Ampumahiihtäjät joutuvat heti kovaan rypistykseen – Mari Eder tietää katseiden kohdistuvan häneen: "Syvään päätyyn mennään heti"

Ampumahiihdon maailmancupin kausi käynnistyy lauantaina Kontiolahdelta.

ampumahiihto
Mari Eder
Mari Eder on nyt Suomen ampumahiihtojoukkueen kokenein ja menestynein urheilija.Tomi Hänninen

Kontiolahti päätti ampumahiihdon maailmancupin viime vuonna ja nyt kansainvälinen kisakausi avataan samaisella paikkakunnalla, vieläpä tuplakisoilla. Ensimmäinen kisaviikonloppu alkaakin melkoisella rypsityksellä, sillä lauantaina kisataan normaalikilpailu ja sunnuntaina pikakilpailu.

– Kyllähän tässä syvään päätyyn mennään heti, Mari Eder naurahti Yle Urheilun haastattelussa.

Ederin mukaan Suomen joukkue on luupin alla jo kotikisojen takia, mutta myös siksi, että maajoukkueen pitkäaikainen johtotähti Kaisa Mäkäräinen lopetti mittavan kilpauransa viime kauteen.

– Joudumme aloittamaan normaalimatkalla, joka on raain ampumahiihtomatka. Me olemme kovassa tilanteessa, mutta aina ei saa niin sanottuja lämmittelykierroksia, Eder sanoi ja viittasi aikaisempien vuosien maailmancup-kalenteriin, jolloin kansainvälinen kilpailukausi on avattu sekaviestillä.

Myös Tero Seppälä pitää kauden avausta kovana, etenkin kun matkat hiihdetään juuri näin päin.

– Ensin on pitkä kisa ja sitten pitäisi löytää sunnuntaille terävyyttä ja kovempaa vauhtia. Mutta se on kaikille sama. Saadaanpahan kunnolla ärsytettyä kroppaa ja kisakausi käyntiin, Seppälä pohti.

Päävalmentaja Jonne Kähkösen mukaan avausviikonlopussa kulminoituukin se, mitä hän on yrittänyt joukkueelleen opettaa: niin huippuonnistumisen kuin epäonnistumisen jälkeenkin tulos ja tilanne pitää pystyä nollaamaan, koska seuraava startti on lähellä.

– Nyt se tilanne on varsin konkreettinen, Kähkönen sanoi.

Tero Seppälä
Tero Seppälä sijoittui viime kaudella Kontiolahden takaa-ajokisassa 31:nneksi.Tomi Hänninen

Paineet aina omassa niskassa

Eder oli kesällä uuden tilanteen edessä, sillä Mäkäräisen lopetettua hänestä tuli joukkueen kokenein ja menestynein urheilija. Urallaan kaksi maailmancupin osakilpailuvoittoa saavuttanut Eder tietää, että katseet kohdistuvat häneen, sillä hänen tunnelmiaan tästä on kyselty usein kesän ja syksyn aikana.

– Olen miettinyt, olenko pystynyt nauttimaan siitä paineettomasta tilasta, jota moni on kuvitellut minulla olleen. Ei se nyt niinkään ole ollut! hän nauroi.

– Yksilöurheilussa paineet ovat aina jokaisen urheilijan omassa niskassa ja aika usein sitä itse luo paineita itselleen. Kyllä minulla on ollut se halu tehdä tulosta koko ajan, joen sillä tavalla se tilanne ei muutu.

Mäkäräisen poissaollessa tavoitteet suomalaisurheilijoita kohtaan ovat kuitenkin maltillisemmat. Päävalmentaja Kähkönen haluaa nähdä ennen kaikkea kehitystä.

– Odotan, että pystymme osoittamaan, että olemme menneet viime vuodesta eteenpäin ja että enemmän kuin yksi urheilija pystyy nappaamaan pisteitä, Kähkönen totesi.

Tero Seppälä on myös asettanut itselleen konkreettiseksi tavoitteeksi edellisten tulostensa parantamisen.

– Olen parhaimmillani ollut täällä 30 tienoilla, joten lähden parantamaan sitä, Sepppälä sanoi.

Todellinen mittari vasta edessä

Suomen maajoukkue pääsi harjoittelemaan tulevaa kautta varten jo hyvissä ajoin, sillä se aloitti harjoittelun jo kesäkuun puolivälissä. Kähkönen on tuonut joukkueen rutiineihin erilaiset testikilpailut, mikä on ollut etenkin Seppälän mieleen.

– Tänä kesänä ja syksynä oli varmaan tuplaten harjoituskisoja, mitä on aikaisemmin ollut. Olen saanut harjoitella numerolappu rinnassa menemistä ja saanut sitä mies miestä vastaan -kilpailuakin, Seppälä sanoi.

Kähkönen mittautti joukkueen tilanteen heti harjoitusrupeaman alussa ja testejä on tämän jälkeen ollut kerran kuukaudessa.

– Sillä haetaan sitä, ettei harjoituskaudella mennä liian kauas siitä, mitä kilpailutekeminen vaatii. Harjoituskilpailussa ei tarvitse tehdä tulosta, vaan niissä mitataan, mitä harjoitus on tuottanut ja missä riittää kehitettävää, Kähkönen selvitti.

Kähkönen muistuttaa, että joukkueen todellisesta kisakunnosta ei pysty vielä sanomaan mitään, sillä Suomen joukkue ei ole päässyt vertaamaan itseään muihin maajoukkueisiin.

– Pitää olla realisti, meillä on oman joukkueen sisällä aika vähän urheilijoita, joita pääsemme kilpailuttamaan keskenään. Se on hyvää harjoittelua ja hyvää kilpailuun totuttautumista, mutta todellinen mittari on vasta edessä.

Samaa mieltä on Seppäläkin.

– Täälläkin kun kuuntelee ja katsoo, niin kyllähän porukalla treeneissä taulut kaatuvat, mutta kun laitetaan numerolappu rintaan, niin se on aina eri asia, Seppälä kertoi.

– Sitä on nyt haettu, että saisin onnistumisia kisasuorituksiinkin.

Mari Eder (vas.), Kaisa Mäkäräinen, Suvi Minkkinen ja Erika Jänkä
Suomen menestynein ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen (toinen vasemmalta) lopetti mittavan uransa viime kauteen ja Kontiolahden maailmancupiin. Mäkäräisen viimeistä kilpailua juhlistivat myös Mari Eder (vas.), Suvi Minkkinen ja Erika JänkäTomi Hänninen

Kylmä rinki kuvastaa viime hetkiä

Itävallassa asuva Eder joutui viime kauden jälkeen pohtimaan tosissaan, onko hänellä mahdollisuutta jatkaa ampumahiihtäjänä ammattimaisesti. Hän ei voinut koronatilanteen takia matkustella edestakaisin, joten hänen piti saada nykyiseen kotimaahansa toimiva valmennussysteemi. Tähän löytyi avuksi Itävallan junioriampumahiihtäjien koordinaattori Markus Michelak.

Eder on panostanut paljon ampumaharjoitteluun ja palannut siinä tavallaan perusteisiin.

– Ampumahiihdon ampumavalmennus on haastavaa, koska valmentaja ei näe sen suorituksen sisään. Paljon perustuu kommunikaatioon ja siihen, että urheilija yrittää oppia itse koko ajan lisää. Tällöin sitä pystyy paremmin analysoimaan, Eder kertoi.

– Jos tarvittavia ominaisuuksia tai taitoja ei ole, niin sitten pitää löytää ne ihmiset, jotka pystyvät antamaan vinkkejä, miten taitoa pystyy kasvattamaan. Siihen on nyt lähdetty.

Ederin mukaan kaikki on nyt tehty, mikä on ollut mahdollista. Hän kokee ymmärtävänsä ampumista enemmän, jolloin pystyy analysoimaan onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan paremmin.

Tunnelmat ennen avauskisaa ovat kuitenkin ristiriitaiset Ederilläkin.

– Entinen maastohiihtäjä Timo Toppari joskus sanoi, että ainahan se on tässä vaiheessa kylmä rinki p**seen alla, että onko tullut tehtyä kaikki, mitä piti. Se kuvastaa näitä hetkiä, Eder nauroi.

– Sitä odottaa jo, että näkee, missä mennään.

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin kisoja voi seurata tänä viikonloppuna Ylen kanavilta.

Lue myös:

Suomen ampumahiihtäjien pettymys purkautui turhautumisena valmennukseen – ongelmat herättivät halun kehittää harjoittelua: "Olemme aika tuskallisen tietoisia siitä"

Mari Ederillä riitti vielä intohimoa ja uteliaisuutta jatkaa uraansa: “Muuttuvatko tulokset, jos kerrankin pystyisi rakentamaan ehjän kauden?”

Kontiolahden ampumahiihtokisoihin valmistautuvat norjalaiset kauhistelevat yhteisasumista ja buffet-pöytää – "Meillä ei ole kontrollia muihin"

Kontiolahden koronatestauksista löytyi tartuntoja, mutta Italian joukkue voi huokaista helpotuksesta – "Koko joukkue vapautettu karanteenista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat