Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi kohtaa Skotlannin valtavien panoksien ottelussa – viimeksi Helmarit otti makean voiton, mutta nyt asetelmat ovat erilaiset: "Paljon vaikeampi tilanne"

Helmarit kohtaa tiistaina jalkapallon EM-karsinnoissa Edinburghissa Skotlannin. Ottelua voi seurata TV2:ssa ja Areenassa kello 21.22 lähtien.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Tuija Hyyrynen
Suomen ja Skotlannin edellinen kohtaaminen päättyi Helsingissä Suomen 1–0-voittoon. AOP/ Matti Raivio

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen EM-karsinnat jatkuvat tiistaina Edinburghissa Skotlannissa. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Helsingissä päättyi Helmareiden makeaan 1–0-voittoon, mutta asetelmat ovat muuttuneet kuukauden takaisesta.

Nyt Helmarit joutuu vierasjoukkueena matkustamaan ja alusta on vaihtunut tekonurmesta luonnonnurmeksi.

– Totta kai tämä on meille paljon vaikeampi tilanne. Kotipeli on aina kotipeli. He hävisivät perjantaina Portugalille ja tulevat varmasti vihaisena, siellä on nälkäinen joukkue vastassa. Lähtökohdat ovat nyt ihan erilaiset, Tuija Hyyrynen ennakoi.

1–0-voitto Skotlannista nosti Portugalin tasapisteisiin Suomen kanssa, kun taas kaksissa edellisissä arvokisoissa esiintynyt Skotlanti on pakkovoiton edessä. Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas näkee, että asetelma vaikuttaa merkittävästi tiistain kamppailuun.

– Nyt Skotlanti on pelannut käytännössä kaksi samanlaista peliä. He ovat hallinneet palloa, mutta pystyneet etenemään melko huonosti ja luomaan aika huonosti maalipaikkoja. Nyt Skotlannin on pakko onnistua. Maaleja on tehtävä, koska voitto on haettava. Riskitasot varmaan kasvavat, ennakoi Kunnas, joka valmentaa Kansallisessa liigassa HJK:ta.

Suomen kannalta tilanne on kutkuttava, sillä voitolla Suomi varmistaa vähintään jatkokarsintapaikan EM-karsinnoissa.

– Tasurillakin Suomi tekisi sen käytännössä, Kunnas huomauttaa.

Lohkovoittajien lisäksi karsinnoista EM-kisapaikan nappaavat kolme parasta toiseksi sijoittunutta. Kuusi seuraavaksi parhaiten sijoittunutta lohkokakkosta pelaavat kolmesta jäljellä olevasta paikasta jatkokarsinnan.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Hyyrynen ei halunnut turhaan vaivata päätään lohkotilanteella.

– Olen aina ajatellut, että jos hoidamme omat pelimme, pääsemme kisoihin. Ehkä tasuri olisi ollut meille parempi pisteiden kannalta Portugalin ja Skotlannin ottelusta, mutta kaikki on edelleenkin omissa käsissämme. EM-kisapaikka on unelmamme ja se olisi tosi iso asia koko suomalaiselle jalkapallolle, kun viimeksi emme kisoihin päässeet. Nyt olisi sen aika.

Suomen lohkossa alkusyksyn pelit peruttiin, joten Suomella on Skotlanti-pelin jälkeen jäljellä vielä pelit Portugalia ja Kyprosta vastaan. Niiden otteluiden uutta ajankohtaa ei ole vielä kerrottu.

EM-kisoissa viimeksi 2013

Kesällä 2022 Helmareiden edellisestä arvokisaesiintymisestä olisi kulunut yhdeksän vuotta.

Alun perin naisten EM-lopputurnaus oli määrä pelata ensi kesänä, mutta miesten EM-kisojen ja olympialaisten siirtyminen vuodella eteenpäin lykkäsi myös naisten EM-turnausta.

Hyyrynen oli mukana myös Ruotsissa 2013 ja löytää joukkueista paljon eroavaisuuksia.

– Jos ajattelee joukkueen runkoa ja keski-ikää, nyt kaikki ovat paljon kokeneempia. Meillä on pelaajia ympäri Eurooppaa ja kaikki pelaavat hyvissä joukkueissa ja sarjoissa. Moni on isossa roolissa joukkueessaan. Minusta tuntuu, että tällä hetkellä olisimme paljon valmiimpia joukkueena kuin mitä olimme 2013.

Anna Westerlund, Tuija Hyyrynen
Nykyjoukkueesta esimerkiksi Anna Westerlund ja Tuija Hyyrynen olivat mukana edellisissä Suomen pelaamissa EM-kisoissa 2013. AOP

Vuoden 2013 EM-kisajoukkuetta Hyyrynen kuvailee haastajajoukkueeksi. Maaliskuussa 33-vuotissyntymäpäiviään viettävä Hyyrynen oli edellisissä EM-kisoissa 25-vuotias.

– Vaihtuvuutta oli paljon, kun vanhat lopettivat ja uusia otettiin mukaan. Olimme aika nuoria, sellainen haastajajoukkue, emmekä niin valmiita pelaajina. Nyt kun tästä on vuosia vierähtänyt, meillä on aika paljon yli 30-vuotiaita. Nuoret ovat todella kokeneita ja omissa joukkueissaan avainpelaajia, Hyyrynen iloitsee.

Ruotsin EM-kisoissa Helmarit jäi alkulohkoon pelattuaan tasan Italiaa ja Tanskaa vastaan ja hävittyään Ruotsille 0–5. Enää samanlaista selkäsaunaa ei Hyyrysen mukaan nähtäisi.

– Totta kai Ruotsilla on todella hyvä joukkue, he käyvät arvokisat ja olympialaiset aina läpi. Todella tiukka kamppailu tulisi, mutta sen voin luvata, että 0–5 se ei olisi, Hyyrynen hymyilee.

Tiukka vääntö tiedossa

Skotlanti on Helmareille EM-karsintojen lohkovastustajista tutuin, sillä Suomen päävalmentaja Anna Signeul luotsasi joukkuetta yli 12 vuoden ajan. Fifan haastattelussa Signeul myönsikin (siirryt toiseen palveluun), että ajatus pelaamisesta entistä työnantajaa ja kotimaata vastaan tuntui vaikealta.

– En usko, että se vaikuttaa Skotlantiin tai Suomeen. Kyse on vain minun henkilökohtaisesti mielipiteestäni, minulle on vaikeaa pelata heitä vastaan, Signeul sanoi.

Samalla hän kuitenkin painotti, että keskittyy nykyään täysillä Suomen joukkueen menestymiseen. Menestymisessä auttaa, että Signeul tuntee joukkueen läpikotaisin – osan nykymaajoukkueenkin pelaajista 12-vuotiaasta lähtien.

Skotlannin tilannetta hankaloittaa entisestään se, että se joutuu selviämään ilman päävalmentajaansa Shelley Kerriä, joka on karanteenissa. Myöskään Evertonissa Tinja-Riikka Korpelan seurakaverina pelaava hyökkääjä Claire Emslie ei ole joukkueen mukana loukkaantumisen takia. Toisaalta joukkue on yhä täynnä kovassa Englannin Superliigassa pelaavia MM-kisakävijöitä. Skotlanti on saanut mukaansa myös Arsenal-tähti Kim Littlen, joka oli lokakuussa loukkaantumisen takia sivussa.

Myös Helmareiden joukkueeseen jouduttiin koronavirustilanteen vuoksi tekemään kaksi muutosta, kun Juliette Kemppi ja Kaisa Collin jäivät pois. Samalla PK-35:n kapteeni Amanda Rantanen sai ensimmäisen A-maajoukkuekutsunsa.

Rantasen, kuten myös monen Helmareiden Ruotsissa pelaavan runkopelaajan, kausi on päättynyt. Suomessa viimeinen kierros pelattiin 8. marraskuuta, Ruotsissa viikkoa myöhemmin.

Tuija Hyyrynen, Suomi-Skotlanti, Helmarit
Suomi saa tehdä täyden iltapuhteen pitääkseen Skotlannin MM-kisakävijät kurissa. Matti Raivio / All Over Press

Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas ei usko, että tauko vaikuttaa Suomen pelaamiseen.

– Kauden päättymisestä ei ole niin paljoa aikaa. Uskon, että pieni huili on tehnyt jopa ihan hyvää. Taustatiimi on tehnyt kaikkensa auttaakseen pelaajia väliajan harjoittelussa. Lisäksi heillä oli pitkä leiri takana ennen peliä, siellä on saanut harjoitus- ja pelituntumaa.

Myös Hyyrynen vakuuttaa, ettei asetelma ole näkynyt ainakaan joukkueen otteissa.

– Meillä on myös pelaajia, joilla on kausi meneillään. Kaikilla on ollut tosi hyvä jalka treeneissä. Ei näy yhtään, että osalla on kausi päättynyt.

Jonne Kunnas uskoo, että tiistain ottelu Edinburghissa noudattelee melko samanlaista kaavaa kuin kuukausi sitten Helsingissä: Skotlanti pitää palloa ja Suomi puolustaa.

– Pallollisessa pelaamisessa Suomen pitää olla parempi. Edellisessä pelissä oli jo vähän viitteitä, että se on paranemaan päin. Pitää saada pidempiä pallonhallintajaksoja, jotta saa parempia paikkoja ja pystyy pelin voitosta taistelemaan.

Jalkapallon naisten EM-karsinta Suomi–Skotlanti TV2:ssa ja Areenassa kello 21.22 alkaen.

Lue myös:

Eva Nyström löi läpi Damallsvenskanissa ja sai kutsun maajoukkueeseen – seuraavaksi tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Helmareissa ja myöhemmin murtautua Manchester Unitediin

Helmareiden EM-karsintaryhmään muutoksia – Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen maajoukkueen mukaan

Syömishäiriön ja masennuksen kanssa kamppaillut Essi Sainio palasi maajoukkueeseen vuosien jälkeen – ottelun päätyttyä puhelimesta löytyi liikuttava yllätys

Helmarit otti askeleen kohti EM-kisoja – Anna Signeulin suurin voitto Suomen valmentajana

Maukas voitto! Helmarit kaatoi Skotlannin Summasen maalilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat