Hyppää sisältöön

Tunnetun keihäsvalmentajan potkut hämmästyttävät urheilupiirejä – edes SUL:n johdon vetoomukset eivät auttaneet

Tanhuvaaran urheiluopisto on irtisanonut Jarmo Hirvosen. Hirvonen on valmentanut muun muassa Antti Ruuskasta ja Aki Parviaista.

Jarmo Hirvonen ja Kihun keihäsasiantuntija Riku Valleala seurasvat keihäskaaria Tanhuvaarassa elokuussa 2015. Kuva: Arkistokuva / Yle

Suomen ykkösrivin keihäsvalmentajiin lukeutuva Jarmo Hirvonen kertoi sosiaalisessa mediassa torstaina saaneensa potkut. Hirvosen päivitys on kerännyt lyhyessä ajassa satoja kommentteja, joissa hämmästellään Tanhuvaaran pitkäaikaisen ja tunnetuimman työntekijän irtisanomista.

Hirvonen on toiminut opistolla valmennuskeskuksen vetäjänä, opettajana ja etenkin viime vuosina mies on vetänyt seniori-ikäisille ja erityisryhmille järjestettyjä liikuntaleirejä.

Valmentajana ja Antti Ruuskasen managerina Hirvonen on ollut voittamassa useita arvokisamitaleita. Hirvosen tunnetuimmat valmennettavat ovat Ruuskasen lisäksi olleet Aki Parviainen ja Ari Pakarinen. Parviainen voitti MM-kultaa vuonna 1999, Pakarinen oli parhaimmillaan MM-finaalissa viides vuonna 1993..

Jarmo Hirvonen kommentoi potkujaan lyhytsanaisesti.

– Harmittaa niin paljon, että pää meinaa räjähtää. Tämä on ollut unelmatyö, maailman paras työpaikka ja työkaverit, vuodesta 1992 opistolla työskennellyt Hirvonen sanoo.

Hallitus kommentoi yleisesti, yksi jäsen eroaa

Tanhuvaaran hallituksen puheenjohtaja Heikki Hämäläinen kommentoi syntynyttä tilannetta lehdistötiedotteella, jossa kerrotaan yt-neuvotteluiden päättyneen ja vähentämistarpeeksi jääneen kaksi henkilötyövuotta. Yksittäisen työntekijän asemaa työnantaja ei kommentoi.

Tanhuvaaran opiston taloustilannetta Hämäläinen kuvaa tiukaksi.

– Meidän on pakko säästöjä aikaan, sillä valtion vähentää tukeaan ja koronan takia olimme välillä jopa kiinni puolitoista kuukautta. Ryhmät ovat toisen aallon myötä peruneet suunniteltuja kurssejaan. Meidän on pakko etsiä säästöjä, että saamme turvattua Tanhuvaaran tulevaisuuden.

Tanhuvaaran hallituksen jäsen Heino Lipsanen sen sijaan sanoo olevansa erittäin pettynyt Jarmo Hirvosen irtisanomiseen.

– Jarmon tekemää työtä Tanhuvaaran eteen ei ole riittävästi osattu arvostaa. Tanhuvaara tunnetaan nimenomaan Jarmon tekemisten kautta.

Lipsasen mukaan Hirvosen suhteiden kautta Tanhuvaaraan on saatu paljon asiakkaita ja tapahtumia. Tunnetuimpia tapahtumia ovat olleet kansainvälisten huippuheittäjien vetämät keihäskoulut.

LIpsanen, Etelä-Savon Liikunnan eläkkeellä oleva aluejohtaja kertoo jättävänsä paikkansa Tanhuvaarassa hallituksessa Hirvosen irtisanomisen jälkeen

– Jätin hallituksen päätökseen eriävän mielipiteen. Turha minun on enää jatkaa.

Urheiluliiton johtokin vetosi

Jarmo Hirvosen työsuhteen jatkumisen puolesta vetosivat myös Suomen Urheiluliiton kärkinimet, puheenjohtaja Sami Itanin ja toimitusjohtaja Harri Aallon johdolla.

Vetoomuksessa kerrataan Tanhuvaaran suurta merkitystä suomalaisessa yleisurheilukentässä. Savonlinnasta ovat hyvät eväät saaneet mukaansa muun muassa arvokisamitalistit Heli Rantanen, Aki Parviainen ja Antti Ruuskanen.

– Urheiluliiton osalta olemme olleet erittäin tyytyväisiä Jarmon toimintatapaan ja yhteistyöhön urheiluopiston ja meidän välisissä toiminnoissa. Siksi harmi, että opiston osalta on tehty tällainen ratkaisu, toimitusjohtaja Harri Aalto kommentoi Ylelle perjantaina.

Urheiluliiton aiemmin jättämä puolentoista arkin mittainen kirje päättyi vetoomukseen:

Toivomme jatkossakin hyvää ja antoisaa yhteistyötä yleisurheilun osalta Tanhuvaarassa. Leiritys- ja koulutustoiminnan osalta on mahdollista jopa lisätä sitä ja suunnitelmissa olisi jälleen koronapandemian hellitettyä saada kansainvälinen valmennusseminaari Tanhuvaaraan. Tanhuvaaran yt-neuvottelujen jälkeenkin toiveemme on, että Jarmo Hirvonen on edelleen käytettävissämme Tanhuvaaraan suuntautuvan yleisurheilun valmennuksen ja koulutuksen osalta. Pidämme välttämättömänä Jarmo Hirvosen työsuhteen jatkumista entisenlaisena Tanhuvaaran Urheiluopistossa em. asioiden johdosta.