Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiakomitean ylilääkäri kertoo missä Rukan koronakupla puhkesi: "Voi olla, että meillä oli erilaiset käsitykset siitä, missä saa liikkua"

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtosen mukaan Davosin maailmancupin kisajärjestäjät eivät pystyneet rakentamaan tarvittavaa kisakuplaa.

hiihto
Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen
Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen ei ollut tyytyväinen siihen, miten osa joukkueista käyttäytyi Rukan kisakuplassa.Lehtikuva

Rukan pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupin avausviikonloppuna oli käytössä niin sanottu kisakupla. Joukkueet saivat muun muassa akkreditointi- eli kulku- ja lupakortin ainoastaan negatiivisella koronatestituloksella ja sen jälkeen henkilöt saivat liikkua ja toimia vain määrätyllä alueella.

Kisajärjestäjien kovasta yrityksestä huolimatta kupla ei täysin toiminut, sillä kaikki joukkueet eivät noudattaneet kisakuplan sääntöjä.

Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi Yle Urheilulle, että kuplan rakentaminen ulkolajeihin on haastavampaa kuin sisälajeihin.

Sisälajeissa siirrytään joukkueen hotellilta yhteisellä kuljetuksella pelikentälle ja takaisin, kun taas esimerkiksi Rukalla Suomen joukkue asui Rukan kylässä ja kulki ulkoilmassa hotellin, kilpailualueen ja huoltorekan väliä.

Valtonen kertoo, että kaikki kisoihin osallistuneet joukkueet eivät kisaviikonlopun aikana pitäytyneet vain tällä reitillä. Ja aina kun kulkureitiltä poikkesi, oli mahdollisuus kohdata kuplan ulkopuolisia ja altistua virukselle.

– Voi olla, että meillä oli erilaiset käsitykset siitä, missä saa liikkua. Ainakaan se ei kaikilta osin vastannut sitä, miten me olimme tämän kuplan ymmärtäneen, Valtonen totesi.

– Tässä tilanteessa on tärkeää se, että joukkueilla on yhteinen ymmärrys siitä, miten täytyy toimia sekä yhteinen tahtotila rakentaa se tila niin, että kaikki siihen sitoutuvat ja kaikki tietävät, miten kuplan sisällä toimitaan.

Reittilentojen tartuntariskit mietityttävät

Suomen Hiihtoliitto tiedotti keskiviikkona, ettei se lähetä hiihtojoukkuetta Davosin ja Dresdenin maailmancupeihin. Valtosen mukaan suurin syy tähän on koronatilanne Euroopassa.

Etenkin Sveitsissä, johon joukkue olisi seuraavaksi matkustanut, epidemiatilanne on vielä hankalampi kuin Suomessa. Davosin kisajärjestäjät eivät myöskään pysty rakentamaan joukkueille kisakuplaa, jolloin tartuntariski on korkeampi.

– Siellä olisi käytännössä asuttu hotellissa, jossa on myös muita asukkaita ja liikkuminen kilpailupaikoille olisi tapahtunut joko omilla autoilla tai julkisilla kulkuneuvoilla, Valtonen kertoi.

Valtosen mukaan Suomen, Norjan ja Ruotsin joukkueiden suurin haaste kiertueella koskee matkustamista. Manner-Euroopassa joukkueet pystyvät liikkumaan kisapaikoille autoilla, kun taas Pohjois-Euroopasta joudutaan lentämään.

– Suomen joukkue joutuu käyttämään reittilentoja, jotka on hyvin täysiä. Sitä kautta myös tartuntariski nousee, Valtonen sanoi.

Suomen joukkueessa seurataan nyt tarkasti, mihin suuntaan tartuntatilanne Euroopassa etenee. Valtosen mukaan on tärkeää varmistaa, ettei tartuntatilanne pahene urheilun kautta.

– Meillä on korostettu vastuuta siitä, että jos matkaan lähdetään, niin jokainen asia on tartuntariskin suhteen mietitty, Valtonen sanoi ja peräänkuulutti lisää vuoropuhelua kisakuplien rakentamisesta.

– Kansainvälisen hiihtoliiton, joukkueiden ja järjestäjien täytyy tehdä yhteistyötä. Tarvitaan lisää vuoropuhelua siitä, miten tällainen todellinen kupla näihin olosuhteisiin syntyy. Se on täysin mahdollista rakentaa.

Lue myös:

Rukan hiihdon maailmancupin koronakupla vuoti suomalaisten mielestä pahasti – Perttu Hyvärinen ja Kerttu Niskanen ihmeissään uutisista: "Kuulin vasta eilen illalla"

Sami Jauhojärven mielestä Kansainvälinen hiihtoliitto on epäonnistunut täysin koronaviruspandemian huomioimisessa – povaa huippukisaa ensi viikolla Rovaniemelle

Suomen hiihdon päävalmentaja kertoo Rukan tapahtumista, jotka johtivat kohupäätökseen vetäytyä maailmancupista: "Kaikki eivät noudattaneet yhteisiä pelisääntöjä"

Kova päätös: Suomi ei osallistu hiihdon maailmancupin loppuvuoden kilpailuihin koronatilanteen takia

Hiihdon maailmancup suurissa vaikeuksissa heti alkuunsa – Suomen ja Norjan lisäksi myös Ruotsi vetäytyy kilpailuista loppuvuodeksi

Maailmancupin huipennus peruuntumassa – Kiina asetti tiukat rajoitteet

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat