Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Kokeneet kilpakaverit käyttivät Joni Mäen heikon hetken hyväkseen, eikä tavoitteen saavuttaminen tyydyttänyt – "Vähän karvas maku jäi"

Yle Urheilun asiantuntijat näkivät Joni Mäen otteissa paljon positiivista.

hiihto
Joni Mäki
Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassilan mukaan Joni Mäki oli alkuerässään hallitseva hiihtäjä, jota muut seurasivat.Tomi Hänninen

Joni Mäeltä odotettiin paljon Rukan perinteisen hiihtotavan sprintissä. Mäki on ollut alkukaudesta varsin vahvassa vauhdissa ja myös karsinnan kolmas sija ja oman alkuerän voitto antoivat odottaa jopa finaalipaikkaa.

Mäki saavutti tavoitteensa eli välieräpaikan, mutta erän viimeiseksi jääminen kaihersi suomalaissprintteriä. Hän myönsikin saaneensa muistutuksen kansainvälisen vauhdin kovuudesta.

– Silti tuntui, että tänään olisi ollut rahkeet parempaankin. Olen tosi pettynyt välierähiihtoon ja siihen, ettei minulla ollut tuon enempää annettavaa loppunousuun, Mäki manasi Yle Urheilulle.

Mäen mukaan alkuerähiihto tuntui yllättävänkin hyvältä, etenkin stadionin jyrkässä nousussa. Hän pystyi taktisilla ratkaisuilla säästämään itseään loppunousua varten. Välierässä hän ei enää päässyt mäessä rytmiin mukaan.

– Sen verran kokeneita kavereita rinnalla, että he kyllä karkaavat, kun on itsellä heikko hetki.

Mäen välierä oli sen verran kovatasoinen, että se olisi yhtä hyvin voinut olla myös päivän finaali. Päivän ykkönen (Erik Valnes), kakkonen (Johannes Hösflot Kläbo), nelonen (Aleksandr Bolshunov) ja vitonen (Håvard Solås Taugbål) hiihtivät samassa välierässä. Tästä huolimatta Mäki oli luottavaisin mielin ennen hiihtoa.

– Minulla oli hyvä vire läpi päivän. Ehkä itse latasin odotuksia korkeammalle. En nyt ole hirveän tyytyväinen, vaikka ajattelin, että välieräpaikka on ihan hyvä. Vähän karvas maku jäi, Mäki totesi ja kertoi tavoittelevansa lauantain normaalimatkalta ehjää suoritusta.

Hallitseva hiihtäjä

Vaikka Mäki oli pettynyt suoritukseensa, löysivät Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi silti hänen hiihdostaan paljon hyvää. Lassilan mukaan Mäki oli alkuerässään hallitseva hiihtäjä, jota muut seurasivat, kun aiemmin on totuttu, että suomalaiset peesaavaat muita.

– Joni sai alkuerässä heikon lähdön, mutta pystyi silti nostamaan sijoitustaan ja ottamaan haluamansa ladun. Sitten nousun aikana hän hallitsi erää vauhdin muutoksilla. Hän pystyi olemaan se urheilija, joka teki omia valintoja ja muut joutuivat reagoimaan hänen tekemiseensä, Lassila kehui.

Jauhojärven mielestä Mäki osoitti Rukan sprintissä, että häneltä löytyy tarvittavaa vauhtireserviä.

– Nyt vain kisojen kautta kuntoa ylöspäin ja välipäiville palautusta, niin kyllä me Mäeltä näemme vielä loistavia suorituksia, Jauhojärvi sanoi ja arvuutteli vitsaillen, oliko Mäen tavoitteen asettelu sittenkään oikea.

– Pitäisikö Joni Mäen seuraavalla kerralla asettaa tavoitteekseen finaali, kun nyt asetti välierän tavoitteekseen ja saavutti sen?

Lue myös:

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola perjantain suomalaisnimet maastohiihdossa – urakka tyssäsi välierissä

Iivo Niskanen suomi itseään kovin sanoin: “Ei tuollaisella hiihdolla pärjää ollenkaan näissä kisoissa”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat