Hyppää sisältöön

Tältä näytti, kun lääkäri auttoi ranskalaiskuskin pois ilmiliekeistä – F1-kuljettajat järkyttyivät rajusta onnettomuudesta

Kansainvälisen autoliitto FIA:n lääkäriauton kuljettajan mukaan tilanteessa olisi voinut käydä pahemmin, jos yksikin turvajärjestelyistä olisi puuttunut.

Romain Grosjeanin auto katkesi onnettomuudessa kahtia. Kuva: Getty Images

Bahrainin GP oli päättyä järkyttävällä tavalla jo avauskierroksella, kun Haasin Romain Grosjean joutui hengenvaaralliseen onnettomuuteen. Grosjeanin auto ajautui rajusti päin kaidetta, ja hän selvisi ensitietojen mukaan tilanteesta ainoastaan palovammoilla.

Kilpailu pystyttiin ajamaan loppuun saakka. Autosta nousseet kuljettajat olivat luonnollisesti järkyttyneitä onnettomuudesta.

– Se oli pelottava juttu. Punainen lippu ei tarkoita automaattisesti, että kyse olisi erityisen pahasta jutusta, mutta kun näin liekit, tiesin, ettei se ollut hyvä asia. Hän on onneksi ok ja toivon, että hän toipuu nopeasti, Red Bullin Max Verstappen kommentoi tv-lähetyksessä.

Myös kilpailun voittoon ajanut Lewis Hamilton oli tilanteesta järkyttynyt.

– Se oli järkyttävää kuvaa. Kun menen autoon, tiedän, että otan riskin ja kunnioitan niitä riskejä, joita tässä lajissa on.

– Tuo oli muistutus kaikille tätä katsoville, että tämä on vaarallinen laji. Olemme aivan äärirajoilla ja sitä pitää kunnioittaa.

Hamilton myös kehui F1-sarjaa ja kaikkia turvallisuustahoja uskomattomasta työstä turvallisuuden eteen.

– Tämä tilanne tietenkin tutkitaan ja kansainvälinen autoliitto FIA tekee paljon töitä sen eteen, ettei näin käy uudelleen.

– Olen kiitollinen, että Halo-turvakaari toimi. Onneksi radan reunavalli ei leikannut hänen päätään tai jotain vastaavaa. Tässä olisi voinut käydä paljon pahemmin.

Apu nopeasti paikalla

Grosjean sai todella nopeasti apua, sillä F1-sarjan lääkäri Ian Roberts ja kuljettaja Alan van der Merve saapuivat pikaisesti auttamaan autosta nousevaa ranskalaiskuskia. Grosjean oli jo päässyt pois autosta, mutta Roberts auttoi kuljettajan pois liekkien keskeltä.

Video Robertsin rivakasta toiminnasta on nähtävissä alla olevasta twiitistä.

Alan van der Merveoli helpottunut, kun ranskalaiskuski nousi autostaan. Hänen mukaansa tilanne osoittaa, että lajin kehittämät turvajärjestelyt toimivat suunnitellusti.

– En ole nähnyt tuollaisia liekkejä 12-vuotisen urani aikana. Romain kömpi itse ulos autostaan, mikä oli oli aivan mieletöntä tuollaisen kolarin jälkeen. Oli helpottavaa nähdä, että hän oli ok.

– Tämä osoittaa, että kaikki kehittämämme systeemit toimivat käsi kädessä: halot, esteet, turvavyöt, kaikki toimivat kuten piti. Jos yksi niistä olisi puuttunut, tulos olisi voinut olla erilainen.

Romain Grosjean vietiin sairaalaan lisätutkimuksiin. Kuva: Getty Images

Lue myös: