Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tero Pitkämäestä keihäänheiton lajivalmentaja – Petteri Piironen vastaa huippukeihäänheitosta

Suomen urheiluliiton (SUL) uudessa valmennusorganisaatiossa on seitsemän päätoimista lajivalmentajaa. 

yleisurheilu
Tero Pitkämäki
Tero Pitkämäki on SUL:n uusi lajivalmentaja.Jani Mattsson

Tero Pitkämäki on yksi SUL:n uuden valmennusorganisaation päätoimisista valmentajista. Pitkämäki tekee yhteistyötä keihäänheiton lajivalmentajan tehtävässä jatkavan Petteri Piirosen kanssa.

– Piironen vastaa kokonaisuudesta, huippukeihäänheitosta, leiri- ja tutkimustoiminnasta ja valmentajakoulutuksesta. Pitkämäen vastuulla on erityisesti lukioikäisten päivittäisvalmennus Kuortaneen Urheiluopistolla sekä nuorten maajoukkuetoiminta. Hän on tukena myös aikuisten leiritoiminnassa ja alueellisessa lajikoulutoiminnassa, SUL:n valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni kertoi tiedotteessa.

Lokakuussa 2019 oman urheilu-uransa päättymisen ilmoittanut Pitkämäki uskoo, että hyppy huippu-urheilijasta valmentajaksi ei ole niin suoraviivaista, miltä se kuulostaa.

– Huippu-urheilijana minulle oli selvää, mikä on tavoite ja mitä tehdään. Valmentajana sen joutuu jokaisen kohdallaan miettimään erikseen. Haluan myös oppia ja kehittää itseäni koko ajan niin, että käytössä olisi vielä laajempi tietopankki harjoittaa urheilijoita kuin nyt.

Valmennusresursseja viiteen keskukseen

Finnin ja huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salosen johtama valmennusorganisaatio koostuu valmennuspäälliköistä, lajivalmentajista, keskusvalmentajista, lajivastaavista ja huippuseuravalmentajista. Uusi valmennusorganisaatio aloittaa ensi vuonna.

Valmennusresursseja keskitetään SUL:n viiteen yleisurheilukeskukseen pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Liikuntakeskus Pajulahdessa ja Kuortaneen Urheiluopistossa.

– Kaikki päivittäisvalmennuksen parissa työskentelevät liiton päätoimiset valmentajat sijoittuvat nyt näihin keskuksiin, Finni sanoi.

Keihäänheiton lajivalmentajien Piirosen ja Pitkämäen lisäksi lajivalmentajina työskentelevät pikajuoksuista vastaava Petteri Jouste, kestävyysjuoksuvalmentaja Rami Virlander, kävelyvalmentaja Jani Lehtinen, moukarinheittovalmentaja Kalle Lehmusvuori ja parayleisurheilun valmentaja Mikko Peltonen.

Lajivalmentajien tapaan päätoimisia ovat myös uuden organisaation kolme keskusvalmentajaa, jotka keskittyvät päivittäisvalmennukseen.

Pääkaupunkiseudun keskusvalmentajina työskentelevät Annimari Kortteen ja Samuli Samuelssonin valmentaja Mikael Ylöstalo sekä Mäkelänrinteen urheilulukion yleisurheilun HAA-ohjelmassa valmentava Harri Laiho, joka valmentaa myös Topias Lainetta, Roni Ollikaista ja Heidi Nokelaista.

Tampereella keskusvalmentajana toimii Matti Liimatainen. Hänen valmennuksessaan harjoittelevat moniottelijat Maria Huntington, Miia Sillman, Saga Vanninen ja Vilma Itälinna, kolmiloikkaaja Ella Nisula ja aitajuoksija Lotta Harala.

Osa-aikaisina lajivastaavina toimivat entiset huippuaiturit Antti Haapakoski (100 ja 110 m aitajuoksut) ja Petra Stenman (400 m aitajuoksu) sekä Jouko Kilpi (korkeushyppy), Jari Kataja (pituushyppy), Tuomas Sallinen (kolmiloikka), Mika Lönnblad (kuulantyöntö), Anssi Mäkinen (kiekonheitto) ja Jesse Jokinen (moniottelut). Kestävyysjuoksun ja seiväshypyn lajivastaava nimetään myöhemmin.

SUL:n Pääkaupunkiseudun ja Tampereen keskuksien johdossa toimivat valmennuspäälliköt Eeva Kantomäki ja Tommi Evilä. Jyväskylän keskusta vetää Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäälliköksi hiljattain valittu Otto Kilpi.

Lue myös:

SUL valitsi Tuomo Salosen huippu-urheilun valmennuspäälliköksi

Paikkaa SUL:n keihäsvalmentajana hakeva Tero Pitkämäki kertoo, mikä suomalaisessa keihäänheitossa mättää: "Aika monella tämä asia on retuperällä"

Himotreenaja Tero Pitkämäki teki 368 leuanvetoa – polven eturistiside oli jäädä leikkaamatta

Keihäslegenda Tero Pitkämäki on tarkka lastensa nukkumaanmenoajoista ja kokkaa lähes tulkoon aina perheensä ruuat: "Meillä ei juuri eineksiä syödä"

Lähteet: Suomen Urheiluliiton tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat