Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi pohtii Norjan tapaan vetäytymistä hiihdon maailmancupista loppuvuodeksi – päävalmentaja avaa maajoukkueiden huolia

Teemu Pasasen mukaan Suomi on käynyt aktiivista keskustelua Norjan ja Ruotsin kanssa osallistumisesta loppuvuoden maailmancup-kilpailuihin.

hiihto
Teemu Pasanen
Teemu Pasanen on ollut aktiivisesti yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa.Tomi Hänninen

Norjan hiihtomaajoukkue ilmoitti tiistaina vetäytyvänsä loppuvuoden maailmancup-kilpailuista. Jo maanantaina tähtihiihtäjät Johannes Hösflot Kläbo ja Emil Iversen ilmoitti itse asiasta maanantaina. Myös Ruotsissa pohditaan samoja toimia. Maastohiihdon maailmancupin ohjelmassa on ensi viikolla kilpailut Sveitsissä Davosissa ja ennen joulua Saksassa Dresdenissä.

Norjan ratkaisu ei tullut Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentajalle Teemu Pasaselle yllätyksenä.

– Se oli tiedossa. Olemme olleet Norjaan suoraan yhteyksissä eilen ja tänään aika aktiivisesti. Olemme keskustelleet asiasta myös Ruotsin kanssa ja pohtineet sitä myös Rukalla muiden maiden kanssa, Pasanen kertoo Yle Urheilulle.

– Kaikki varmasti miettivät aika lailla samoja asioita. Meillä edelleen mietintä on käynnissä. Emme ole tehneet vielä lopullista päätöstä.

Mihin päätös on tällä hetkellä kallistumassa?

– Meillä on vielä tänään muutama palaveri terveydenhuoltoasiantuntijoidemme kanssa. Tilanne näyttää vähän heikolta. Pitää miettiä terveyspuolta, mutta myös Oberstdorfin MM-kisoja helmikuussa. Siihen tähdätään kaikki ja sen mukaan mietitään päätöksiä. Turvataan tilanne sen mukaan, että kaikki olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa, jos kisat pidetään, Pasanen toteaa.

Pasanen korostaa, että Suomen joukkue tekee omat ratkaisunsa.

– Käydään kaikki asiat läpi ja mietitään, onko mahdollista kisoihin lähteä turvallisesti. Saadaanko asiat järjesteltyä niin, että kisaaminen on turvallista? Katsomme niitä asioita ennen kuin teemme lopullisen päätöksen.

Pasasen mukaan kaikki kilpailukuntoiset suomalaishiihtäjät voisivat periaatteessa lähteä Davosiin.

– Tietysti joka päivä pitää seurata maailman tilannetta. Lähes päivittäin tilanteet muuttuvat. Uusia asioita tulee eteen, Pasanen sanoo.

Olisiko MM-kisoja ajatellen järkevää ottaa varman päälle ja harjoitella eristyksissä vai kiertää maailmancupia?

– Sitä nimenomaan pohdimme. Varmasti turvallisempaa on olla eristyksissä ja treenata. Mutta toisaalta kovia kilpailuja pitäisi saada harjoitusten kannalta. Jos kilpailuja ei ole, se on myös vähän ongelma, Pasanen sanoo.

– Tammikuu on myös vielä vähän epävarma. Silloin olisi hyviä kilpailuja, kuten esimerkiksi Lahden maailmancup tai Ruotsin maailmancup-kilpailut. Mutta niiden järjestäminen voi olla tämän hetken tilanteessa hankalampaa. Ruotsissakin kaikki kilpailutoiminta on nyt seis.

Johanna Matintalo
Suomessa pohditaan loppukauden maailmancup-kisojen tilannetta.Tomi Hänninen

Pasasen mukaan pitäisikin siis löytää joitain ratkaisuja siihen, miten saisi kovia kilpailunomaisia harjoituksia.

– Ainoa ongelma on, että ei saa kansainvälistä vertailua. Vauhdista ei saa niin paljoa tietoa, Pasanen sanoo.

– Periaatteessa pelkät Suomen kisat riittävät. Mutta kotimaan kisoissa todellisen taso jää tietämättä. Urheilijalla on ehkä epävarmempi olo, kun ei tarkkaa tiedä omaa tasoa ilman kansainvälistä vertailua. Kansainvälisesti myös vaatimustaso on kovempi. Se kehittää enemmän urheilijaa kuin kotimaan kisat, joissa pääsee vähän helpommalla.

Pasasen mukaan lopullinen päätös tehdään ihan lähipäivinä, sillä matkustamisten puolesta loppuvuoden ohjelma pitäisi lyödä piakkoin lukkoon.

"Väärä testitulos" herätti huolta ja hässäkkää Norjassa

Päävalmentaja kuvailee, että hiihdon maailmancup-kauden avaus Rukalla viime viikonloppuna ainakin lähtökohtaisesti kaikki sujui hyvin. Suomessa koronatilanne on vielä muuhun Eurooppaan nähden hyvin hallinnassa. Toki vielä ei voi täysin arvioida, tuliko viikonlopusta hiihtäjille tartuntoja. Suomen maajoukkueen päävalmentajan mukaan etenkin Norjan joukkueessa herätti huolta maajoukkuevalmentaja Eirik Myhr Nossumin ns. “väärä testitulos”.

Ensiksi Nossumilla todettiin positiivinen koronatestitulos pikatestissä. Jälkimmäinen testitulos oli kuitenkin negatiivinen.

– Se aiheutti varmasti hässäkkää Norjan joukkueessa, Pasanen sanoo.

– Rukalla saatiin kilpailut järjestettyä kohtuullisen hyvin. Mutta systeemi ei ollut vielä aivan aukoton. Pitää varmasti miettiä, miten systeemiä saa parannettua. Kaikki urheilijat olisivat turvassa, eivätkä pääsisi kontaktien muiden kanssa. Varmasti FIS ja järjestäjät miettivät, miten mahdollisissa jatkokilpailuissa pystytään tekemään asioita vielä paremmin.

Johannes Höfsflot Kläbo
Maailman terävimpään kärkeen kuuluva norjalaistähti Johannes Hösflot Kläbo ilmoitti jo maanantaina, että jättää loppuvuoden maailmancupit väliin.Tomi Hänninen

Maastohiihdon ykkösmaan jääminen pois tarkoittaa nyt suurta kolausta loppuvuoden maailmancup-kilpailujen urheilulliselle arvolle. Kuinka pahasti maailmancup nyt lässähtää?

– Jo ennen kauden alkua MM-kisat olivat selkeä ykkösjuttu ja maailmancupin arvostus oli pudonnut selvästi pienempään arvoon. Tietysti Norja on kovin maa. Jos kovimmat pois, arvo putoaa ilman muuta. Kilpailut eivät ole enää arvonsa mukaisia, kun kovimmat putoaa pois, Pasanen toteaa.

Maastohiihdossa olisi tarkoitus hiihtää Tour de Ski -kiertue heti vuodenvaihteen jälkeen. Tänä vuonna ohjelmassa on reiluun viikkoon seitsemän kilpailua Italiassa ja Sveitsissä yhteensä kolmella eri paikkakunnalla.

– Tour de Ski kuulostaa tietysti aika haastavalta. Mielestäni järkevä ratkaisu olisi karsia vielä jotain. Oltaisiin enemmän yhdessä paikassa, jos Tour de Ski nyt järjestetään, Pasanen sanoo.

Lue lisää:

Norjan hiihtoliitolta kova päätös – koko maajoukkue vetäytyy loppuvuoden maailmancup-kisoista, Ruotsissa harkitaan samaa ratkaisua

Kommentti: Suomen mieshiihtäjät ovat paljon vartijoina – uhkakuva ensimmäisistä MM-kisoista 90 vuoteen ilman suomalaismitalia on todellinen

Asiantuntija luottaa Iivo Niskasen vauhdin nousuun – "Krista Pärmäkosken sairastelu näkyi naisten tuloksissa erittäin raa'asti"

Naisten alavireisyys ja nuorten esiinmarssin puuttuminen harmitti, päävalmentaja Teemu Pasasella riitti silti aihetta tyytyväisyyteen

Kiukkuinen ruotsalaistähti turhautui kyyneliin ja haukkui Rukan radan: "Täällä ei ole mitään väliä, millaisessa kunnossa on"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat