Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hiihto-osuus suomalaisten ilonaihe yhdistetyssä, pettynyt päävalmentaja Kukkonen kaipaa rentoutta: "Jotenkin psyyke latautuu yli"

Yhdistetyn maailmancupin kauden ensimmäisen kisan voittoa juhli Norjan Jarl Magnus Riiber. Eero Hirvonen oli nopein hiihtäjä, ja hän nousi sijalle 17.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen maalissa.
Eero Hirvonen oli hyvässä vauhdissa ladulla, mutta mäkiosuus pilasi mahdollisuudet kärkisijoille. Tomi Hänninen

Eero Hirvonen oli 17:s ja Ilkka Herola 29:s yhdistetyn maailmancup-kauden avauskilpailussa Rukalla. Päivän nopeinta vauhtia ladulla pitänyt Hirvonen paransi sijoitustaan viiden kilometrin hiihto-osuudella yhdeksän sijaa ja Herola neljä.

Voittoa juhli neljäntenä ladulle lähtenyt Norjan Jarl Magnus Riiber. Toiseksi kiri mäkiosuuden jälkeen johtanut Itävallan Johannes Lamparter, joka jäi voittoajasta vain sekunnin. Norjan Jens Lurås Oftebro oli kolmas (+17,3).

– Ihan hyvää lyöntiä siinä oli. Lähdin hakemaan päivän nopeinta hiihtoaikaa. Olisin ollut pettynyt, jos en olisi ollut nopein. Ihan hauskaa hiihtää kilpaa tällä tavalla, sillä edellisestä kerrasta on jo pitkä aika, Hirvonen kommentoi Yle Urheilulle.

Lauantain Rukan kilpailussa hiihto-osuuden pituus on kymmenen kilometriä.

– Kymmenen kilometrin kilpailut ovat ilman muuta parempia. Tämä oli tällainen avauskilpailu tähän.

Perttu Reponen oli 35:s (+3.41,9), Arttu Mäkiaho 41:s (+4.39,3), Otto Niittykoski 42:s (+4.39,4), Olli Salmela 46:s (+5.11,5), Leevi Mutru 49:s (+5.54,1) ja Wille Karhumaa 50:s (+7.23,7).

Kukkonen kaipaa rentoutta

Päävalmentaja Petter Kukkonen oli pettynyt etenkin joukkueen mäkiosuuteen. Onnistumiset jäivät vähiin.

– Pettynyt olo. On ollut vaikeaa asettaa odotuksia, koska vertailukohtaa ei ole kuin viime keväältä. Tuntuma oli kuitenkin sellainen, että olisimme olleet vähän lähempänä kärkisijoja. Varovaisen toiveikas olen Ilkan ja Eeron suhteen, koska hyviä hyppypäiviä on ollut, mutta en tiedä menikö jännittämisen vai minkä piikkiin, Kukkonen pohti.

Hiihtoladulla suomalaisten ei tarvitse edelleenkään hävetä vauhtia.

– Hiihto oli totutun vahvaa, eikä tämä viisi kilometriä ollut edes paras matka, vaan kun mennään pidempiä, hiihtovoima tulee paremmin esiin. Ylpeänä voi katsoa, kun pojat hiihtävät.

Itävaltalainen Falko Krismayr on tehnyt töitä keväästä alkaen yhdistetyn joukkueen mäkivalmentajana, mutta ainakaan vielä yhteistyö ei näkynyt tuloksissa. Kukkonen kaipaa suojateiltaan lauantain kisaan lisää rentoutta.

– Turha jännittely pois ja löysemmin rantein. Meillä on ollut tässä koti- ja avauskisassa vähän sellaista, että jotenkin se psyyke latautuu yli. Se tekee tekniikasta etenkin mäessä jäykän ja kontrolloidun näköistä. Illalla katsomme Falkon kanssa jokaiselle yksittäisen teknisen ohjeen huomiselle, mutta ei tästä hommasta pidä tehdä liian tärkeää kaiken koronamyllytyksen keskellä.

Kukkonen antoi tunnustusta kisassa toiseksi tulleelle Lamparterille, ja viidenneksi sijoittunut Kukkosen vanha valmennettava, virolainen Kristjan Ilves teki myös vaikutuksen.

– Oli positiivista, että nuori Lamparter oli tosi pirteä. Viron Ilves, jota itsekin valmensin viisi vuotta juniorina, oli mielettömän hienolla tasolla. Kiva, että vähän sotketaan pakkaa, kun viime vuonna norjalaiset olivat niin ylivoimaisia. Toivottavasti saadaan myös suomalaisia lähemmäs kärkeä, jotta voimme tarjota parempia sirkushuveja ihmisille.

Juttua päivitetty kello 19.52: lisätty Petter Kukkosen kommentit.

Yhdistetyn tulospalvelu:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Suomalaisilla surkea mäkiosuus – Eero Hirvonen 26. sijalla

Rukalla takana vauhdikas talviurheilupäivä – katso tallenteet lähetyksistä

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola perjantain suomalaisnimet maastohiihdossa – urakka tyssäsi välierissä

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola perjantain suomalaisnimet maastohiihdossa – urakka tyssäsi välierissä

Kokeneet kilpakaverit käyttivät Joni Mäen heikon hetken hyväkseen, eikä tavoitteen saavuttaminen tyydyttänyt – "Vähän karvas maku jäi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat