Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Rukan hiihdon maailmancupin koronakupla vuoti suomalaisten mielestä pahasti – Perttu Hyvärinen ja Kerttu Niskanen ihmeissään uutisista: "Kuulin vasta eilen illalla"

Perttu Hyvärinen ja Kerttu Niskanen yllättyivät uutisesta, ettei Rukan kisakupla ollutkaan pitänyt.

hiihto
Kerttu Niskanen
Kerttu Niskanen yllätyi Rukaa koskevasta uutisoinnista.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suomen hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, ettei se lähetä hiihtojoukkueita Davosin ja Dresdenin maailmancupeihin koronatilanteen takia. Norja oli tehnyt vastaavan päätöksen jo tiistaina ja Ruotsi tiedotti vetäytymisestään heti Suomen jälkeen.

Suomen maajoukkuehiihtäjiltä Perttu Hyväriseltä ja Kerttu Niskaselta löytyi ymmärrystä päätökselle. Joukkue keskusteli asiasta tiistai-iltana etäpalaverissa.

– Ei se kenellekään mikään vaikea lopputulema ole. Emme yksittäisinä urheilijoina voida tietää, mikä tilanne oikeasti on ulkomailla. Nyt mennään terveysviranomaisten päätösten ja suositusten mukaan, eikä oteta riskiä, Hyvärinen kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

– Varmasti se on oikea päätös. Lääkärit ovat katsoneet, ettei sinne ole järkevää lähteä, joten ei siihen ole muuta sanottavaa, Niskanen komppasi.

Päätös ei ollut urheilijoille yllätys, mutta sen sijaan Hyväriselle ja Niskaselle tuli yllätyksenä tieto siitä, ettei Rukan kisakupla täysin pitänytkään. Päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi Yle Urheilulle, että Pohjoismaiden urheilijat olivat varsin tarkkoja kisakuplan sääntöjen noudattamisesta, mutta kaikki joukkueet eivät ajatelleet samalla tavalla. Myös Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen oli samaa mieltä Pasasen kanssa.

Hyvärinen kertoi keskittyneensä omaan tekemiseen niin tarkoin, ettei moista huomannut, Niskasen mukaan hän oli kuullut muilta urheilijoilta vain kehuja siitä, miten kaikki oli toiminut.

– Kuulin vasta eilen illalla, että kaikki eivät olleet säännöistä pitäneet kiinni ja kuplaa oli rikottu. Se oli yllätys, sillä se mitä itse näin ja koin, niin tuntui, että kaikki pelasi hyvin ja kaikki huolehtivat ja sitoutuivat annettuihin sääntöihin, Niskanen sanoi.

"Työt jatkuvat ilman ulkomaankomennuksia"

Koska Davosin ja Dresdenin maailmancupit jäävät suomalaishiihtäjiltä nyt väliin, antaa se urheilijoille harvinaista harjoitusaikaa keskellä kisakautta. Sekä Hyvärinen että Niskanen aikovat jatkaa harjoitteluaan kevään MM-kisat mielessään, vaikka kovien kisojen katoaminen kalenterista harmittikin.

– MM-kisat ovat meidän päätavoitteemme, joten pystymme nyt rauhassa tekemään sen mukaan päätöksiä. Ei tässä laakereille jäädä lepäilemään, Hyvärinen vakuutti.

Perttu Hyvärinen
Perttu Hyvärinen ei huomannut Rukan maailmancupin kisakuplassa ongelmia. Hänelle tieto tästä tuli yllätyksenä.Tomi Hänninen

– Jos ei päästä hiihtämään numerolappu rinnassa, niin hiihdetään sitten omia kilpailuja. Työt jatkuvat joka tapauksessa samalla lailla, mutta nyt ei ole ulkomaankomennuksia.

Niskanen muistutti, ettei Suomen joukkue ole vielä ilmoittanut, etteikö se osallistuisi vuodenvaihteen jälkeiselle Tour de Ski -kiertueelle. Niskanen kertoi elävänsä nyt tiiviisti tässä hetkessä, mutta harjoittelevansa siten kuin osallistuisi seuraavaksi Tourille.

– Teen joka viikko kovia kisanomaisia harjoituksia. Uskon, että saan itse pidettyä sillä tavalla kisavirettä ja kuntoa yllä. Ei auta myöskään liikaa stressata. Tilanne on tämä ja terveys edellä mennään, hän vakuutti.

Myös Hyvärinen keskittyy tekemään kilpailunomaisia harjoituksia. Hän ei vielä tiedä, jatkaako hän harjoitteluaan yksin vai kokoontuuko maajoukkue harjoittelemaan yhdessä johonkin.

– Etsitään olosuhteita. Toivottavasti saadaan Kuopion suunnalle vähän lunta lisää, hän toivoi.

Lue myös:

Maailmancupin huipennus peruuntumassa – Kiina asetti tiukat rajoitteet

Suomen hiihdon päävalmentaja kertoo Rukan tapahtumista, jotka johtivat kohupäätökseen vetäytyä maailmancupista: "Kaikki eivät noudattaneet yhteisiä pelisääntöjä"

Hiihdon maailmancup suurissa vaikeuksissa heti alkuunsa – Suomen ja Norjan lisäksi myös Ruotsi vetäytyy kilpailuista loppuvuodeksi

Kova päätös: Suomi ei osallistu hiihdon maailmancupin loppuvuoden kilpailuihin koronatilanteen takia

Sami Jauhojärvi Norjan kovasta ratkaisusta: "Selvä epäluottamuslause" – näin suomalaispomo kommentoi kiihtyviä keskusteluita

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat