Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalainen koripalloseura lomautti päävalmentajansa poikkeuksellisen pitkäksi aikaa, vaikka työsopimus on määräaikainen – "Olemme tämän lakimiesten kanssa katsoneet"

Kouvojen lomautukset takaavat puheenjohtajan mukaan sen, että seura pysyy pystyssä myös tämän kauden jälkeen.

Korisliiga
Tuomas Oja viittoo ohjeita kentän laidalla.
Tuomas Oja viittoo ohjeita kentän laidalla. AOP

Miesten Korisliigassa pelaava kouvolainen Kouvot tiedotti maanantaina lomauttaneensa päävalmentajansa Tuomas Ojan. Lomautus jatkuu sopimuskauden loppuun saakka.

Oja oli luonnollisesti harmissaan ja pettynyt, että hänen työnsä jäi kesken. Valmentajan mukaan mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut pöydällä kuin pitkä lomautus. Hänen toimeentulonsa on nyt pääasiassa työttömyyskassan varassa.

– Kyllä meidän perheen taloudellinen tilanne on nyt merkittävästi erilainen tästä eteenpäin. Pakko tässä on varmaan jonkinlaisia töitä löytää, Oja kertoi Yle Urheilulle.

Irtisanomisen taustalla oli Kouvojen puheenjohtaja Sami Laaksonen mukaan taloudelliset syyt.

– Koronatilanne varjostaa niin paljon urheilukenttää ja yleisömäärien kehitystä, että päädyimme tähän ratkaisuun. Meidän pitää ennakkoon varautua erilaisiin asioihin. Kyllä tämä kaikki liittyy talouteen, Laaksonen perusteli Ojan lomautusta Yle Urheilulle.

Laaksosen mukaan seura ei ole menossa konkurssiin, vaikka taloustilanne onkin haastava. Viime viikolla Kouvot ilmoitti, että joukkue on lomauttanut kaksi amerikkalaispelaajaansa.

– Pystyn lupaamaan sen, että pysymme pystyssä. Näitten lomautustoimenpiteitten tarkoitus on ollut turvata seuran tulevaisuus, Laaksonen totesi.

"Korona tuonut muutoksi määräaikaisten lomautuksiin"

Määräaikaisen työntekijän lomauttaminen on koronatilanteessa poikkeuksellisesti mahdollista 31.12. asti. Lomautus voi jatkua myös 31.12. jälkeen niin kauan kuin lomauttamisen perusteet ovat olemassa.

– Tilanne on nyt sellainen, että laki antaa koronatilanteen takia mahdollisuuden lomauttaa myös määräaikaisen sopimuksen. Menimme normaalisti sen prosessin mukaisesti, Laaksonen selvitti.

Päävalmentajan lomautus ei ole aivan tavatonta koronaviruspandemian aikana, sillä esimerkiksi jääkiekon SM-liigan SaiPa ja JYP ovat päätyneet päävalmentajiensa lomautuksiin. Ojan lomautuksen pituus on kuitenkin poikkeuksellisen pitkä.

Määräaikaisen lomautuksen kesto saa olla maksimissaan 90 päivää. Työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella lomautus voi kestää myös pidempään.

Jos työn tarve vähentyy pysyvästi, oikea menettely vähentää henkilöstöä olisi lain mukaan irtisanominen.

– Sen pohjalta olemme tehneet ratkaisut, miten se on (lain) mukaan mahdollista. Meidän näkökulmasta määräaikaisuudet voi kevään aikana tuotannollisten ja taloudellisten syiden mukaan lomauttaa pidemmäksikin aikaa. Olemme tämän lakimiesten kanssa katsoneet, Laaksonen valotti.

Valmentaja Ojan mukaan hänen pitää vielä selvittää asioita.

– Tässä on vielä muutama selvitys menossa. Olen ollut viimeisten päivien aikana liiton ja työttömyyskassan kanssa tiiviisti yhteyksissä. Selvitettäviä asioita on vielä, mutta oma käsitykseni tässä vaiheessa on, että koronasta johtuvat lakimuutokset mahdollistavat määräaikaisen työsopimuksen lomautuksen, Oja totesi.

Lue myös:

Kouvot lomautti päävalmentajansa loppukauden ajaksi

Koronasta kärsivä Kouvot lomauttaa kaksi jenkkipelaajaansa – Kouvottarien pelaajia ei lomauteta: ''Miehet ja naiset painivat täysin eri budjeteilla''

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat