Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Turha odottaa mitalisadetta Tokiosta – "Entisestään kapeaan kärkeen tullut lommoja"

Suomen mitaliennuste Tokion olympialaisiin on alle yksi. Huippu-urheiluyksikön mukaan tämän hetken sinivalkoisten ennuste kesäkisoihin on tarkalleen ottaen 0,95 mitalia.

urheilu
Mika Lehtimäki
Mika Lehtimäki Olympiakomitean maanantaisessa tilaisuudessa Lehtikuva

Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki uskoo Suomen yltävän Rion kaltaiseen, noin 50 urheilijan joukkoon myös Tokion olympialaisissa.

Lehtimäki poimii Suomen mitaliehdokkaiksi nyrkkeilijä Mira Potkosen, trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelan ja rullalautailija Lizzie Armanton, joka tosin potee reisiluun murtumaa ja on kunnossa näillä näkymin vasta huhtikuussa.

Lehtimäki halusi nostaa puheisiin lisäksi painin 97-kiloisten sarjan, jossa kaksi kovaa suomalaista (Elias Kuosmanen, Arvi Savolainen) kisaa vielä edustuspaikasta. Mahdollisuuksia on myös karateka Titta Keinäsellä, jolla ei ole vielä olympiapaikkaa, mutta onnistuessaan jäljellä olevassa karsintaturnauksessa, nousee kuulemma saman tien mitaliehdokkaaksi.

– Me olemme saaneet vielä entisestään kapeaan kärkeen lommoja viimeisen vuoden aikana, kun painija Petra Olli ja nyrkkeilijä Elina Gustafsson lopettivat.

– Sekä sitten on vielä Lizzie Armanton loukkaantuminen. Hän toki kuntoutuu olympialaisiin mennessä, mutta harjoitteluun tulee iso aukko. Näin pienessä ja terävässä kärjessä se satuttaa meitä aika isosti.

"Tokion olympialaiset pidetään ensi kesänä"

Lehtimäki uskoo aidosti, että Tokiossa kisataan ensi vuonna.

– Se perustuu muun muassa Tokion järjestelykomitean viesteihin, jotka ovat kertoneet, millaisin erityisjärjestelyin kisat voidaan järjestää ensi kesänä. Huippu-urheilussa lähdetään siitä, että aina kun se on mahdollista, niin kisataan, lisää Lehtimäki.

Lehtimäki korostaa, että Kansainvälisellä olympiakomitealla on hyvät ja tiiviit välit Maailman terveysjärjestöön. Vastuullisuus olympialaisten järjestämiseen on keskusteluissa mukana koko ajan.

– Rokote näyttelee varmasti isoa osaa ja myös se, mihin suuntaan maailma kulkeutuu seuraavan puolen vuoden aikana. Itse uskon vastuullisuuteen niin urheilijoiden kuin muun joukkueen osalta. Yleisön pääsemiseen kisoihin on ihan mahdoton ottaa nyt kantaa, lisää Lehtimäki arvioonsa.

Eri lajien olympiakarsintojen järjestäminen on urheilupomon mielestä iso kysymys.

– Tiedetään, että helmikuun lopulta alkavat karsinnat pyörimään ja varsinaiset isot kuukaudet ovat vasta huhti-, touko- ja kesäkuussa. Noin puolet urheilijoista on kuitenkin vielä karsimatta kisoihin.

– Jotta Tokioon saadaan oikeat urheilijat ja oikeudenmukaisin perustein, niin meidän pitäisi päästä liikkumaan globaalisti keväällä. Tähän törmäämme ensimmäisenä, tuumii Lehtimäki.

Suomalainen huippu-urheilija on sopeutuvainen ja yhteistyö toimi jo viime keväänä mainiosti kuntien ja kaupunkien kanssa poikkeusoloissa.

– En usko, että suomalainen urheilun huippuporukka on se, joka ensimmäisenä on kilpailukyvyttömin tällaisessa (korona) tilanteessa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat