Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Suomen mieshiihtäjät ovat paljon vartijoina – uhkakuva ensimmäisistä MM-kisoista 90 vuoteen ilman suomalaismitalia on todellinen

Hiihtoliitossa on syytä olla tyytyväinen, mikäli Suomi saa Oberstdorfin MM-kisoista yhdenkin mitalin, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

hiihtolajit
Iivo Niskanen oli Rukalla jälleen hiihtomaajoukkueen ykköstykki.
ITomi Hänninen

Kun tasan vuosi sitten Rukan maailmancupin viikonloppu oli saatu pakettiin, Suomen joukkueen saldosta otsikot keräsivät kolme palkintopallisijaa: Iivo Niskasen voiton ja kolmannen sijan lisäksi värisuoran täydensi Krista Pärmäkoski toisella sijallaan.

Tänä vuonna maastohiihdossa miesten ja naisten kisoissa kaikki 18 jaossa ollutta podiumpaikkaa jakautuivat Norjan, 8 kappaletta, Ruotsin, 6, ja Venäjän, 4, kesken. Miehissä parhaaksi suomalaispanokseksi jäivät Iivo Niskasen kaksi viidettä sijaa, Kerttu Niskanen oli parhaana suomalaisnaisena kuudes.

Kokonaispanosta tarkasteltaessa suomalaisten suoritus Rukalla oli kuitenkin parempi kuin viime vuonna, jolloin Niskasten ja Pärmäkosken lisäksi kärkikymmenikköön ei mahtunut muita kotimaisia nimiä. Vaikka sairastelun takia kuntonsa kanssa painiva Pärmäkoski putosi tänä vuonna top 10 -listalta, Niskasten lisäksi sinne ylsivät niin Ristomatti Hakola kuin yhdistetyn kaksikko Eero Hirvonen ja Ilkka Herola.

Kun joukkoon voi hyvällä omallatunnolla laskea mukaan vielä kahdesti kärkitusinaan hiihtäneen Joni Mäen, miesten joukkueen valmennusvastuulliset Teemu Pasanen ja Mikko Virtanen nukkunevat yönsä rauhassa. Naisten joukkuessa vetovastuussa olevilla Ville Oksasella ja Glenn Lindholmilla tilannetta voi kuvata tukalaksi.

Rukan tulokset myötäilevät arvokisoja

Yhden viikonlopun perusteella ei pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta etenkin suomalaisnaisten osalta huolestuttavaa on, etteivät Rukalla nähdyt suuntaviivat ole viime kausina muuttuneet merkittävissä määrin. Nyt nähdystä tasosta hyppyä kärkikymmenikköön on realistista odottaa vain Pärmäkoskelta.

Sen sijaan Oberstdorfin MM-kisoissa – jos niitä ylipäätään pystytään järjestämään – mitalivauhtiin pääseminen vaatisi Pärmäkoskelta tilastojen perusteella jo poikkeuksellista tasonnostoa.

Viime vuosina naisissa Rukan cupavaus on antanut paitsi suomalaisista myös kansainvälisestä kärjestä selvän signaalin. Menestys Rukalla on tarkoittanut mainetekoja myös arvokisoissa kolme kuukautta myöhemmin.

Vuonna 2019 Seefeldin MM-kisoissa henkilökohtaisen mitalin voittaneista seitsemästä naisesta viisi oli Rukalla kärkivauhdissa, Natalja Neprjajeva huonoimpana seitsemäs. Kaksi muuta Seefeldin-menestyjää, Frida Karlsson ja Mari Eide, eivät olleet Rukalla mukana.

Alkutalvesta sairastellut Krista Pärmäkoski vetäytyy harjoitustauolle.
Alkutalvesta sairastellut Krista Pärmäkoski vetäytyy harjoitustauolle.Tomi Hänninen

Vuoden 2018 Pyeongchangin talviolympiakisoissa niin ikään seitsemän urheilijaa juhli henkilökohtaista mitalia. Kultaa voittaneet Marit Björgen, Ragnhild Haga, Charlotte Kalla ja Stina Nilsson löytyivät ykkössijalta myös Rukan tuloslistoista, Julia Belorukova oli kolmas sekä Pyeongchangin että Rukan sprintissä ja kolme olympiamitalia voittanut Pärmäkoski oli Rukalla parhaimmillaan kuudes.

Ennen Pyeongchangia Rukalla epäonnistui vain sprinttitykki Maiken Caspersen Falla (sija 31), joka palasi voittajaksi kuitenkin jo seuraavana viikonloppuna Lillehammerissa ja saavutti myöhemmin olympiahopeaa.

Kuten Rukalla nähtiin perjantaina, sprintissä suomalaisnaiset ja kärkisijat eivät kuulu samaan yhtälöön ainakaan toistaiseksi. Viime vuosina ainoa normaalimatkoilla Rukalla epäonnistunut mutta myöhemmin talvella mitalia juhlinut on Charlotte Kalla, joka voitti vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa yhdistelmäkisassa pronssia oltuaan aiemmin Rukan väliaikalähdössä vasta 75:s.

Miehet selvä kolmossuosikki viestissä

Kauden avauksen perusteella Suomen miehet ovat paljon vartijoina mitä tulee mitalimahdollisuuksiin Oberstdorfin MM-kisoissa.

Yhdistetyssä Hirvonen ja Herola ovat olleet jo pitkään hiihtoladulla lajin kärkikaksikko, mutta mäkiosuus oli edelleen ongelmana tv-kameroiden ollessa päällä perjantaina ja lauantaina. Sunnuntaina avitusta tuli luonnonvoimilta, kun tuuli esti hyppäämisen ja torstaina mäen varakilpailussa tulleet onnistumiset realisoituivat hyviksi lähtöpaikoiksi hiihto-osuudelle. Kaksikko ei jättänyt jokerikorttiaan käyttämättä.

Nykyisessä mäkikunnossaan Herolan ja Hirvosen harteille on kuitenkin vielä turha latoa mitaliodotuksia. Puheet mäkihypyn erikoismiesten ja -naisten kontribuutiosta mitalitalkoissa ovat osastoa hamassa tulevaisuudessa.

Sen sijaan Suomen mieshiihtäjät ovat jatkaneet siitä, mihin viime sesongilla jäivät. Kolmas sija maailmancupissa maiden välistä paremmuutta mittaavassa Nations Cupissa oli pääosin Iivo Niskasen ansiota, mutta Rukalla hänen takanaan normaalimatkoilla Mäki hiihti uransa parasta vauhtia ja Hakolakin vasta kolmatta kertaa top 10:een.

Joni Mäki, 25, on avannut kautensa vahvasti.
Joni Mäki, 25, on avannut kautensa vahvasti.KIMMO BRANDT/ALL OVER PRESS

Kun Perttu Hyvärinen hiihti lisäksi väliaikalähdössä 19. nopeinta vauhtia, Suomi oli joukkueena selvästi kolmanneksi paras Norjan ja Venäjän jälkeen.

Normaalimatkoilta kaksi viidettä sijaa napannut Niskanen on henkilökohtaista mitalia ajatellen täysin aikataulussa: Lahden MM-kaudella Rukalta tuli voitto, Pyeongchangin olympialaisia ennen kolmas sija ja Seefeldin MM-kauden pohjana toimi seitsemäs sija Rukan väliaikalähdössä.

Niskasen henkilökohtaiset matkat sekä miesten pariviesti ja 4 x 10 kilometriä ovat tällä haavaa matkoja, jotka voi ympyröidä Oberstdorfin MM-kisojen ohjelmasta.

Tuleeko tulosta maailmancupissa?

Edellisissä Oberstdorfin MM-kisoissa vuonna 2005 Suomi saavutti yhden kultamitalin, kolme hopeaa ja yhden pronssin, joista mäkihyppääjät toivat värisuoran Janne Ahosen johdolla. Viiden mitalin pohjana toimivat maailmancupissa ennen MM-kekkereitä suomalaisten saavuttamat 42 palkintosijaa, joista osakilpailuvoittoja oli 23.

Vastaavat maailmancupin palkintosijamäärät olivat 2010-luvulla vain muisto, kun kotimainen mäkihyppy ja yhdistetty romahtivat vuosituhannen alun menestyspäivistään. Vuoden 2017 Lahden MM-kisoissa Suomen joukkueen saldo oli edellä mainitun Oberin kisojen tavoin viisi mitalia, vaikka maailmancupissa podiumpaikkoja oli tilillä vain 15.

Tilastoja tarkasteltaessa Lahti oli kuitenkin poikkeus. Viime vuosikymmenellä suomalaisten maailmancupissa saavuttamat palkintosijat putosivat siinä määrin, ettei vaisun MM-tuloksen niin Val di Fiemmessä 2013, Falunissa 2015 kuin Seefeldissä 2019 – kaikissa yksi pronssimitali – pitänyt olla yllätys.

Aleksandr Bessmertnih, Martin Johnsrud Sundby ja Iivo Niskanen olivat miesten 15 kilometrin väliaikalähdön mitalikolmikko vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa.
Aleksandr Bessmertnih, Martin Johnsrud Sundby ja Iivo Niskanen olivat miesten 15 kilometrin väliaikalähdön mitalikolmikko vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa.SRDJAN SUKI/ALL OVER PRESS

Suomalaisen hiihtoväen onkin syytä pohtia vakavasti, millaisia mitalitavoitteita se urheilijoihinsa kohdistaa helmi-maaliskuussa käytävissä Oberstdorfin MM-kisoissa.

Suomi on saanut vähintään yhden mitalin kaikissa hiihdon MM-kisoissa, jotka järjestettiin ensi kertaa MM-tittelillä vuonna 1937. Tätä ennen suomalaiset joutuivat kotimatkalle ilman mitalia vuoden 1931 Oberhofin FIS-kisoista, jotka saivat MM-arvon takautuvasti 1965.

Jotta Saksassa käynyt ohiveto ei toistuisi samalla maaperällä 90 vuotta myöhemmin, suomalaisten katseet kääntyvät paljon vartijoina oleviin mieshiihtäjiin. Pelkästään mitalikannassa pysymisessä riittää toistaiseksi tavoitetta.

Lue lisää:

Asiantuntija luottaa Iivo Niskasen vauhdin nousuun – "Krista Pärmäkosken sairastelu näkyi naisten tuloksissa erittäin raa'asti"

Naisten alavireisyys ja nuorten esiinmarssin puuttuminen harmitti, päävalmentaja Teemu Pasasella riitti silti aihetta tyytyväisyyteen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat