Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Kontiolahden koronatestauksista löytyi tartuntoja, mutta Italian joukkue voi huokaista helpotuksesta – "Koko joukkue vapautettu karanteenista"

Koronatilanne vaikuttaa jälleen Kontiolahden maailmancupin järjestelyihin vahvasti. Seuran toiminnanjohtaja uskoo kuitenkin, että tästäkin tilanteesta selvitään pinnalle.

ampumahiihto
Kontiolahden tyhjät katsomot
Tomi Hänninen

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto (IBU) tiedotti perjantaina, että Italian ja Puolan joukkueesta on löytynyt koronatesteissä koronatapauksia. Italian joukkueen kohdalla jatkotutkimuksissa selvisi kuitenkin, että positiivisen tuloksen antoi niin kutsuttu “häntä” eli henkilö oli sairastanut koronan jo aiemmin. Samanlainen tilanne oli tullut vastaan aikaisemmin Ranskan joukkueessa.

– Saimme kuulla, että Italian tapauksessa kyse on hännästä ja Italian koko joukkue vapautettu karanteenista, tapahtumajohtaja Sami Leinonen vahvisti Yle Urheilulle.

Vaikka Italian joukkue Dorothea Wiererin johdolla saa huokaista nyt helpotuksesta, ei kisajärjestäjillä ole ollut helppoa viime päivinä. Torstai-iltana nimittäin selvisi, ettei yleisö pääsekään Kontiolahden kisoihin.

– Kun eilen illalla saimme puhelinsoiton viranomaisilta, niin tuli sellainen deja vu -mieliala viime maaliskuusta. Toki tämä oli odotettavissa, kun koronatilanne on ollut ympäri maailman, Suomessa ja Pohjois-Karjalassakin viime aikoina hankalampi. Odotettu päätös, mutta totta kai olen surullinen ja pettynyt tilanteeseen, Leinonen sanoi.

Ilman yleisöä -skenaario oli olemassa

Kontiolahden Urheilijat joutui tosiaan tukalaan asemaan viime maaliskuussa, kun sen järjestämä ampumahiihdon maailmancupin kisaviikonloppu päätettiin aivan viime hetkellä kisata ilman yleisöä koronatilanteen takia.

Tänä viikonloppuna Kontiolahdella piti kisata maailmancupia yleisön edessä, mutta jälleen kerran kisajärjestäjät joutuivat muuttamaan suunnitelmia lennosta ja yleisön pääsy kisoihin estettiin.

Kontiolahden Urheilijoiden toiminnanjohtajan Jarno Lautamatin mukaan valmisteluvaiheessa ilman yleisöä kilpaileminen oli yhtenä skenaariona.

– Viime maaliskuu opetti, sillä silloin tilanne eteen kuin salama kirkkaalta taivaalta. Nyt olemme pystyneet varautumaan. Myöskään muissa maailmancupeissa ei tule yleisöä, joten ajattelimme, että täällä olisi ollut kauden ainoat kisat, jossa on yleisöä, mutta ei sitten ollutkaan, Lautamatti totesi Yle Urheilulle.

Lautamatin mukaan Kontiolahdella oli tehty hyvät, viranomaisten hyväksymät terveysturvallisuussuunnitelmat. Katsomot oli jaettu lohkoihin ja turvavälit olisi pystytty toteuttamaan. Lippuja oli myyty maltillisesti parisen tuhatta kappaletta viidelle päivälle, joten suurta yleisöryntäystä ei ollut odotettavissa.

– Se harmittaa, että ihmiset ovat tehneet pyyteetöntä työtä paljon ja sitten pari päivää ennen kisoja se työ osittain menee hukkaan, mutta sille ei mahda mitään.

Vaikutukset vähäisemmät kuin maaliskuussa

Yleisön puuttuminen vaikuttaa luonnollisesti myös talouteen, mutta Lautamatin mukaan siihen on varauduttu. Nyt vaikutukset eivät ole yhtä massiiviset kuin viime maaliskuussa.

Maaliskuussa kisajärjestäjät tekivät merkittävät tappiot, mutta he saivat apua opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Kansainvälisellä ampumahiihtoliitolta ja sekä paikallisilta sidosryhmiltä. jotta tappiot saatiin kuitattua.

– Se tapahtuma jäi hitusen plussalle. Mutta ajattelimme, että siitä olisi jäänyt sukanvarteen rahaa, jotta olisimme pystynyt tekemään näitä valmisteluja eri tavalla. Se ei tietenkään toteutunut. Pääsimme kuitenkin kesän alusta tekemään täysipainoisesti tätä tapahtumaa, Lautamatti sanoi.

Tänä vuonna lisäkustannuksia on kertynyt myös koronatestauksista. Lautamatilla ei näistä kustannuksista vielä tarkkaa tietoa, mutta noin 400–500 henkilöä on testattu kisoja varten. Kisajärjestäjät selvittävät vielä, mitä säästöjä pystytään tekemään vielä näiden puolentoista viikon aikana. Taloudellista tilannetta pohditaan tarkemmin vasta kisojen jälkeen.

Lautamatti uskoo, että vaikeuksista huolimatta Kontiolahden Urheilijat selviää näistäkin maailmancupin osakilpailuista jalat kuivina.

– Tietenkin tästä kerrasta viisastuneena pitää miettiä asioita toisenlaisesta vinkkelistä, kun täällä on seuraava maailmancupin avaus. Millä sapluunalla lähdetään? Lähdetäänkö suoraan ilman yleisöä suunnittelemaan? Lautamatti kertoi.

– Tietenkin lähtökohta on, että toiveissa olisi yleisöä. Se on myös urheilijoille merkittävä asia, että he pääsevät nauttimaan siitä, että yleisö seuraa tapahtumaa muualtakin kuin kotisohvilta

Lue myös:

Ampumahiihdon maailmancupissa tullut ilmi lisää koronatartuntoja: myös Ranskan ja Romanian joukkueissa positiivisia testituloksia

Suomen ampumahiihtäjien pettymys purkautui turhautumisena valmennukseen – ongelmat herättivät halun kehittää harjoittelua: "Olemme aika tuskallisen tietoisia siitä"

Kaisa Mäkäräinen kehuu kansainvälisen ampumahiihtoliiton ratkaisua koronatilanteessa: "IBU on edelläkävijä"

Järjestäjät reagoivat suosituksiin – Kontiolahdella kilpaillaan ilman yleisöä

Kontiolahti saa toisen maailmancup-kilpailun – syynä koronaviruspandemia

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto avustaa Kontiolahden kisajärjestäjiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat