Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Erivapaus pelasti pääkaupunkiseudun huippu-urheilijat – koronan vuoksi kiinni laitetut urheiluhallit avataan ainakin 100–150 urheilijalle

Suomen kärkiurheilijat pääsevät jatkamaan harjoitteluaan pääkaupunkiseudulla uusista rajoituksista huolimatta. Alueen urheiluakatemian Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen kiittelee hyvää yhteistyötä viranomaisten kanssa.

koronavirus
Uinti, kuvituskuva
Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla harjoittelevat ja kriteerit täyttävät huippu-uimarit saavat jatkaa harjoittelua uusista koronarajoituksista huolimatta.Getty Images

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän perjantaiset rajoitukset ja suositukset olivat helpotus monille urheilijoille ja joukkueille. Koordinaatioryhmä päätti, että julkiset sisäliikuntatilat suljetaan Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen alueella maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi.

Huippu-urheilu saa kuitenkin erivapauksia, ja tiedotteen mukaan "kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa".

Täten esimerkiksi pääkaupunkiseudun palloilujoukkueet saavat jatkaa harjoittelua normaalisti. Myös OKM:n määritelmän täyttävät yksilöurheilijat saavat harjoitella.

Monet pääkaupunkiseudun joukkueista, kuten HIFK jääkiekon ja käsipallon SM-liigassa sekä lentopallon Mestaruussarjassa Vantaa Ducks, ovat siirtäneet tulevien viikkojen kotiotteluitaan ensi vuoden puolelle. Miesten koripallomaajoukkueen EM-karsintakuplaan uudet rajoitukset eivät vaikuta, vaan Susijengi kohtaa Georgian ja Serbian Espoossa lauantaina ja maanantaina suunnitelmien mukaisesti.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean toiminnanjohtaja Simo Tarvonen on tyytyväinen tehtyihin päätöksiin.

– Yhteistyö on mennyt viranomaisten kanssa tosi hyvin, ja meitä on kuultu. Siitä iso kiitos. Ymmärrän hyvin, että terveysasia on tärkeä ja tiukat toimenpiteet ovat tarpeen tässä tilanteessa. Huippu-urheilun näkökulmasta olen tosi tyytyväinen, koska nyt on tehty kaikki sen eteen, että huippu-urheilijat ja heidän valmentajansa pääsevät tekemään työtään, Tarvonen toteaa.

– Totta kai lasten harrastaminen ja lasten liikunta on suuri huolenaihe, mutta jotenkin täytyy nähdä iso kuva, jossa kyse on nyt muutamasta viikosta. Jos pystymme pusertamaan tämän yli, tilanne toivottavasti helpottaa. Urheiluseurojen tilanne huolestuttaa myös, mutta absoluuttisen huippu-urheilun näkökulmasta tämä oli helpottava päätös.

Seagulls ja Kouvot.
Seagullsin seuraava kotiottelu on tämänhetkisen ohjelman mukaan tiistaina 15. joulukuuta, mutta tänään asetetut rajoitukset kestävät saman viikon sunnuntaihin saakka.Matti Raivio / AOP

Hallit avataan sovitusti

Käytännössä harjoittelu on mahdollista niin, että vaikka hallit ovat kiinni, eri lajien urheilijoille ovet avataan sovittuina aikoina. Tarvosen karkean arvion mukaan erivapaudet koskevat noin 100–150 Urhean kärkiurheilijaa.

– Sen lisäksi tulevat palloilujen ammattilaisjoukkueet, kuten HIFK, Jokerit, Seagulls ja sen tapaiset, joissa ei ole akatemiaurheilijoita. Olemme pyrkineet määrittelemään ne lajit ja ne urheilijat, jotka voisivat seuraavien viikkojen aikana päästä harjoittelemaan.

– Lajikirjohan on pk-seudulla tosi laaja. On joukkuepalloiluja, ja yksilölajeista käytännössä lähes kaikki kesälajit, kuten yleisurheilu, voimistelu, uinti, uimahypyt, sulkapallo ja niin edespäin. Pk-seudulla on myös lajiliittojen valtakunnallisia valmennuskeskuksia, joissa urheilijat harjoittelevat. Heidät olisi hyvä saada tällaisenakin aikana harjoittelemaan.

Tarvonen sanoo, että seuraavalla kehällä olevien akatemia- ja oppilaitosurheilijoiden kohdalla ollaan siirtymässä jo keväällä nähtyyn etävalmennussysteemiin, eli heidän lähiharjoittelunsa keskeytyy. Lisäksi pienemmät lajit, joiden piirissä ei ole määrittelyn sisälle meneviä urheilijoita, jäävät ulkopuolelle.

Tarvonen myöntää, että tarkkojen rajojen määrittely ei ole kaikissa lajeissa helppoa.

– Jos ajatellaan vaikka uintia, siellä on joitain Olympiakomitean tukiurheilijoita ja aikuisten sekä nuorten maajoukkueen uimareita. Harjoittelu pystytään järjestämään väljästi ja turvallisesti tietylle määrälle esimerkiksi niin, että jokaisella on oma ratansa, mutta mihin se viiva vedetään tässä kohdassa? Viivan venyttäminen kovin kauaksi voi olla vaarallista.

Lue myös:

Näin pääkaupunkiseudun uudet koronarajoitukset vaikuttavat urheiluun – harrastustoiminta jäihin, lasten ulkoliikunta jatkuu, huippu-urheilijoille helpottava uutinen

Urheiluseuroissa ihmetellään pääkaupunkiseudulle kaavailtuja rajoituksia – lasten ja nuorten harrastusten keskeyttämisellä olisi "dramaattiset vaikutukset" lapsille

Jääkiekon SM-liiga siirsi kahta ottelua HUS:n koronarajoitusten takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat