"En ole koskaan nähnyt tällaista maalia" – maailmalla arvostettu jalkapalloanalyytikko kertoo, kuinka paljon Helmarien käsittämättömässä voittomaalissa oli kyse tuurista

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen emeritusprofessori perkasi Yle Urheilulle Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen satumaisen maalin.

Helmarit

Käsittämätön ratkaisu. Sellainen nähtiin myöhään tiistaina illalla, kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen hyökkääjä Amanda Rantanen iski 1–0-voittomaalin Skotlannin verkkoon EM-karsinnoissa. Helmarit voitti lohkosuosikin toista kertaa peräkkäin.

Voittomaali hämmästytti monet, myös jalkapalloanalyytikkona kymmeniä vuosia työskennelleen Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen emeritusprofessorin Pekka Luhtasen.

– En ole koskaan tällaista maalia nähnyt. Ensimmäinen kerta minun jalkapallohistoriassani, 1960-luvulta asti jalkapallon parissa toiminut Luhtanen myöntää suoraan.

78-vuotiasta Luhtasta pidetään arvostettuna jalkapalloanalyytikkona. Hänet kutsuttiin luennoiman esimerkiksi Real Madridin 100-vuotisjuhlatilaisuuteen vuonna 2002. Luhtanen on tehnyt analyytikon töitä myös maajoukkuetasolla.

Luhtanen kertoo, että niin sanottuja maaliodottamia laskettaessa paras todennäköisyys tulee erilaisten kombinaatioiden tuloksena, jossa kahden pelaajan tarkoituksen mukainen toiminta mahdollistaa hyvän maalintekopaikan.

Amanda Rantasen monen koukun kautta syntyneessä maalissa todennäköisyydet olivat toisessa ääripäässä. Yksin läpiajoon päässeen Rantasen vedon torjui ensin Skotlannin maalivahti Lee Alexander ja torjunnan kautta pallo kimposi Rantasen pään kautta maaliin. Ennen Rantasen vetoa lisäksi Alexander horjahti.

Jalkapalloanalyytikon papereissa muuttujia on valtava määrä.

– Jos todennäköisyyksiä arvioi, niin siihen vaikuttaa ensin laukauksen suunta, mihin pallo osuu maalivahdissa ja minkälaisessa kulmassa.

– Ja kun pallo kimpoaa maalivahdista, mihin kohtaan se osuu pelaajassa. Eli siinäkin on tietyt toleranssit, millä tavalla sen täytyy osua kasvoihin, että se menee maaliin.

– Todella harvinainen tilanne, summaa Luhtanen.

Luhtanen ei silti uskalla arvioida todennäköisyyttä Rantasen maalille.

– Kukaan ei ole selvittänyt todennäköisyyksiä näistä edellä luetuista tilanteista. Voin sen verran sanoa, että onni oli suurin tekijä tässä.

Maali saattoi olla Suomelle elintärkeä EM-kisoja ajatellen. Suomi johtaa lohkoa ja tasapeli Portugalista voi jo riittää suoraan EM-kisapaikkaan.

Lue myös: