Joni Mäki ja Ristomatti Hakola perjantain suomalaisnimet maastohiihdossa – urakka tyssäsi välierissä

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola olivat perjantain parhaat suomalaiset perinteisen sprintissä.

hiihto
Joni Mäki hiihtää.
Joni Mäki esiintyi Rukalla pirteästi, mutta hyytyi välierissä. Tomi Hänninen

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola olivat perjantain suomalaisnimet maastohiihdon maailmancupin avauskilpailussa Rukalla. 25-vuotias Mäki ja 29-vuotias Hakola olivat ainoat suomalaiset, jotka selvittivät tiensä perinteisen hiihtotavan sprintissä välierävaiheeseen.

Jo karsinnoissa säväyttänyt Mäki oli oman puolivälieränsä nopein ja Hakola pääsi 12 parhaan joukkoon aikavertailun turvin. Välierissä molempien suomalaisten tie kuitenkin nousi pystyyn. Mäki väsähti omassa välieränsään viimeiseksi ja Hakola jaksoi omassa erässään neljänneksi, mutta aika ei riittänyt finaalipaikkaan.

Hakola oli lopputuloksissa kaheksas ja Mäki 11:s.

Miesten finaalissa juhli norjalainen Erik Valnes, joka otti uransa ensimmäisen voiton maailmancupista. Norjan juhlia täydensvät Johannes Hösflot Kläbo (+0,61) ja Emil Iversen (+4,09).

– Tämä on ensimmäinen maailmancup-voittoni. Tämä on ollut unelmani pienestä pojasta saakka, Valnes tunnelmoi FIS:n tv-haastattelussa.

Miesten sprintin puolivälierävaiheessa oli peräti seitsemän hiihtäjää, mutta 12 parhaan joukkoon ylsi vain Mäki ja Hakola. Välierävaiheesta karsiutuivat Iivo Niskanen, Lauri Vuorinen, Verneri Suhonen, Juho Mikkonen ja Lauri Lepistö.

Niskanen ja Lylynperä putosivat jatkosta puolivälierävaiheessa

Naisten sprintissä sekä Kerttu Niskasen että Katri Lylynperän tie nousi pystyyn sprintin puolivälierissä. Molemmat suomalaiset olivat omien puolivälierähiihtojensa neljänsiä ja karsiutuivat 12 parhaan joukosta.

– Minulle oli hyvä, että pääsin jatkoon. Oli kiva päästä mukaan puolivälierään. Se oli oli ihan hyvä hiihto, mutta en jaksanut loppuun asti, 20. sijalle hiihtänyt Niskanen summasi.

– Suunnitelma oli iskeä viimeisessä nousussa, mutta se suunnitelma jäi vajaaksi. Päivän suoritus oli sellainen 8+, 19. sijalle yltänyt Lylynperä totesi.

Johanna Matintalon (31.) ja Krista Pärmäkosken (32.) urakka päättyi jo karsintavaiheessa. He olivat ensimmäiset jatkosta karsiutuneet hiihtäjät.

Naisten finaalissa juhli Ruotsi, joka otti kolmoisvoiton Linn Svahnin johdolla. Maja Dahlqvist jäi voittoajasta 0,57 sekunnin päähän ja Jonna Sundling oli 0,7 sekuntia hitaampi.

– On hienoa olla kahden ruotsalaistytön rinnalla. Meillä on vahva joukkue, ja on hienoa näyttää mihin pystymme. Tiedän, että lisää on vielä tulossa, viime vuonna kolme mc-sprinttivoittoa ottanut Svahn kommentoi FIS:n tv-haastattelussa.

Hiihdon tulospalvelu:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Kokeneet kilpakaverit käyttivät Joni Mäen heikon hetken hyväkseen, eikä tavoitteen saavuttaminen tyydyttänyt – "Vähän karvas maku jäi"

Iivo Niskanen suomi itseään kovin sanoin: “Ei tuollaisella hiihdolla pärjää ollenkaan näissä kisoissa”

Joni Mäki säväytti, Krista Pärmäkoski karsiutui – "Ei tämä sprintti ole enää minua varten"

Rukalla takana vauhdikas talviurheilupäivä – katso tallenteet lähetyksistä

Suomalaisilla surkea mäkiosuus – Eero Hirvonen 26. sijalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat