Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Helmarit otti ison harppauksen kohti jalkapallon EM-kisoja – Suomen kapteeni häkeltyi: "Tässä on käsillä jotain suurempaa"

Suora EM-kisapaikka on nyt täysin Helmareiden omissa käsissä.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Tinja-Riikka Korpela torjunta Helmarit-Skotlanti
Tinja-Riikka Korpelan taidonnäyte Skotlanti-pelistä.Matti Raivio / AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue varmisti tiistai-iltana paikan vähintään EM-kisojen jatkokarsintaan, kun Helmarit kukisti ennakkosuosikki Skotlannin jo toistamiseen. Suomen sankari Edinburghissa oli lisäajan viimeisillä hetkillä ottelun ainoan maalin tehnyt vaihtopelaaja Amanda Rantanen.

Rantanen murtautui maajoukkueeseen takaportin kautta. Alun perin Rantasen nimeä ei löytynyt päävalmentaja Anna Signeul julkaisemasta joukkueesta, mutta poisjääntien takia Signeul päätti kutsua Rantasen mukaan. Skotlanti-peli oli Rantasen uran ensimmäinen A-maajoukkueessa.

Amanda Rantanen.

Suomen kapteeni Tinja-Riikka Korpela oli aivan äimänä, kun lisäajan neljännellä minuutilla sisään tullut Rantanen iski maalin Skotlannin vahvan painostusjakson jälkeen.

– Tämä on aivan uskomatonta, olen aivan sanaton. Skotlanti sai aikaiseksi hurjaa painetta lopussa. Olimme vaan, että pidämme tämän nollapelin ja otamme tärkeän vieraspisteen. Sitten ensimmäistä A-maaotteluaan pelaava Rantanen tuli ja iski naamallaan maalin. Ei tässä voi olla muuta kuin mykistynyt, Suomen kapteeni ja maalivahti Tinja-Riikka Korpela ihasteli.

Tasapelikin olisi käytännössä varmistanut Suomelle jatkokarsintapaikan, ja Suomi vaikutti pitkään pelaavan vain tasapelistä.

– Tämä joukkue on jotain uskomatonta. Minusta tuntuu, että nyt tässä on käsillä jotain suurempaa. Olen ollut aika kauan maajoukkueessa, enkä muista tällaista taistelu- ja yhteishenkeä. Kaikki laittavat vaihtopelaajia myöten itsensä likoon joukkueen puolesta. Kaikki ovat tässä täysillä mukana. Tämä on jotain aivan loistavaa, 34-vuotias kapteeni suitsutti.

Skotlannilla oli ottelussa 11 kulmapotkua 17 maalintekoyritystä. Suomen vastaavat luvut olivat neljä maalipaikkaa ja yksi kulmapotku.

Tinja-Riikka Korpela / Helmarit / lokakuu 2020
Tinja-Riikka Korpela pelasi jälleen nollapelin. Matti Raivio / All Over Press

– Skotlanti piti palloa enemmän, mutta me pidimme tiiviisti pakkamme kasassa. Tiesimme, että Skotlanti tulee paljon keskitysten kautta maalille, mutta meillä on siinä loistavia pääpelaajia. Saimme heidän parhaimmat vahvuudet pelattua pois, kun olimme tarpeeksi kovia, karsintojen neljännen nollapelinsä pelannut Korpela selvitti.

Ennakkoon lohkon kovimmaksi joukkueeksi rankattu Skotlanti on nyt varmuudella ulkona EM-kisoista

– Skotlannin otteissa näkyi se, että heidän olisi pitänyt ottaa pakkovoitto. Heillä oli paha paikka, kun he olivat hävinneet kaksi tärkeätä peliä putkeen. Meillä oli vain voitettava, olisimme varmasti olleet pisteeseenkin tyytyväisiä, Helmareiden kapteeni sanoi.

"Pelkkä EM-jatkokarsintapaikka ei missään nimessä riitä meille"

Suora EM-kisapaikka on nyt täysin Suomen omissa käsissä. EM-karsinnoista kisoihin etenevät lohkovoittajat ja kolme parasta lohkokakkosta. Loput lohkokakkoset pelaavat jatkokarsinnoissa. Suomi on lohkossaan varmuudella vähintään toinen.

– Pelkkä EM-jatkokarsintapaikka ei missään nimessä riitä meille. Kaikki on nyt meidän omissa käsissä. Nyt haetaan lohkovoittoa, Korpela linjasi.

Karsintalohkon voitosta taistelevat tasapisteissä olevat Suomi ja Portugali. Lohkoa maalieron turvin johtava Suomi kohtaa näillä näkymin helmikuussa Portugalin kotikentällään. Portugali-pelin lisäksi Helmareiden EM-karsintaohjelmassa on vielä (helmikuussa) myös vieraspeli Kyprosta vastaan.

– Saimme Portugalilta pisteen vieraspelissä, joten totta kai lähdemme hakemaan kotiottelusta voittoa. Nyt on kyllä niin hyvä fiilis, että seuraava peli saisi tulla nyt heti perään. Mutta uskon, että olemme helmikuussa vähintään yhtä valmiita kuin nyt. Toivotaan Helsinkiin kunnon pakkaskeliä helmikuulle, niin eiköhän portugalilaiset jäädy heti alkuunsa.

Suomen naisten maajoukkue pelasi EM-kisoissa edellisen kerran 2013.

– Suomessa on valtava jalkapallobuumi, kun miehet pääsivät kisoihin. EM-kisapaikka on äärettömän tärkeä asia meille. Me todella haluamme sinne. Meidän joukkueessa on paljon pelaajia, jotka olivat mukana myös edellisissä kisoissa. Voi sanoa, että se on todella iso juttu, sillä ei näitä pelivuosia ole enää paljon jäljellä, Korpela päätti.

Lue myös:

Päävalmentaja Anna Signeul liikuttui voitosta kyyneliin – ylisti suojattiensa suoritusta ja paljasti, miksi vaihtoi takaportin kautta maajoukkueeseen nousseen Rantasen kentälle

Helmarit kukisti Skotlannin toistamiseen – Debytantti Amanda Rantaselta uskomaton sisääntulo!

Helmareiden EM-karsintaryhmään muutoksia – Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen maajoukkueen mukaan

Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen selätti syömishäiriön ja synkät ajat – nyt hän haluaa toimia esikuvana nuorille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat