Asiantuntija luottaa Iivo Niskasen vauhdin nousuun – "Krista Pärmäkosken sairastelu näkyi naisten tuloksissa erittäin raa'asti"

Yle Urheilun asiantuntijat Kalle Lassila ja Sami Jauhojärvi löysivät Rukan maailmancupin avausviikonlopusta paljon myönteistä, vaikka palkintosijat jäivät suomalaisista saavuttamatta.

hiihto
Iivo Niskanen
Iivo Niskanen sijoittui suomalaishiihtäjistä parhaiten Rukan maailmancupissa.Tomi Hänninen

Viime vuonna Rukan maailmancupissa suomalaishiihtäjä nousi palkintokorokkeelle kolme kertaa, kun Iivo Niskanen nappasi sekä voiton että kolmossijan ja Krista Pärmäkoski saavutti yhden kakkossijan.

Tänä vuonna palkintojuhlia viettivät muut, sillä Suomen hiihtojoukkueen parhaaksi tulokseksi jäi Iivo Niskasen viides sija niin triplan kokonaistuloksissa kuin 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa.

Yle Urheilun asiantuntijan Kalle Lassilan mukaan Niskanen on lähellä parasta kuntoaan, mutta vasta lähellä.

– Olemme vuosien aikana nähneet ja tiedämme, mitä Iivo Niskasen vauhti on, silloin kun hän on parhaassa kunnossa. Nyt hänen hiihtämisensä ei ollut vielä valmiin näköistä. Aika hyvin voidaan kuitenkin luottaa siihen, että Iivo nostaa vielä vauhtiaan, Lassila sanoi.

Hän uskoo myös, että muut suomalaismiehet komppaavat Niskasen takana. Rukalla peräti neljä miestä pääsi pisteille triplan kokonaispisteissä. Vastaavanlaista tulosta ei ole aikaisemmin Suomen miehiltä ole nähty.

– Siellä kolme miestä taisteli käytännössä sijoituksista kymmenen joukkoon. Tällaisessa tripla-kilpailussa ei sellaista tilannetta ole aiemmin tainnut olla. Kyllä pitäisin miesten tilannetta erittäin hyvänä, Lassila kehaisi.

Keihäänkärjen puuttuminen näkyi

Sen sijaan naisten puolella pisteille ylsi vain kolme naista. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä Krista Pärmäkosken alavire ja triplan keskeyttäminen näkyi tuloksissa tylysti.

– Krista Pärmäkoski on ollut meidän keihäänkärkemme ja tuloksentekijämme vuosikausia. Häneltä on totuttu näkemään niitä palkintopallisijoja. Kristan sairastelu näkyi nyt tänä viikonloppuna naisten tuloksissa erittäin raa'asti, Jauhojärvi totesi.

Kerttu Niskaselta kuitenkin positiivinen viikonloppu. Hän on palannut sille tasolle, millä hänet on totuttu näkemään. Myös Jasmi Joensuu on pystynyt petraamaan ja on selvästi paremmassa kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.

Kerttu Niskanen oli kokonaistuloksissa parhaana suomalaisnaisena yhdeksäs, Joensuu sijoittui triplassa 28:nneksi.

Lassilan mielestä Rukan maailmancupin avausviikonlopun perusteella voisi kuitenkin vetää johtopäätöksen, että suomalaisten harjoituskausi on ollut onnistunut. Suurin osa urheilijoista hiihti omalla tasollaan, erityisesti kovimman kärjen takana olevat Joensuu, Katri Lylynperä, Lauri Lepistö ja Markus Vuorela.

– Hekin hiihtävät omaa parasta vauhtiaan. Jos koko joukkueen toimintaa harjoituskauden aikana haluaa miettiä, niin silloin pitää katsoa kokonaisuutta. Siinä ollaan minun mielestäni positiivisen puolella.

Huoltotiimin ensimmäinen testi

Maailmancupin avaus oli ensimmäinen kovan luokan testi myös Suomen maastohiihdon huoltoryhmälle, joka on uudistunut tälle kaudelle. Vastuun on ottanut viime kaudella Ruotsin huoltojoukoissa ollut Martin Norrgård ja mukaan on tullut muun muassa Saksan huoltotiimissä vuosikausia työskennellyt Heikki Alakärppä.

Jauhojärven mukaan uusi ryhmä ja uudet huoltajat tuovat pientä haastetta, ja se näkyi myös Rukalla.

– Kommunikaatio huoltomiesten ja urheilijoiden välillä on vielä pikkuisen hakusessa. Siellä nähtiin muutamia epäonnistumisia perinteisen puolella pitovoiteiden osalta, Jauhojärvi sanoi ja muistutti, että lopullinen päätös suksien valinnassa on aina urheilijalla.

Norrgårdin ja Alakärpän lisäksi muiden maajoukkueiden toimintatapoja Suomen tiimiin tuovat virolaiset Are Mets ja Raul Seema. Alakärppä, Mets, Seema ja Petri Koivisto kuuluvat huoltoryhmän vakituiseen henkilöstöön. Jauhojärven mielestä tiimissä on nyt hyvä sekoitus tietotaitoa, joka Norrgårdin täytyy koordinoida kohdalleen.

Jauhojärvi muistuttaa, että hiihto on välineurheilua ja siinä voitelu on viimeinen niitti menestykseen.

– Onnistumiset rakentavat luottamusta ja mahdolliset epäonnistumiset pitää osata nostaa myös pöydälle. Ne pitää keskustella läpi ja ottaa niistä vastuu. Yhden epäonnistuminen on kaikkien epäonnistuminen, mutta huoltopäällikön pitää kantaa vastuu niin huollon onnistumisesta kuin epäonnistumisestakin.

Lue myös:

Naisten alavireisyys ja nuorten esiinmarssin puuttuminen harmitti, päävalmentaja Teemu Pasasella riitti silti aihetta tyytyväisyyteen

Ristomatti Hakola haki viimeisen kierroksen vain Joni Mäen päänahkaa – Mäki antoi nasevan kuitin MM-viestin ankkurispekulaatioon

Niskanen piti viidennen sijansa, suomalaismiehiltä hyvä kokonaispanos – Kläbon raju rytminvaihdos ratkaisi voiton

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat