Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Unohtakaa muut – Suomen voitto Skotlannista Edinburghin illassa oli vuoden sykähdyttävin urheiluhetki

Lohkovoitto ja sitä seuraava EM-kisapaikka häämöttää, kirjoittaa Yle Urheilun Hinni Hirvonen.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Helmarit
Suomi juhlii Amanda Rantasen 1–0-voittomaalia. Skotlannin Erin Cuthbert otti tappion raskaasti. AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue venyi Edinburghin illassa uskomattomaan temppuun. Se kaatoi toista kertaa peräkkäin EM-karsintalohkon ennakkosuosikin Skotlannin 1–0.

Vielä uskomattomampaa oli tapa, millä voitto tuli. Ratkaisijaksi nousi poisjääntien takia takaportin kautta ensimmäisen kutsunsa A-maajoukkueeseen viikko sitten saanut Amanda Rantanen, joka vaihdettiin kentälle lisäajan viime hetkillä.

Osuman Rantanen teki läpiajosta kolmannella kosketuksellaan. Ja millä tavalla: maalivahti Lee Alexander liukastui ratkaisevalla hetkellä, nousi pystyyn ja juoksi palloa vastaan. Torjunnasta pallo kimposi Helmarit-hyökkääjän naamaan, josta se jatkoi matkaansa maaliin.

Toista jaksoa täydellisesti hallinnut Skotlanti oli lyöty. Maajoukkuedebytantti tarvitsi ensimmäiseen maajoukkuemaaliinsa alle minuutin kentällä.

Rantanen puhkesi kyyneliin, todennäköisesti sekä kivusta että ilosta. Maali supertärkeässä paikassa maajoukkuedebyytissä viimeisteli Amanda Rantasen liki täydellisen kauden.

Jo kutsu A-maajoukkueeseen oli Rantaselle suuri kunnia, unelmien täyttymys. Kun päävalmentaja Anna Signeul vaihtoi Rantasen kentälle ottelun viimeisillä hetkillä, ei hän kuvitellut hyökkääjän ratkaisevan voittomaalillaan ottelua, vaan puolustavan tasapeliä.

Vaikka ei Signeul tai kukaan muukaan Rantasen maalintekotaitoja epäillyt.

Amanda Rantanen, PK-35
Amanda Rantanen oli Kansallisessa liigassa tehokas. Kansallinen liiga / Kalevi Hämäläinen

Kansallisessa liigassa PK-35:n kapteeni viimeisteli sarjanousijalle 10 osumaa. Pääsarjassa debytoinut joukkue yllätti kaikki ja oli avauskierrosten jälkeen kärkikahinoissa mukana riistäen pisteitä niin TiPSiltä kuin HJK:ltakin.

Rantasen tapauksessa onnistumiset lämmittävät erityisen paljon. Hän on kokenut urallaan lukuisia vastoinkäymisiä ja loukkaantumisia, jotka ovat pitäneet hänet pelikentältä poissa pitkiä aikoja. Loukkaantumiset yhdistettynä syömishäiriöön olivat jopa päättää lupaavan hyökkääjän uran.

Rantasen ja jalkapallo-Suomen onneksi hän päätti antaa rakkaalle lajille vielä yhden tilaisuuden.

Upea taistelu

Jo ensimmäinen taisteluvoitto Helsingissä oli Helmareilta upea suoritus. Vaikka vastustaja ei ehkä parhaimmillaan esiintynytkään, voi toista voittoa Edinburghin illassa häpeilemättä kutsua vuoden sykähdyttävimmäksi urheiluhetkeksi. Perusteluksi kelpaa pelkästään tapa, jolla se irtosi – maajoukkuedebytantti ratkaisi voiton Suomelle Skotlannin täydellisen hallinnan jälkeen. Urheilu-Suomen historiassa Suomi on yleensä ollut Skotlannin osassa.

Kahdet viime arvokisat käyneen joukkueen avaus koostui lähes yksinomaa kivikovassa Englannin Superliigassa pelaavista ammattilaisista: nyt mukana oli myös Arsenal-kolmikko Jen Beattie, Lisa Evans ja supertähti Kim Little. Avauskokoonpanosta vain maalivahti Lee Alexander torjuu kotimaansa kentillä, Glasgow Cityn maalilla.

Suomen avauksesta enemmistö oli päättänyt kautensa vähintään kaksi viikkoa sitten, kuten myös jokainen neljästä vaihdosta sisään tulleesta pelaajasta. Suomessa kausi päättyi marraskuun 8. päivä, Ruotsissa viikkoa myöhemmin. Se ei menoa hidastanut.

Skotlannin vahvuus paperilla näkyi toki myös pelissä: se vyörytti ja Suomi puolusti. Etenkin toisen jakson lopulla Skotlanti vyöryi Suomen maalille sellaisella paineella, että heikompia hirvitti.

Helmarit
Natalia Kuikka valittiin Ruotsin pääsarjan parhaaksi puolustajaksi.AOP

Mutta Helmarit kesti. Puolustuksessa Portlandin kanssa sopimuksen solminut Natalia Kuikka osoitti, ettei häntä valittu turhaan Ruotsin pääsarjan parhaaksi puolustajaksi. Koko Suomen puolustus ja koko Helmarit-ryhmä osoitti sellaista uhrautumista ja asennetta, että vähintäänkin EM-jatkokarsintapaikka lohkosta oli ansaittu. Suomi ei pelkästään voittanut, vaan myös piti maalinsa puhtaana kahdesti peräkkäin Skotlantia vastaan.

Rehellisyyden nimissä tuuriakin oli mukana, kuten voitosta kyyneliin asti liikuttunut päävalmentaja Anna Signeulkin myönsi.

Tuuria tai ei, voitto toi joukkueelle rutkasti itseluottamusta. Sen turvin Suomen on helppo jatkaa jäljellä oleviin EM-karsintaotteluita Kyprosta ja Portugalia vastaan. Lohkovoitto ja sitä seuraava EM-kisapaikka häämöttää.

Lue myös:

Helmarit kukisti Skotlannin toistamiseen – Debytantti Amanda Rantaselta uskomaton sisääntulo!

Helmareiden EM-karsintaryhmään muutoksia – Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen maajoukkueen mukaan

Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen selätti syömishäiriön ja synkät ajat – nyt hän haluaa toimia esikuvana nuorille

Eva Nyström löi läpi Damallsvenskanissa ja sai kutsun maajoukkueeseen – seuraavaksi tavoitteena on vakiinnuttaa paikka Helmareissa ja myöhemmin murtautua Manchester Unitediin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat