihdon maailmancupin kausi alkaa perjantaina sprinteillä. Rukalla kisataan myös mäkihypyn ja yhdistetyn maailmancupeissa. Kisoja voi jännittää Ylen kanavien välityksellä.

Lue myös:

Iivo Niskasen kisakunto, mäkijoukkueen järisyttävän pitkä kilpailutauko, yhdistetyn joukkueen akilleen kantapää – tässä Yle Urheilun asiantuntijoiden tärpit Rukan viikonlopulle!

Selkävaivoista kärsinyt Iivo Niskanen suhtautuu tilanteeseensa leppoisasti – kilpailukalenterissa riittää pohdittavaa: "On aina omanlainen riski lähteä"

Sairasteluista toipuneen Krista Pärmäkosken cup-kauden avaus on yhä täynnä kysymysmerkkejä – "Toivotaan, että hemmetin kovaa, niin pääsen sunnuntainakin viivalle!"

Krista Pärmäkoski ja Iivo Niskanen nimettiin Rukan maailmancupiin, mutta lopullinen joukkue selviää lähempänä kilpailua: "Kaikkea voi tapahtua"

Joni Mäki jyrää voitosta voittoon kotimaan laduilla – "Rukalla pitäisi päästä vieläkin kovempaa"

Haastaako alkukauden komeetta jopa Iivo Niskasen? Joni Mäki tietää, mikä kaksikon erottaa – "Siellä on ihan järkyttävä kone"

Joni Mäen valmius ja vauhti mykistivät Sami Jauhojärvenkin: "Ihan totaalinen murskaylivoimavoitto"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat