Asiantuntija hehkuttaa nuorta suomalaisyllättäjää ennen pikamatkaa – "Nyt näyttäisi siltä, että se askel ylöspäin ja kohti maailman kärkeä on otettu"

Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu odottaa Tuomas Harjulalta hyvää tulosta pikamatkallakin.

ampumahiihto
Tuomas Harjula
Tuomas Harjula oli parhaana suomalaisen 14:s ampumahiihdon maailmancupin avauksessa.Lehtikuva / Markku Ulander

Tuomas Harjula nousi lauantain urheilupäivän nimeksi sijoittumalla ampumahiihdon maailmancupissa Kontiolahdella aina haastavalla normaalimatkalla 14. sijalle. Tätä ennen hän oli maailmancupin henkilökohtaisessa kisassa sijoittunut parhaimmillaan 51:nneksi.

Yle Urheilun asiantuntijan Ville Kotikummun puheessa sana ‘loistava’ esiintyi useaan otteeseen, kun hän ruoti 22-vuotiaan suomalaisnuorukaisen maailmancupin avausta.

– Loistavalla ammunnalla aivan loistava kisa. Kokonaisuutenakin kisa oli tosi hyvä, Kotikumpu totesi ja laskeskeli Harjulan hiihtoaikoja.

– Hän jäi ensimmäisellä kierroksella 44 sekuntia, mutta sen jälkeen rupesi olemaan alta puolta minuuttia. Viimeisellä ringilläkin ero oli noin puoli minuuttia eli hän pystyi tekemään tasaisen hiihdon alusta loppuun.

Harjulalle osui neljän paikan ammunnassa vain yksi ohilaukaus. Normaalimatkan kisassa siitä tuli automaattisesti yksi sakkominuutti.

– Jos se olisi mennyt sisälle, niin se olisi tuonut paikan kymmenen joukkoon.

Harjoituksessa tarkka kontrolli

Tuusulan Voima-Veikkoja edustava Harjula on ollut maajoukkueringissä parin kauden ajan, mutta nyt tuloksen salaisuutena on Kotikummun mukaan ollut ehjä ja hyvä harjoittelukausi. Harjula on harjoitellut Vuokatissa valmentajansa Niko Aapajärven johdolla.

– Mies on nähty Vuokatinvaaralla monesti hiihtämässä aika tulisiakin vetoja. Samoin laboratoriossa on hiihtomattoa kulutettu säännöllisesti. Nyt näyttäisi siltä, että se askel ylöspäin ja kohti maailman kärkeä on otettu.

Harjula on kertonut, että on onnistunut kukistamaan ongelmansa. Kotikummun mukaan tämä on johtunut siitä, että Harjula on saanut harjoitella terveenä koko kauden, mutta myös siitä, että Harjulan valmentaja on pysynyt koko ajan hyvin kartalla suojattinsa kunnosta ja tuntemuksista.

– Siellä on ollut tarkka kontrolli, sillä tiedän, että Tuomas on täyttänyt harjoituspäiväkirjaansa hyvin ahkerasti, Kotikumpu sanoi ja lähetti terveisensä nuorille urheilijoille:

– Täyttäkää sitä harjoituspäiväkirjaa, jotta valmentajat voivat seurata teitä. Silloin tulos voi olla tällainen.

Sunnuntaina Harjula pääsee starttaamaan Kontiolahdella pikakilpailuun. Kotikumpu luottaa siihen, että Harjulalla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa pistesaldoaan, jos vain jatkaa samalla tahdilla kuin lauantainakin.

– Pikakilpailussa kierretään kolmen kilometrin rinkiä, kun normaalimatkalla se oli neljä kilometriä. Jos hän pystyy hiihtämään sitä alta puolta minuuttia kärkeen nähden, niin pääsisimme arvoon 1.15–1.20, Kotikumpu laskeskeli.

– Siihen hyvät ammunnat päälle, niin sijat 15–25 ovat ihan mahdollisia.

Ampumahiihdon pikakilpailua voi seurata Ylen kanavilta kello 11.25 alkaen.

Lue myös:

Tuomas Harjula järjesti jättiyllätyksen Kontiolahdella – "En ihan tällaista odottanut"

Erika Jänkä pelästytti Kontiolahdella: avauskisa päättyi pahaan kaatumiseen ja ensiapuun – "Ruhjeita tuli, mutta ei onneksi kasvoihin"

Mari Ederin hyvin alkanut kisa päättyi harmillisesti kahteen ohilaukaukseen

Kontiolahden ampumahiihtokisoihin valmistautuvat norjalaiset kauhistelevat yhteisasumista ja buffet-pöytää – "Meillä ei ole kontrollia muihin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat