Hyppää sisältöön

Lohduttomuus jäytää yhä Maradonan faneja Buenos Airesissa – legendan elämän nurja puoli ei vähentänyt surua: "Minäkin tuomitsin hänet usein, koska hän ei elänyt esimerkillisesti"

Diego Maradonan entisen joukkueen Boca Juniorsin stadionilla itketään, intoillaan ja toivutaan Jumalan käsi -maalista.

Kosmetologi Dorina Palumbo on ollut Maradonan fani kaksivuotiaasta. "Maradona on taistelutahdon ilmentymä", hän sanoo. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

BUENOS AIRES Pelipaitoja, viestejä, kukkia, kynttilöitä ja oluttölkkejä. Ihmiset ovat tuoneet niitä jalkapallosankari Diego Maradonan muistokohteeseen, Boca Juniorsin stadionille Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa.

Maradonan entisen seurajoukkueen sijoilla käy miehiä, naisia, nuoria, vanhuksia ja lapsiperheitä. Eduardo Cancemi, 61, istuu maassa ja itkee. Niin tekee moni muukin.

– Tuntuu kuin olisin menettänyt veljeni. Tyhjyyden tunne on valtava. Tuntuu lohduttomalta, Cancemi sanoo.

Eduardo Cancemi kertoo itkeneensä "kuin lapsi", kun kuuli Maradonan kuolemasta. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

Kosmetologi Dorina Palumbo, 36, tuli osoittamaan myötätuntoa Maradonan kolmekymppisille tyttärille, Dalma ja Giannina Maradonalle. Hän samaistuu heidän suruunsa, koska on itsekin tytär.

– Maradona hikoili ja taisteli Argentiinan puolesta ja teki kaiken täysillä. Hän pelasi kuin tiikeri, eikä koskaan luovuttanut. Hän on idolini. Rakastan häntä, Palumbo sanoo.

Suurkaupunki on peittynyt kiitoksiin

Argentiinaan julistettu kolmen päivän virallinen suruaika päättyi lauantaina. Yleinen ensijärkytys ja epäusko ovat alkaneet väistyä. Jäljellä on suunnaton suru mutta myös kiitollisuus.

”Kiitos, Diego", lukee kylteissä ja banderolleissa ympäri Buenos Airesia.

”Kiitos ikuisesti.” ”Minua ei kiinnosta, mitä teit omalle elämällesi, vaan mitä teit minun elämälleni.” ”Teit meidät onnellisiksi.” ”Elät aina sydämissä.”

Ihmiset ovat jättäneet Boca Juniorsin stadionin ulkopuolelle lippuja, kukkia, kynttilöitä, viestejä ja oluttölkkejä. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

Rakkaalla Maradonalla on Argentiinassa monia lempinimiä, kuten El Diego, Diegol, El 10, D10S (Jumala), El Pelusa (Nukka) ja Barrilete Cósmico (Kosminen Leija).

Hänellä oli myös suorapuheisen kansanmiehen maine. Argentiinalaisten mukaan Maradonan perintö elääkin esimerkiksi kaikkensa antamisessa ja heikompien puolustamisessa.

Päihderiippuvaista tähteä ja hänen sekoilujaan on myös arvosteltu Argentiinassa laajalti.

– Jotkut sanovat häntä narkomaaniksi ja laukovat, mitä sattuu. Jokaisen yksityiselämä on hänen asiansa. Meitä kiinnostaa vain se, että hän teki meidät onnelliseksi jalkapallossa, Eduardo Cancemi sanoo.

Ihmiset kokevat menettäneensä perheenjäsenen, koska Maradona oli julkista omaisuutta, arvioi joogaopettaja Flavia Corrales, 46.

– Maradonalla ei ollut yksityisyyttä. Minäkin tuomitsin hänet usein, koska hän ei elänyt esimerkillisesti. Mutta hän on paras pelaaja, joka Argentiinalla on ollut. En vielä pysty puhumaan hänestä menneessä aikamuodossa. Minulle hän on kuolematon.

Moni halusi ikuistaa itsensä hyvästelemässä Maradonaa. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

Hautajaiset herättävät kritiikkiä

Maradona haudattiin torstaina Bella Vistan hautausmaalle Buenos Airesin kupeeseen isänsä ja äitinsä viereen.

Hautajaisjärjestelyitä on arvosteltu Argentiinassa. Mellakkapoliisi ampui kumiluoteja ja käytti kyynelkaasua hillitäkseen ihmisiä, jotka pyrkivät voimalla sisään presidentinpalatsiin hyvästelemään Maradonaa. Presidentti Alberto Fernández on myöntänyt, että poliisin otteet olivat liioiteltuja.

Paikalla ollut Luis Flores, 47, kokee, että virkavalta pilasi Maradonan hautajaiset. Argentiinassa ei ole ollut yhtä tärkeitä hautajaisia sitten Eva Perónin, hän vertaa. Vuonna 1952 kuollut Perón oli suosittu poliittinen hahmo.

– He pilasivat Maradonan hautajaiset ja syyttävät siitä ihmisiä. Nämä halusivat vain hyvästellä idolinsa. Hautajaisista tuli maailmanlaajuinen häpeä, Flores sanoo.

Luis Flores halusi välittää Maradonan henkeä lapsilleen Luisianalle, 8, ja Lautarolle, 3. Brenda Cardellin kuvasi. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

Hautajaisia on kritisoitu myös epäjohdonmukaisuudesta korona-aikana. Monia raivostutti, että he eivät päässeet hyvästelemään omaisiaan kuuden kuukauden tiukan ulkonaliikkumiskiellon aikana, ja nyt ihmiset jonottivat sumpussa Maradonan arkun luo kuin pandemiaa ei olisikaan.

Argentiinalaiset irvailivatkin sosiaalisessa mediassa, että tartunnat on keskeytetty 72 tunniksi.

Englantilaisen katkeruuskin kaikkosi

Boca Juniorsin stadionille La Bomboneralle on tullut myös Argentiinassa asuvia ulkomaalaisia, kuten englantilainen Emma Goude.

Hän halusi osoittaa kunnioitustaan Maradonaa kohtaan, vaikka Jumalan käsi -maalista olikin jäänyt katkera muisto. Maradona teki kuuluisan käsimaalinsa juuri Englantia vastaan vuoden 1986 MM-kisojen puolivälierässä. Argentiina voitti ottelun 2–1.

Goude oli silloin 16-vuotias. Vaikka hän ei jalkapallosta välittänytkään, englantilaisten yleinen kiukku ja katkeruus tapauksesta tarttuivat ajan myötä.

Buenos Airesissa asuva englantilainen Emma Goude kokee, että argentiinalaisten Maradona-kiitollisuus on eheyttänyt häntä. Kuva: Johanna Pohjola / Yle

– Maradona merkitsi minulle Jumalan kättä, fiaskoa ja ikäviä tunteita. Nyt olen liikuttunut kiitollisuudesta, jota argentiinalaiset tuntevat häntä kohtaan. Hän antoi kaikkensa, laittoi peliin henkensä ja intohimonsa. Se on inspiroivaa, Goude sanoo.

Hän kokee, että jotakin on samalla eheytynyt.

– Kurjat tunteeni ovat hälventyneet. Koen, että jokin osa Englantia ja Argentiinaa toipuu, kun saan olla osana tätä suruprosessia.

TV2 esittää sunnuntaina 29.11. dokumenttielokuvan Diego Maradonasta: jalkapallokenttien ihmeistä, huumeista ja mafiasta.

Lue myös:

.
.