Tuomas Harjula järjesti jättiyllätyksen Kontiolahdella – "En ihan tällaista odottanut"

Tuomas Harjula oli ampumahiihdon maailmancupin avauksessa 14:s. Kaisa Mäkäräinen uskoo onnistumisen kantavan pitkälle. Katso Harjulan kisan huippuhetket jutun pääkuvaa klikkaamalla.

ampumahiihto
Tuomas Harjula yllätti Kontiolahdella!
Tuomas Harjula yllätti Kontiolahdella!

Tuomas Harjula aiheutti todellisen jättiyllätyksen ampumahiihdon maailmancupin avauksessa Kontiolahdella. Harjula onnistui mainiosti ampumapenkalla ja ampui vain yhden ohilaukauksen. Se toi 22-vuotiaalle vuokattilaiselle 14. sijan.

– Nyt meni kyllä todella nappiin! Harjula myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

– Yllätti, että näin korkealle pääsin. Ihan mahtavaa, että pystyin heti näin ensimmäisessä kisassa onnistumaan.

Hän sanoi ottaneensa ensimmäisen kierroksen rauhassa ja sai hyvän peesin Erlen Bjöntegårdista. Norjalainen sijoittui kisassa juuri Harjulan edelle, 13. sijalle. Harjula hävisi kisan yllätysvoittajalle, Norjan Sturla Holm Lägreidille 2 minuuttia ja 47 sekuntia.

– Iskin koukun kiinni ja ajattelin, että pysyn siinä peesissä niin kauan kuin jaksan. Ja hyvin pysyin, Harjula myhäili.

Maajoukkueen ulkopuolella urheileva Harjula piti ladulla keskittymisensä hiihdossa ja siirtyi ajattelemaan ammuntaa vasta tullessaan penkalle. Hän tiesi, että ammuntapuoli on hänellä hyvin hallussa ja luottamaan siihen, mutta siitä huolimatta kisatilanne oli hetkeksi tehdä tepposet.

– Siellä oli perhosia vatsassa, mutta ajattelin, että ei sitä jännittämällä sen paremmin osu. Kun rauhassa ottaa, hyvinhän se meni.

Harjula teki maailmancupin henkilökohtaisen kisan debyyttinsä viime kaudella Ranskan Annecyssä. Tuolloin hän ampui nollat pikamatkalla ja nappasi 51. sijan. Hän tiesi kehittyneensä viime talvesta ja myös alkukauden harjoituskilpailut kertoivat samaa.

– Tiesin, että olen kunnossa alkukauden kisojen perusteella, mutta en ihan tällaista odottanut. Pisteitä lähdin hakemaan, mutta positiivinen yllätys, että se kantoi näinkin pitkälle.

Seppälä aikoo kysyä Harjulalta neuvoa

Viime kauteen oman mittavan uransa päättänyt Kaisa Mäkäräinen iloitsi sekä Harjulan että Holm Lägreidin tuloksista.

– Tänään nähtiin Tuomakselta huikea suoritus, samoin Norjan pojalta, neljä nollaa, Mäkäräinen päivitteli.

Mäkäräinen muistutti, että normaalimatka nojautuu paljon juuri ammuntaan. Kun heti kauden ensimmäisessä kisassa saa onnistuneen ehjän ammuntasuorituksen neljältä paikalta, se kantaa pitkälle jatkokauteen.

– Se ei kanna pelkästään huomiseen, vaan ihan varmasti ensi viikonloppuun ja siitäkin eteenpäin. Nyt kun tietää, että kerran sen on tehnyt, siihen pystyy ja sen osaa, niin itseluottamus nousee tosi hurjasti.

Myös Tero Seppälä, joka ei itse onnistunut ampumapenkalla Harjulan tavoin, oli iloinen joukkuekaverinsa puolesta.

– Pitää illalla jutella "Tumpin" kanssa, miten se homma hoidetaan. Pojat osaa paremmin, Seppälä naurahti.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen ei ollut yllättynyt Harjulan suorituksesta. Hän kertoi Yle Urheilulle, että Harjula on saanut harjoitella kotonaan hyvissä olosuhteissa koko kesän.

– Kun olen harjoituskautta katsonut, niin kaikki miehet ovat selvästi nostaneet tasoaan viime vuodesta. Olen todella tyytyväinen, että Tumppi pystyi ottamaan sen tuloksen, mikä realistisesti oli saatavilla, Kähkönen kehaisi.

Päivitys kello 14.15: Lisätty Mäkäräisen, Seppälän ja Kähkösen kommentit

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Ampumahiihtäjät joutuvat heti kovaan rypistykseen – Mari Eder tietää katseiden kohdistuvan häneen: "Syvään päätyyn mennään heti"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat