Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Atalanta - Lazio
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Juventus - SPAL
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian cup, Juventus - SPAL ja Atalanta - Lazio

Emil Ruusuvuori saavutti kaikki tavoitteensa erikoisella ensimmäisellä ATP-kaudellaan – näin maailman huipun tuntumaan murtautunut suomalaistähti ajattelee tulevaisuudestaan

Ruusuvuori käy ennen uuden kauden alkua harjoittelemassa Rafael Nadalin akatemiassa Mallorcalla ja mahdollisesti myös Dubaissa.

tennis
Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori on maailmanlistalla sijalla 86.Lehtikuva / Markku Ulander

Suomen tenniksen kaksinpelin ykköspelaaja Emil Ruusuvuori harjoitteli harmaana joulukuun alun iltapäivänä Talin Tenniskeskuksessa Helsingissä. Verkon toisella puolella olivat Suomen kärkipelaajiin kuuluvat Eero Vasa ja Patrick Kaukovalta ja harjoitusta valvoi Ruusuvuoren valmentaja Federico Ricci.

Tiukat koronarajoitukset ovat voimassa pääkaupunkiseudulla, mutta Talissa pääsee ainakin vielä pelaamaan. Kuten monet harrastajat tietävät, vuoroille on niin paljon kysyntää, että niitä on vaikea saada. Joitakin viikkoja sitten uutisoitiin siitä, että Ruusuvuorellakin oli vaikeuksia mahtua harjoittelemaan.

– Tulin silloin yllättäen parin kisan välissä tänne ja oli todella vaikea saada kenttiä. Nyt koutsi teki vähän ennakkotyötä ja varasi kenttiä niin paljon kuin sai, joten nyt ei ole hätää, Ruusuvuori kertoi.

Ruusuvuoren, 21, ensimmäinen kausi ATP-tasolla on takana. Se osui poikkeukselliseen aikaan. Koronaviruspandemian vuoksi iso osa normaalista kalenterista jäi pelaamatta. Pari ensimmäistä kuukautta pelattiin tavalliseen tapaan, mutta maaliskuusta elokuuhun kiertue oli tauolla ja loppuvuoden ohjelma poikkesi normaalista.

– Vuoden alkukaan ei ollut normaali Australian metsäpalojen vuoksi, sekin oli aika absurdia. Sitten tuli taukoa, jonka aikana treenailtiin aika pitkään. Kokonaisuudessaan hyvä vuosi, mutta innolla odotan, jos pääsisimme ensi vuonna vähän tasaisemmin pelaamaan, Ruusuvuori summasi.

Emil Ruusuvuori
Emil Ruusuvuori ja hänen valmentajansa Federico Ricci.Lehtikuva / Markku Ulander

Vain Ruusuvuoren vuoden ensimmäinen ja viimeinen turnaus olivat haastajatasolla, muuten hän pelasi koko vuoden ATP-kiertueella. Helsinkiläinen joutui pääsääntöisesti aloittamaan turnaukset karsinnoista. Useimmiten hän selvitti karsinnat, mutta hävisi pääsarjan ensimmäisellä tai toisella kierroksella

Kauden viimeisessä ATP-turnauksessaan Kazakstanissa Ruusuvuori sai hyvän onnistumisen. Hän eteni siellä välieriin asti. Se nosti myös rankingia, joka majaili lähes koko vuoden sitkeästi sadan paikkeilla. Nyt helsinikiläinen on maailmanlistalla sijalla 86. Vuoden alussa tavoitteena oli sadan parhaan joukkoon pääseminen.

– Jos en väärin muista, taidettiin asettaa tavoitteeksi myös ATP250-turnauksen välieräpaikka, joten kaikki tavoitteet saavutettiin, Ruusuvuori sanoi.

Rankingin nostaminen on tärkeää senkin vuoksi, että Ruusuvuori pystyisi välttämään mahdollisimman monissa turnauksissa kuluttavia karsintoja. Kazakstanin turnaus varmisti lopullisesti sen, että Australian avoimiin ei tarvitse karsia, mutta nykyisellä rankingilla karsimaan joutuu vielä moneen turnaukseen.

– Toisaalta karsinnat ovat ihan hyviä, että saa enemmän pelejä eikä joudu heti vaikka ykkössijoitettua vastaan. Mutta pidemmän päälle se verottaa, jos joutuu aina pelaamaan kaksi ottelua enemmän kuin muut.

Ruusuvuori näytti kuuluvansa ATP-kiertueelle

Ruusuvuori näytti kauden aikana kuuluvansa ATP-kiertueelle. Vaikka hän ei viimeistä kisaa lukuun ottamatta edennyt turnauksissa kovin pitkälle, rumia numeroita ei tullut, vaan turnaukset päättyivät pääsääntöisesti niukkoihin tappioihin. ATP-tasollakin 21-vuotias suomalainen on usein palloralleissa aktiivisempi osapuoli. Pisteiden voittaminen ei silti ole korkeimmalla tasolla helppoa.

– Kaikki top100-pelaajat ovat todella vaikeita voitettavia. Kaikilla on joku sellainen ominaisuus, joka tekee heidän pelistään vaikeaa. Jos he saavat mahdollisuuden, he käyttävät sen, Ruusuvuori totesi.

Emil Ruusuvuori Montpellierissä 3.2.
Emil Ruusuvuoren vuoden paras tulos oli välieräpaikka Kazakstanissa.AOP

Ruusuvuori muistuttaa siitä, että kentät ja pallot tuntuvat menevän koko ajan hitaampaan suuntaan. Läpilyöntien lyöminen on vaikeaa, joten pallorallit pitenevät ja fyysisyys korostuu. Perusasia on se, että syöttö ja kämmen ovat tärkeimmät lyönnit ja niiden pitää olla kunnossa.

– Kaikkea pitää kehittää. Fyysisyyttä vaaditaan vielä enemmän. Yksi tavoitteista ensi kaudelle on myös tasaisuus, että taso pysyisi yllä päivästä toiseen.

Onnistuminen Kazakstanissa oli tärkeä vuoden loppuun.

– Se oli tärkeä pisteiden kannalta ja myös siltä kannalta, että näki, että sinne pystyy menemään.

Haastattelun jälkeen selvisi myös, että Ruusuvuori on kuuden pelaajan ehdokaslistalla ATP:n vuoden tulokkaaksi.

Uuden kauden alun suhteen vielä kysymysmerkkejä

Pitkin syksyä on liikkunut erilaisia ja päivittyviä tietoja siitä, milloin ja miten uusi tenniskausi alkaa. Keskiviikkona ranskalainen L'Equipe-lehti kertoi, että Australian avoimet alkaisivat vasta 8. helmikuuta. Pelaajat saapuisivat Melbourneen 15.–17. tammikuuta ja olisivat sen jälkeen kaksi viikkoa karanteenissa, jossa heillä olisi kuitenkin mahdollisuus harjoitella. Ruusuvuorella oli sama tieto.

– Siellä olisi todennäköisesti yksi kisa ja sitten itse Australian avoimet. Ainakin toivottavasti on yksi kisa ennakkoon, siitä ei ole varmaa tietoa.

Ruusuvuori aikoo käydä joulukuussa viikon harjoittelemassa Rafael Nadalin akatemiassa Mallorcalla viime vuoden tapaan. Jos Australiassa pelataan suunnitelmien mukaan, Ruusuvuoren olisi tarkoitus harjoitella ennen Australian matkaa vielä Dubaissa. Kilpailukalenteri voi kuitenkin myös muuttua, niin että kisoja olisikin ensin Euroopassa tai Dohassa.

Lue myös:

Tenniksen Australian avoimet uhkaa siirtyä kolmella viikolla

Kommentti: Emil Ruusuvuoren ATP-kaudelle hieno päätös – ensimmäinen kausi korkeimmalla tasolla näytti, että suomalainen kuuluu sinne

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat