Isä ja äiti seurasivat Amanda Rantasen läpimurtoa kotisohvalta – voittomaali sai valmentaja-vanhemmat hämilleen: "Annetaan anteeksi"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kaatoi Skotlannin EM-karsintaottelussa Amanda Rantasen maalilla.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue
Helmarit
Amanda Rantasen debyytti maajoukkuepaidassa oli ikimuistoinen.Amanda Rantanen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen lisäajalla syntynyt voitto-osuma säväytti varmasti monessa suomalaisessa kisakatsomossa. Yhdellä kotisohvalla tunteet olivat kuitenkin erityisen pinnassa.

– Vähän epäuskoinen fiilis, kun vaimon kanssa katsoimme. Että pääsee ryhmään varapaikalta mukaan ja lopuksi kentälle ja yhtäkkiä yksin läpi. Uskomaton tapahtumasarja. Hiljaiseksi veti, oli uskomattoman hieno hetki, PK-35:n päävalmentaja Rami Rantanen tunnelmoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Rantasen Amanda-tytär debytoi A-maajoukkueessa tavalla, joka teki vaikutuksen jokaiseen katsojaan. Lisäajalla sisään vaihdettu hyökkääjä ehti olla kentällä alle minuutin, kun hän onnistui maalinteossa kolmannella kosketuksellaan – pallon kimmotessa Rantasen naamasta verkkoon. Voitto nosti Helmarit EM-karsintalohkon kärkeen ja varmisti joukkueen paikan vähintään EM-jatkokarsinnoissa.

Rami Rantanen on Amandan seurajoukkueen PK-35:n päävalmentaja. Isä Rantasen mukaan läpiajoja on harjoiteltu PK-35:n harjoituksissakin, mutta tiistai-illan suoritus ei vastannut ihan harjoiteltua.

– Olemme harjoitelleet jonkun verran läpiajoja ja miten pallo syötetään maalivahdin ohi nurkkiin. Nyt ei mennyt ihan oppikirjan mukaan, mutta pannaan se sen piikkiin, että tuli niin äkkiä tilanne. Sitä olikin yksin läpi ja Superliiga-pelaajat juoksee täysillä perässä. Annetaan anteeksi, Rami Rantanen nauroi.

Amanda Rantaselle onnistuminen maajoukkuepaidassa kruunasi liki täydellisen kauden. Rantanen onnistui Kansallisessa liigassa maalinteossa kymmenesti ja sarjanousija PK-35 saavutti kauden tavoitteensa eli sarjapaikan säilyttämisen jo hyvissä ajoin ennen sarjan päättymistä. Ensimmäisillä kierroksilla joukkue ryöväsi pisteitä niin TiPSiltä kuin HJK:ltakin.

Valmentaja-isän mukaan koko joukkueen menestyksen taustalla on hyvä harjoittelu.

– Se lähtee sellaisesta urheilijan elämästä. Kaiken lähtökohta on, että panostaa harjoitteluun ja pelaamiseen. Välillä voi saada hienoja palkintoja.

Amanda Rantasen tarinaa hän pitää muille Kansallisen liigan pelaajille hyvänä esimerkkinä siitä, että kotimaan kentiltäkin on mahdollista nousta maajoukkueeseen.

PK-35 naisten edustusjoukkueen valmentajat Rami Rantanen ja Anne-Maria Weckström ovat luotsanneet joukkuetta B-juniorikäisistä.
Amanda Rantasen vanhemmat Rami Rantanen ja Anne-Maria Weckström ovat valmentaneet PK-35:ttä B-junioreista lähtien. Jari Kärkkäinen/ YLE

Rantasen tarinassa on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkästään kotimaan kentiltä maajoukkueeseen murtautuminen.

Rantanen sai kutsun takaportin kautta, kun Juliette Kemppi ja Kaisa Collin joutuivat jäämään kokoonpanosta pois. Päävalmentaja Anna Signeul oli kuitenkin tarkkaillut Rantasta läpi kauden ja tiesi tämän potentiaalin. Signeul ylistikin ratkaisumaalin iskenyttä hyökkääjää heti ottelun jälkeen ja sanoi tämän ansainneen ehdottomasti pelipaikkansa.

Oli kuitenkin lähellä, ettei Rantanen olisi luovuttanut jalkapallon suhteen. Syömishäiriö ja lukuisat loukkaantumiset saivat Rantasen pohtimaan jalkapallon mielekkyyttä muutama vuosi takaperin.

Rami Rantanen on nähnyt tyttärensä taistelun läheltä. Hän on onnellinen, että lupaava hyökkääjä päätti vastoinkäymisistä huolimatta jatkaa jalkapallon pelaamista.

– On ollut vaikeita aikoja ja lähellä, että hän ei olisi jatkanut jalkapallon pelaamista. Nyt on löytynyt uusi kipinä. Hän, kuten koko joukkue, on tehnyt kovasti töitä futiksen eteen. Olen onnellinen, että Suomen sarjasta pelaaja voi nousta maajoukkueeseen, kunhan harjoittelee hyvin.

Rami Rantanen muistutti, että huikeasta päätöksestä huolimatta ilta ollut pelkästään Amandan.

– Koko Helmari-joukkueen esitys eilen oli upea. Se puolustustaistelu ja yhtenäisyys.

Lue myös:

Kansallisen liigan maalitykki Amanda Rantanen selätti syömishäiriön ja synkät ajat – nyt hän haluaa toimia esikuvana nuorille

Kansallisen liigan yllättäjäjoukkue yhdistää kokonaista perhettä – liigatulokas on muutenkin kuin perhe: "Jo junnuna mietimme, että voi kun pelaisimme naisissa yhdessä"

Yhdessä hetkessä koko kansan huulille! Helmareiden sankariksi vaikeiden vuosien jälkeen noussut Amanda Rantanen kertoo epätodellisista tunneista: "Nenä on vieläkin vähän kipeä"

"En ole koskaan nähnyt tällaista maalia" – maailmalla arvostettu jalkapalloanalyytikko kertoo, kuinka paljon Helmarien käsittämättömässä voittomaalissa oli kyse tuurista

Näin Helmareiden EM-karsintaurakka jatkuu – jopa tasapeli seuraavasta ottelusta voi riittää EM-kisapaikkaan

Päävalmentaja Anna Signeul liikuttui voitosta kyyneliin – ylisti suojattiensa suoritusta ja paljasti, miksi vaihtoi takaportin kautta maajoukkueeseen nousseen Rantasen kentälle

Suomalaisen jalkapallohistorian oudoin loppuratkaisu sai valmentajan ja debytantin kyyneliin – katso Amanda Rantasen uskomaton maali

Helmarit otti ison harppauksen kohti jalkapallon EM-kisoja – Suomen kapteeni häkeltyi: "Tässä on käsillä jotain suurempaa"

Päävalmentaja Anna Signeul liikuttui voitosta kyyneliin – ylisti suojattiensa suoritusta ja paljasti, miksi vaihtoi takaportin kautta maajoukkueeseen nousseen Rantasen kentälle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat