Suomen hiihdon päävalmentaja kertoo Rukan tapahtumista, jotka johtivat kohupäätökseen vetäytyä maailmancupista: "Kaikki eivät noudattaneet yhteisiä pelisääntöjä"

Hiihtomaajoukkueen päävalmentajan Teemu Pasasen mukaan hiihtäjien mielipidettä kysyttiin maailmancupin kisoista vetäytymisestä.

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Suomen hiihtomaajoukkue teki kovan päätöksen, kun se päätti seurata Norjan hiihtomaajoukkueen linjaa ja jättää Davosin ja Dresdenin maailmancupin osakilpailut väliin. Päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Yle Urheilulle valmennusjohdon keskustelleen joukkueen terveysasiantuntijoiden kanssa asiasta muutaman päivän ajan, kuten myös Norjan ja Ruotsin kollegoiden kanssa.

– Päädyimme valmennusjohdon ja lääkäreiden kanssa siihen, että koronatilanteen takia tällä hetkellä ei ole järkevää matkustaa Keski-Eurooppaan. Terveys edellä näitä päätöksiä tehtiin. Riskit tartuntoihin ovat liian suuret, puhelimitse tavoitettu Pasanen kertoi.

Valmennusjohto piti tiistai-iltana palaverin urheilijoiden kanssa ja kysyi heidän mielipidettään asiaan. Pasasen mukaan urheilijat olivat ymmärtäväisiä, sillä he ajattelevat myös omaa terveystilannettaan.

– Ainakaan isompia vastareaktioita ei ollut. Enemmänkin oli sitä, että tämä on järkevä päätös. Yritämme nyt saada kotimaahan mahdollisimman hyvät harjoitusmahdollisuudet kaikille. Keskitytään nyt MM-kisoihin harjoitusjakson merkeissä.

"Kaikki eivät noudattaneet pelisääntöjä"

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen totesi Hiihtoliiton tiedotteessa, että Rukan maailmancupin aikana sinne rakennettu kisakupla ei toiminut täydellisesti. Pasasen mukaan kisajärjestäjät olivat tehneet hyvää työtä kisakuplan rakentamisessa, mutta kaikki joukkueet eivät sitoutuneet tähän kupla-ajatteluun.

– Kaikki eivät noudattaneet yhteisiä pelisääntöjä säntillisesti, ja silloin siellä on riskit olemassa, että siellä tartunnat mahdollisesti leviävät joukkueisiin.

Pasasen mukaan Suomi, Norja ja Ruotsi haluavatkin kupla-ajattelun jokaisessa joukkueessa paremmaksi, jos kisoja halutaan tällä kaudella vielä järjestää.

– Kupla pitää pystyä järjestämään vielä paremmaksi niin, että kaikki, jotka siellä kuplassa ovat, sitoutuvat siihen toimintaan. Tämä oli ensimmäinen kerta kun se oli käytössä. Siinä oli paljon hyvää, mutta siinä on vielä parannettavaa MM-kisoja ajatellen, jotta varmasti ne pystytään järjestämään.

Tour de Ski vielä iso kysymysmerkki

Yksi iso kysymysmerkki tälle kaudelle on vuodenvaihteen aikana starttaava perinteinen Tour de Ski -kiertue. Pasanen myöntää, että kiertue on haastava järjestettävä erityisesti tällä kaudella, kun joukkueiden pitäisi liikkua useilla eri paikkakunnilla.

Pasasen mielestä Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) ja kisajärjestäjien kannattaisikin vielä miettä, pitäisikö kilpailupaikkakuntia vähentää.

– Luulen, että myös järjestäjät ja FIS miettivät asioita tarkemmin ja sinne ainakin yritetään rakentaa kuplaa vielä paremmin. Olen luottavainen, että se vielä voidaan saada järjestettyä, mutta haastavaa se varmasti on.

Jos Tour de Skitä ei pystytä järjestämään, maailmancupin kisat jäävät varsin vähäisiksi tälle kaudelle. Pasanen toivoo kuitenkin, että tammikuussa Lahden sekä Ruotsin Ulricehamnin ja Falunin kisat saadaan järjestettyä.

– Tällä hetkellä Suomessakin tilanne on huonontunut ja täällä perutaan urheilutapahtumia. Tilanteen pitää tietenkin parantua, jotta Lahdessa pystytään tammikuussa varmasti järjestämään kisat. Myös Ruotsissa osa urheilutoiminnasta on jäissä, Pasanen sanoi.

– Luulen, että Pohjoismaissa pystytään kuitenkin yhdessä viranomaisten kanssa miettimään, että ne ovat mahdollisia järjestää. Tässä hetkessä pitää olla luottavainen. Koronatilannekin voi parantua siihen mennessä.

Lue myös: