Näin Helmareiden EM-karsintaurakka jatkuu – jopa tasapeli seuraavasta ottelusta voi riittää EM-kisapaikkaan

Näillä näkymin helmikuussa pelattava Portugali-peli ratkaisee todennäköisesti EM-kisapaikan kohtalon. Voitolla Suomi on satavarmasti kisoissa.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Helmarit juhlii Skotlanti-voittoa.
Helmarit juhlii Skotlanti-voittoa. AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue otti ison harppauksen kohti EM-kisoja kaatamalla tiistai-iltana Edinburghissa Skotlannin 1–0 Amanda Rantasen lisäajan maalilla.

– Pelaajat ovat kehittyneet ja päävalmentaja Anna Signeul on saanut puolustuksen hyvään iskuun. Skotlanti jäi ilman maaleja kahdessa ottelussa ja Suomi on osannut hyödyntää omat paikkansa tehokkaasti, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas kommentoi Suomen menestystä.

Voitolla Suomi varmisti paikkansa EM-jatkokarsinnoissa. Helmarit on lohkon kärjessä tasapisteissä Portugalin kanssa, mutta Suomi johtaa lohkoa yhdeksän maalia paremman maalieron turvin. Suora EM-kisapaikka on nyt täysin omissa käsissä, sillä Suomella on karsinnoista jäljellä enää kaksi syyskuulta siirtynyttä ottelua.

Amanda Rantanen.

EM-karsinnoista kisoihin etenevät lohkovoittajat ja kolme parasta lohkokakkosta. Loput lohkokakkoset pelaavat jatkokarsinnoissa. Suomi on lohkossaan varmuudella vähintään toinen.

– Myös lohkon kakkossija voi riittää suoraan kisapaikkaan, Kunnas huomautti.

Helmareiden ohjelmassa vielä kotipeli Portugalia ja vierasottelu lohkojumbo Kyprosta vastaan. Pelit pelataan näillä näkymin helmikuussa. Suomen loppuohjelma on helpompi kuin Portugalin, sillä maiden keskinäisen ottelun lisäksi Portugali kohtaa vieraskentällä Skotlannin.

"Portugali-voitolla homma on varma"

Ensin pelattava kotipeli Portugalia vastaan ratkaisee todennäköisesti EM-kisapaikan kohtalon. Suomelle lohkovoittoon riittänee myös tasapeli, sillä oletettavaa on, että Helmarit voittaa päätöspelissään Kyproksen. Kypros on hävinnyt kaikki kuusi otteluaan eikä ole vielä onnistunut tekemään maaliakaan. Sen verkkoon on osuttu 22 kertaa.

Suomi voitti Kyproksen kotipelissään Helsingissä 4–0. Portugalin ja Suomen ensimmäinen kohtaaminen päättyi Famalicãossa 1–1-tasapeliin.

– Odotusarvo on se, että Kypros on voitettava. Uskon, että Suomi klaaraa Kyproksen näillä esityksillä. Portugali-peli mennee jännäksi, siinä otetaan käytännössä kiinnitys EM-kisapaikkaan. Voitolla homma on varma, Kunnas linjasi.

Jos Suomi häviää Portugalille tarkoittaa se sitä, että Helmarit ei voi enää lunastaa lohkovoittoa, sillä joukkueiden keskinäiset ottelut määräävät järjestyksen, jos joukkueet ovat tasapisteissä. Suoran kisapaikan Suomi voi kuitenkin tappiosta huolimatta saada.

Juttua muokattu 15.58: Muokattu ingressiä: voitolla Suomi on satavarmasti kisoissa. Tappio Portugalille tarkoittaa, ettei Suomi ole lohkovoittaja, mutta suoraan kisapaikkaan heillä on silti mahdollisuus.

Lue myös:

Kommentti: Unohtakaa muut – Suomen voitto Skotlannista Edinburghin illassa oli vuoden sykähdyttävin urheiluhetki

Helmarit otti ison harppauksen kohti jalkapallon EM-kisoja – Suomen kapteeni häkeltyi: "Tässä on käsillä jotain suurempaa"

Suomalaisen jalkapallohistorian oudoin loppuratkaisu sai valmentajan ja debytantin kyyneliin – katso Amanda Rantasen uskomaton maali

Päävalmentaja Anna Signeul liikuttui voitosta kyyneliin – ylisti suojattiensa suoritusta ja paljasti, miksi vaihtoi takaportin kautta maajoukkueeseen nousseen Rantasen kentälle

Helmarit kukisti Skotlannin toistamiseen – Debytantti Amanda Rantaselta uskomaton sisääntulo!

Helmareiden EM-karsintaryhmään muutoksia – Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen maajoukkueen mukaan

Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen selätti syömishäiriön ja synkät ajat – nyt hän haluaa toimia esikuvana nuorille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat