Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Valmentaja myöntää, että sprintti ei aina kiinnosta suomalaisia naishiihtäjiä – asiantuntijan mukaan tulokset kertovat tulevasta: "Sprinttipäivää on turha väheksyä"

Suomalaisnaisten sprinttimenestys jäi jälleen laihaksi Rukalla.

hiihto
Katri Lylynperä
Katri Lylynperä on yksi niistä harvoista suomalaisista naishiihtäjistä, jotka panostavat sprinttihiihtoon.Tomi Hänninen

Siinä missä Ruotsin hiihtonaiset juhlivat Rukalla perinteisen sprintin kolmoisvoittoa, saivat suomalaisnaiset tyytyä kahteen alkueräpaikkaan. Tilanne on ollut tuttu usean vuoden ajan, suomalaisnaisia ei sprintin kärkitaisoissa nähdä, karsinnoissakin tiukin rypäs on usein karsintaviivan väärällä puolella.

Naisten maajoukkueen valmentaja Ville Oksanen piti Rukan kisaa kuitenkin positiivisena, sillä kokonaisuudessa sekä miehissä että naisissa suomalaishiihtäjät olivat hänen mielestään paremmin mukana.

Miehistä jatkoon meni seitsemän hiihtäjää ja Ristomatti Hakola ja Joni Mäki selviytyivät välieriin asti. Oksanen oli myös tyytyväinen naisissa jatkoon päässeiden Kerttu Niskasen ja Katri Lylynperän taisteluun. Lylynperä oli kisassa 19:s ja Niskanen 20:s.

– Viime vuonna saimme nousemaan keskiarvo siitä, montako hiihtäjää saimme karsinnasta jatkoon. Se oli hyvä ensimmäinen askel, Oksanen sanoi.

Karsinnan puolivälissä suomalaisnaisten tilanne näytti vielä lupaavammalta, sillä kääntöpaikalla kuusi hiihtäjää oli menossa jatkoon. Stadionin nousussa neljä kuitenkin hyytyi. Miesten puolella tilanne oli päinvastainen.

– Emme olleet loppunousussa ihan niin hyviä kuin olisi pitänyt olla, Oksanen myönsi.

Tällä hetkellä maajoukkueessa on kaksi naishiihtäjää, jotka selkeästi panostavat sprinttiin: Lylynperä ja Jasmi Joensuu. Joensuulla ei perjantaina kuitenkaan kulkenut ja hän karsiutui jatkosta.

Kiinnostaako sprintti suomalaisnaisia?

– Kyllä se kiinnostus voisi olla korkeampikin, Oksanen sanoi.

Esimerkiksi Kerttu Niskanen totesi jo ennen kisan alkua, että sprintti on hänelle lähinnä pakkopullaa ja hänen tähtäimensä on viikonlopun normaalimatkoilla. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä tämä on huolestuttavaa, sillä triplan kaltaisissa kisamuodoissa ensimmäisellä päivälläkin on merkityksensä.

– Sprintti antaa osviittaa siitä, miten viikonloppu sujuu. Jos lasketaan puhtaat sprintterit pois, niin he, jotka pärjäävät sprintissä, pärjäävät myös viikonlopun muissa kisoissa, Jauhojärvi totesi.

– Sprinttipäivää on turha väheksyä.

Linn Svahn
Ruotsin Linn Svahn juhli sprinttivoittoa Rukalla. Ruotsi otti kisasta kolmoisvoiton.Tomi Hänninen

Moni naishiihtäjä haluaa hiihtää sprintin kisoissa, mutta Oksasen mukaan tarvittaisiin laajemmalla porukalla yhdessä tehtyjä kovia ja hyviä harjoituksia. Aivan kuten miesten maajoukkueessa sprinttiin erikoistuneet hiihtäjät tekevät.

– Se olisi varmaan sellainen, mikä itsessään pyörittäisi sitä pyörää parempaan suuntaan. Jos miettii sitä, että aloitetaan kolmoisvoitolla, niin silloin on siellä omissa harjoituksissakin kova taso.

Oksanen ei kuitenkaan ole täysin varma siitä, että Suomeen tarvittaisiin erikseen omaa naisten sprinttijoukkuetta. Tällä hetkellä normaalimatkoihin panostavat hiihtäjät menestyvät sprinteissä kohtuullisesti, joten Oksasen mielestä on vaara siihen, että liikaa eriytettäessä harjoitusten taso putoaa.

– Erilaisia toimintamalleja pitää tietenkin miettiä. Yksi vaihtoehto on, että jos tämä korona hellittää, niin voisimme pitää jonkun muun maan kanssa pitää leiriä samaan aikaan, hän ehdotti.

Lue myös:

Kokeneet kilpakaverit käyttivät Joni Mäen heikon hetken hyväkseen, eikä tavoitteen saavuttaminen tyydyttänyt – "Vähän karvas maku jäi"

Iivo Niskanen suomi itseään kovin sanoin: “Ei tuollaisella hiihdolla pärjää ollenkaan näissä kisoissa”

Joni Mäki ja Ristomatti Hakola perjantain suomalaisnimet maastohiihdossa – urakka tyssäsi välierissä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat