Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Naisten alavireisyys ja nuorten esiinmarssin puuttuminen harmitti, päävalmentaja Teemu Pasasella riitti silti aihetta tyytyväisyyteen

Ensimmäistä kauttaan Suomen maastohiihdon päävalmentajana toimivan Teemu Pasasen ilonaiheet löytyivät miesten joukkueesta.

hiihto
Iivo Niskanen oli Rukalla jälleen hiihtomaajoukkueen ykköstykki.
Iivo Niskanen vastasi Suomen hiihtojoukkueen parhaasta tuloksesta Rukan viikonlopussa, vaikka palkintosijat jäivätkin tällä kertaa haaveeksi.Tomi Hänninen

Rukan maailmancupin viikonloppuna ei suomalaishiihtäjiä nähty palkintokorokkeella, mutta miesten panos Ruka triplassa sai päävalmentaja Teemu Pasasen tyytyväiseksi. Kolme suomalaismiestä ylsi 12 parhaan joukkoon, Iivo Niskanen parhaana viidentenä, ja Perttu Hyvärinenkin oli lopputuloksissa 22:s.

– Neljä miestä on hyvin mukana kansainvälisessä kisassa. Se näyttää hyvältä, viime kaudella miesten normaalimatkojen hiihtäjistä vastuun kantanut Pasanen sanoi Yle Urheilulle.

Pasasen mukaan miesten kokonaispanos osoitti, että harjoituskausi on ollut onnistunut. Tai siellä ei ole ainakaan mitään isompia virheitä tehty. Hän kuitenkin muistutti, että kausi on vasta alkutekijöissään ja todellinen kuva nähdään vasta kauden mittaan.

Naisten osalta maailmancupin avaus sen sijaan oli mollivoittoisempi. Kolme suomalaisnaista pääsi maailmancupin pisteille ja Kerttu Niskanen vastasi parhaasta tuloksesta ollessaan kokonaistuloksissa yhdeksäs. Pasanen tietää syyn, miksi kärkikamppailuissa ei suomalaista nähty.

Krista Pärmäkoski ei ole vielä kunnossa, se näkyy heti tuloksissa. Mutta muutenkin siellä oli pikkuisen alavireisempää, Pasanen myönsi.

Vaatimustaso maailmancupissa eri luokkaa kuin muualla

Erityisesti Pasanen kaipaa naisten joukkueeseen nuoria hiihtäjiä, sillä maajoukkueen runko on hiihtänyt tällä tasolla jo viimeiset kymmenen vuotta.

– Emme ole onnistuneet saamaan joukkueeseen uusia nuoria. Nykyiset hiihtäjät ovat hyvin kokeneita. Siinä on tekemistä, että saamme sinne uusia nuoria nousemaan kansainväliselle tasolle.

Suomen joukkueessa oli sekä miehissä että naisissa kaksi alle 23-vuotiaiden sarjaan kuuluvaa hiihtäjää. Tiia Olkkonen oli lopputuloksissa 62:s, Eveliina Piippo jätti sunnuntaina osakilpailun väliin, Petteri Koivisto oli 68:s ja Miska Poikkimäki 70:s.

– Siinä näkee, että taso kansainvälisellä tasolla on kovaa. Se on aivan erilaista kuin tuolla Suomen cupissa ja muissa kisoissa. Maailmancupissa sen näkee, mikä se vaatimustaso on, Pasanen sanoi.

Jatko vielä avoin

Rukan maailmancupin jälkeen kisoissa on väliviikonloppu, sillä Lillehammerin maailmancupin viikonloppu on peruttu. Pasasen mukaan cup-kilpailut jatkuisivat suunnitelmien mukaan parin viikon kuluttua Davosissa ja sen jälkeen Dresdenissä.

Siihen, osallistuuko Suomen joukkueet kisoihin, ei Pasanen vielä osannut vastata täydellä varmuudella.

– Me katsomme ja seuraamme terveysviranomaisten kanssa tilannetta. Ne muuttuvat hyvin nopeasti ja viikon päästä voi olla aivan eri tilanne, Pasanen sanoi ja totesi, että joukkueessa täytyy pohtia niin taloutta kuin terveyttäkin.

– Meidän päätavoitteemme on Oberstdorfin MM-kisat, jos ne nyt hiihdetään, ja sinne tähdätään. Sitten hiihdämme matkan varrella niitä mahdollisia maailmancupeja, mitä on ja mitä järkevästi pystytään hiihtämään.

Lue myös:

Ristomatti Hakola haki viimeisen kierroksen vain Joni Mäen päänahkaa – Mäki antoi nasevan kuitin MM-viestin ankkurispekulaatioon

Kiukkuinen ruotsalaistähti turhautui kyyneliin ja haukkui Rukan radan: "Täällä ei ole mitään väliä, millaisessa kunnossa on"

Niskanen piti viidennen sijansa, suomalaismiehiltä hyvä kokonaispanos – Kläbon raju rytminvaihdos ratkaisi voiton

Therese Johaug taas järisyttävällä ylivoimalla voittoon – Kerttu Niskanen paransi sijoitustaan, kun edellä sattui haaveri: "He tulivat yhtäkkiä eteeni"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat