Suora

  • Pernilla Böckermanin tie vastoinkäymisten kautta parrasvaloihin: Selkäkivut, kiusaaminen ja ilkeät kommentit eivät pysäyttäneet - nyt sometähti haluaa huipulle urheilijana

Mystiset ongelmat keskeyttivät Tuomas Harjulan viime kauden pettymykseen – Kontiolahden jättiyllätyksen jälkeen hän hamuaa lisää suomalaisille harvinaisia sijoja

Ampumahiihtäjä Tuomas Harjula, 22, luottaa kuntoonsa uransa parhaan harjoituskauden jälkeen.

ampumahiihto
Tuomas Harjula laittaa sauvaa käteensä ampumapenkalla.
Tuomas Harjula tietää, että huippusijoitukset vaativat vielä pitkäjänteistä työtä. – Pitäisi saada vuosia sellaista laadukasta harjoittelua, että kehittyisin.Markku Ulander/Lehtikuva

22-vuotias ampumahiihtäjä Tuomas Harjula jysäytti todellisen yllätyksen viime lauantaina Kontiolahdella. Harjula nousi normaalimatkalla parhaaksi suomalaiseksi 14. sijallaan vasta uransa viidennessä henkilökohtaisen matkan maailmancup-startissa. Ennen viime lauantaita hänen paras maailmancupin sijoituksensa oli 51:s viime kaudelta.

Vaikka Harjula hyppäsi nopeasti tuloslistoilla kohti kärkipäätä, ei matka tähän asti ole ollut helppo.

Vuokatissa asuva ja harjoitteleva Harjula pääsi starttaamaan ensimmäistä kertaa henkilökohtaiselle matkalle maailmancupissa viime kaudella Ranskan Annecyssa. Nuorukaisen ensimmäiset esiintymiset maailmantähtien seassa antoivat lupauksia. Annecyn pikamatkalla Harjula ampui nollat ja kolme viikkoa myöhemmin Oberhofin pikamatkalla sakkoja tuli yksi. Hyvistä ammunnoista huolimatta suomalainen ei päässyt vielä juhlimaan sijoituksilla.

Kisojen jälkeen tapahtui jotain kummallista. Harjulan suorituskyky laski selvästi, romahti, kuten hän itse tilannetta kuvailee.

– Minulla on tullut useasti kilpailukaudella viime vuosina sellainen suorituskyvyn lasku. Aikaisemmin olin pystynyt harjoituspäivän kisasta löytämään, missä on tehty vähän virheitä, mutta tuollaista ei oikein ollut viime kaudella. Olin pysynyt terveenä ja kaikki oli mennyt hyvin. Siihen ei löytynyt mitään loogista selitystä, Harjula kuvailee Yle Urheilulle.

Suomalainen kuitenkin tahkosi eteenpäin kohti kauden päätavoitetta, nuorten EM-kisoja Lenzerheidessa.

Kisat olivat pettymys: pikamatkalta jäi käteen sija 66 ja normaalimatkalta sija 32. Kausi keskeytyi siihen.

– Aloimme epäillä, että minulla olisi rasitusastmaa. Liiton lääkärin Katja Mjøsundin kautta löytyi apuja. Saimme sen hoitoon jo kesken viime kauden, mutta sitten kilpailukausi loppui kesken. Sinänsä harmi. Mutta nyt näyttäisi siltä, että homma olisi hallussa.

Täysi satsaus urheilulle puolentoista vuoden ajan

Harjulalla on nyt allaan ehjä harjoituskausi, jonka aikana jo harjoituskilpailut näyttivät, että kehitystä aiempiin vuosiin nähden on tapahtunut. Silti yksi asia on edelleen kysymysmerkki: pysyykö suorituskyky tasaisena nyt rasitusastman löydyttyä.

– Harjoituskaudella se ei ole ollut ongelma, mutta nyt kun kilpailuja tulee, sen näkee, pysyvätkö keuhkot kasassa mitenkään. Luotan siihen, että tässä on mennyt niin hyvin ja olemme tehneet niin kovia treenejä koko harjoituskauden, että kaikki on pääsääntöisesti kuitenkin tosi hyvin ja takana on varmaan kaikista ehjin harjoittelukausi, Harjula sanoo.

Olen vähän sellaisella asenteella, että tämä homma katsotaan ja kaivetaan vaikka ojaa myöhemmin. Mieluummin niin, että on kaikkensa antanut johonkin asiaan ja sitten voi tyytyväisin mielin tehdä jotain muuta.

Tuomas Harjula

Luottavainen Harjula on myös siksi, että nyt hän on saanut satsata kaikkensa urheilulle.

Ampumahiihdon hän aloitti kymmenen vuotta sitten harrastuksena, mutta kun Harjula muutti Sotkamoon urheilulukion perässä, tekeminen muuttui totisemmaksi. Kotiuduttuaan armeijasta keväällä 2019 Harjula päätti selvittää, mihin hänen rahkeensa ampumahiihtäjänä riittävät. Harjula ei mennyt heti opiskelemaan, vaan alkoi keskittyä urheiluun.

– Se on nyt tuottanut hyvin tulosta. Pari viime vuotta ovat menneet nousujohteisesti ja nyt tuntuu, että se alkaa tuloksissakin näkyä. Olen vähän sellaisella asenteella, että tämä homma katsotaan ja kaivetaan vaikka ojaa myöhemmin. Mieluummin niin, että on kaikkensa antanut johonkin asiaan ja sitten voi tyytyväisin mielin tehdä jotain muuta.

Tuomas Harjula
Nykyisin Harjula opiskelee liikuntateknologiaa Vuokatissa. Koulua Harjula käy kuitenkin urheilun ehdoilla.Lehtikuva / Markku Ulander

Viime kauden jälkeen Harjula teki myös päätöksen jättäytyä maajoukkueryhmän ulkopuolelle. Hän koki viisaammaksi asua kotona ja laittaa arjen harjoittelun kuntoon tutuissa maisemissa oman valmentajansa Niko Aapajärven kanssa.

Huomiota on kiinnitetty paitsi treenaamisen laatuun, myös palautumiseen.

– Olen aika tarkan syynin alla siellä Vuokatissa. Meillä on valmentajan kanssa tosi tarkka seuranta kaikesta palautumisesta. Käyn lisäksi viikoittain Vuokatin testiasemalla hiihtämässä jonkinnäköistä treeniä tai kontrollia. Näiden asioiden avulla olen itsekin oppinut tunnistamaan, missä kropan tila menee.

Entistä suuremmat odotukset

Vaikka Harjulan hiihto ei kulkenut viime sunnuntain pikakisassa, antaa normaalimatkan 14:s sija yhä itseluottamusta tulevaan. Hyvän avauksen jälkeen hän odottaa itseltään entistä enemmän.

– Lauantai oli tosi hyvä onnistuminen ainakin penkalla. Hiihtovauhti vielä tässä katsoo uomaansa, mutta kyllä minä tiedän, että pystyn vetämään sellaisia hiihtoja kuin normaalimatkalla. Pisteitä nyt ainakin lähdetään hakemaan joka kisassa. Ei tarvitse lähteä nöyristelemään.

Maailmancup-kausi jatkuu torstaina Kontiolahdella pikakisalla. Harjula toivoo, että saa parannettua hiihtoaan viime sunnuntailta.

– Haluan olla pisteillä. Varmaan huippuonnistumisella pystyisin olemaan jossain 30:n joukossa, ehkä paremminkin, mutta se jää nähtäväksi.

Tuomas Harjula

Vaikka Harjulan 14:tä sijaa lukuun ottamatta suomalaisten sijoitukset ovat jääneet ynnä muuta -osioon, kokonaisuudessaan suomalaisten ampumahiihtokausi on lähtenyt liikkeelle viime vuosia paremmin. Päävalmentaja Jonne Kähkönen laski, että normaalimatkan jälkeen Suomi oli maapisteissä 14:s, pikakilpailun jälkeen peräti 11:s.

– Joku voi sanoa, että pisteitä on helppo ottaa alkukaudesta, mutta pariin vuoteen emme ole ottaneet niitä helppoja pisteitä. Tänä vuonna olemme nousseet jo lähelle kymppisakkia, Kähkönen perustelee.

Harvinaista herkkua on myös normaalimatkalla nähty Harjulan suoritus.

Viiden viime vuoden aikana suomalainen miesampumahiihtäjä on nähty 15 parhaan joukossa maailmancupin henkilökohtaisella matkalla vain kerran ennen Harjulaa, kun Tero Seppälä sijoittui viime kaudella Nove Meston pikakisassa seitsemänneksi. Tätä ennen sijoituksen 15 parhaan joukossa on napannut Jarkko Kauppinen, joka oli nolla-ammunnallaan kymmenes Östersundin normaalimatkalla kauden 2012–13 ensimmäisessä kilpailussa.

Ampumahiihdon maailmancup-kausi jatkuu torstaina Kontiolahdella miesten ja naisten pikakilpailuilla. Miesten pikakilpailu alkaa kello 14.25 Yle Areenassa ja TV2:ssa. Naisten pikakilpailu näytetään kello 17.25 Yle Areenassa ja TV2:ssa.

Lue myös:

Asiantuntija hehkuttaa nuorta suomalaisyllättäjää ennen pikamatkaa – "Nyt näyttäisi siltä, että se askel ylöspäin ja kohti maailman kärkeä on otettu"

Tuomas Harjula järjesti jättiyllätyksen Kontiolahdella – "En ihan tällaista odottanut"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat